Перший візит до стоматолога: коли і як підготувати дитину

Перший візит до стоматолога: коли і як підготувати дитину
  • Звички гігієни — завжди актуальне питання, і їх слід розробляти ще з самого дитинства, адже молочні зуби — це зменшені копії постійних.
  • Коли варто вперше прийти до стоматолога та чи справді солодощі — головні вороги зубів? 

Про те, як доглядати за зубами дітей та що робити батькам, щоб профілактувати їх захворювання, ми поговорили з дитячою стомалогинею Іриною Соловйовою. 

Як доглядати за зубами дитини?

За словами лікарки, починати чистити зуби потрібно з появою першого зубчика у дитини. Але до двох років дітям притаманний «оральний страх», тому до догляду за зубами діти повинні звикати поступово. 

— Спочатку замість зубної щітки батькам можна використовувати шматочок марлі або силіконову щітку-напальчник з подальшим переходом на м'яку щітку, — розповідає Ірина. — Вигляд, форма та колір зубної щітки має значення і може перетворити процес чищення на гру. 

Відео дня

За словами стоматолога, зуби слід чистити два рази на день через 30-40 хвилин після їжі.  В ідеалі — після кожного прийому їжі, якщо такої можливості немає, то можна прополоскати рот чистою водою або з'їсти яблуко. 

— Батьки повинні навчити дитину правильно чистити зуби, контролювати цей процес за допомогою індикаторів нальоту і до десяти років, при необхідності, дочищати їх, — каже лікарка. —  Зубні щітки та пасти мають відповідати віку дитини. Пасти, які містять фтор, слід використовувати, коли дитина навчиться сама спльовувати. 

Крім того, дітей слід привчати користуватися зубними нитками, йоржиками та ополіскувачами. 

Коли вперше потрібно сходити до стоматолога?

— Навіть якщо вас нічого не турбує у ротовій порожнині вашої крихітки, перший візит до стоматолога має відбутися у 6 місяців, — каже лікар-стоматолог. — Лікар розповість вам, як потрібно доглядати за першими та майбутніми зубами, за ротиком дитини. Крім цього, ви поговорите про правильне вигодовування. 

За словами Ірини Соловйової, захисні властивості емалі маленьких дітей знижені. Основою їхнього харчування є цукровмісні продукти — це грудне молоко, молочні суміші, перші кашки. Саме їх залишки є середовищем розвитку хвороботворних бактерій, які моментально розмножуються, виділяючи кислоту, що руйнує тканину зуба. Таким чином, зуби псуються не від молока, а від того, що їх не чистять після його вживання. Необхідно, за словами лікарки, як можна раніше розпочати чищення зубчиків двічі на день. 

— І між основними прийомами їжі, особливо у вечірній та нічний час, коли знижене виділення слини — давати пити чисту воду, а не цукровмісні рідини, — каже Ірина. — Ранній початок догляду за ротовою порожниною малюка є ранньою профілактикою карієсу не тільки молочних, а й постійних зубів. 

Молочні зуби можна не лікувати?

— Молочні зуби дуже важливі для дитячого організму. Дуже часто батьки помиляються, думаючи про те, що молочні зуби тимчасові, а тому лікувати їх немає сенсу, — пояснює стоматологиня Ірина Соловйова. — Але ж природа нічого не створює марно, за 11-12 років, поки молочні зуби існують, розвиваються щелепи та формується прикус. Втрата зуба ускладнює пережовування їжі і в результаті страждає вся травна система. Зруйновані карієсом молочні зуби — це вогнище хронічної інфекції, яке несе загрозу для всього організму. 

Як пояснює лікарка, під молочними зубами знаходяться зачатки постійних зубів, тому інфекція з молочних може легко проникати всередину щелепи і руйнувати зародки постійних. А правильне прорізування постійних зубів залежить від наявності та стану молочних зубів. 

Крім того, молочні зуби беруть участь у формуванні правильної вимови, дарують гарну усмішку та допомагають у соціальній адаптації. 

Як лікують зуби у дітей?

— Захворювання, з якими найчастіше приводять своїх дітей батьки до стоматології — це карієс. Чим раніше розпочати лікування карієсу, тим більш воно буде безболісним та швидшим для дітей, дешевшим для батьків та простішим для вашого стоматолога, — каже лікарка. — Лікування залежить від того на якому етапі розвитку карієсу ви привели дитину і може  закінчитись у запущених випадках — видаленням зуба. 

До кожної дитини завжди потрібно підбирати індивідуальний підхід. І тут є кілька можливих варіантів, як їй будуть лікувати зуби. 

За словами Ірини, коли дитина нічого не боїться, налаштована на лікування і у хорошому настрої, то її лікують без знеболювання. Коли ж дитина трішки налякана і процес лікування може бути справді болісний, то їй роблять місцеве знеболення. Дуже малі пацієнти, або ті, які дуже бояться — лікуються під загальним знеболенням. Воно допомагає надати допомогу без психологічного дискомфорту, скорочує терміни лікування та дає можливість за один прийом полікувати одночасно всі зуби. 

— Дітей лікувати складніше, ніж дорослих. Перш ніж розпочати лікування, дитина повинна відчути у лікареві — друга, — розповідає Ірина. — Саме тому важливі ознайомчі та профілактичні огляди. Атмосфера клініки та кабінету повинна бути гостинною та усміхненою. 

Перед візитом до стоматолога батьки мають повідомити про це дитину завчасно, не брехати, але й не лякати. Важливо уникати слів, які наштовхують на негатив. Приходити у клініку лікарка радить завчасно, щоб звикнути до атмосфери. 

Які головні вороги зубів? 

— Липка, в'язка, солодка та з підвищеним вмістом кислоти їжа — поганий вибір для зубів. При попаданні на зуб така їжа заповнює усі щілини і тріщини у зубах, стає середовищем для розмноження бактерій, — пояснює стоматологиня. — А кислота, яку виділяють бактерії, демінералізує емаль. Зуби втрачають блиск, стають більш чутливими, підвищується їх стирання. Слина не встигає протидіяти цьому шкідливому впливу і так починає розвиватися карієс. 

Лікарка каже, що потрібно слідкувати за загальним станом дитини, оскільки сильна імунна система стоїть на сторожі розвитку захворювань. Радить вести здоровий спосіб життя, віддаючи належне режиму, фізичній активності та відпочинку на свіжому повітрі. Прививати дитині правила здорового харчування та регулярно відвідувати стоматолога, щонайменше двічі в рік.

Читайте також:

«Протестуватись на COVID-19 — майже нереально». Скільки тестів є у Вінниці

Як правильно носити медичну маску та рукавиці: рекомендації від МОЗ
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up