«Протестуватись на COVID-19 — майже нереально». Скільки тестів є у Вінниці

«Протестуватись на COVID-19 — майже нереально». Скільки тестів є у Вінниці
  • Вінничанка Вероніка Бабич вчора, 4 квітня, шукала тести на коронавірус для своєї знайомої. Знайти їх вдалось лише у приватній клініці. 
  • Що кажуть Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ України? Скільки тестів є у Вінниці і чи можна їх зробити безкоштовно? 

 

Про те, що тестів на коронавірус у Вінниці немає написала допис у соцмережі Facebook Вероніка Бачич. Вона пише, що майже в усіх службах, в які жінка телефонувала, співрозмовники щоразу пропонували звернутися до інших медзакладів.

— У дружини мого знайомого у п’ятницю, 3 квітня, піднялась температура, її госпіталізували з двостороннім запаленням легенів. Але у лікарні тест на коронавірус їй не зробили, — розповідає Вероніка. — У суботу я подзвонила на обласну гарячу лінію протидії коронавірусу, але її працівники сказали, що такою інформацією не володіють. Кажуть, зателефонуйте на інший номер, який вказаний на сайті МОЗ.

Відео дня

Нам дали номер «Цілодобової варти», але там теж сказали, що це не їх компетенція і порадили дзвонити в інфекційну лікарню. У цьому медзакладі не брали слухавку, мабуть, у суботу реєстратура закрита. Як і лабораторному центрі. 

Далі жінка дзвонила на сайт Міністерства, але один з номерів «відключений за несплату». Вони зателефонували за другим номер, де їм сказали, що тестів поки що у Вінниці немає, але у понеділок будуть. 

— Моїй знайомій сказали бути вдома, лікуватись, а в понеділок їй в першу чергу зроблять тест, — розповідає Вероніка. — Чи безкоштовні, чи платні ці тести — ми не цікавились, нам не було це принципово. Далі ми зателефонували у приватні клініки, які можуть робити тести на коронавірус. У вихідні вони теж не працюють, але наша знайома записалась у одну з таких на понеділок.

Експрес-тест у цій приватній клініці коштує 1 000 гривень, а детальний аналіз — 2 000. Жінка розповідає, що після публікації допису про пошук тестів її почали писати знайомі, що обласному лабораторному центрі МОЗ України на днях подарували 3 000 тестів. Але, за словами Вероніки, лабораторія у суботу, мабуть, була закрита. 

— Визначити, де є тест у Вінниці, якщо людина дійсно хоче його зробити, — майже нереально, — каже вінничанка. — Знайомим просто сказали контактувати з сімейним лікарем і пояснили, що скоріш за все стан дівчини не є показом для того, аби зробити тест. Бо знайомій їй почали лікувати пневмонію антибіотиками і від парацетамолу температура впала. Зараз вона почувається краще. 

Щоб дізнатись скільки тестів є у Вінниці ми звернулись до завідувача відділом епідем нагляду «Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України» Степан Томина. 

— Експрес-тестів є 3 300, якими тестують згідно нормативних документів Міністерства охорони здоров’я України. Для лікарні це безкоштовно, — каже Степан Томин. 

На сайті Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України пишуть, що станом на 5 квітня у лабораторії є у наявності 33 набори реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції.

Нагадаємо, що існує два види тестів на коронавірус — експрес-тести і лабораторні тести. Тест на коронавірус в комунальних закладах роблять безкоштовно, але лише за направленням лікарів і за наявності симптомів COVID-19: температура, сухий кашель, ломота у м'язах, і після того, як є отримали негативний результат тесту на грип. Також роблять швидкий тест, якщо людина з підозрою на хворобу нещодавно повернулася з країн, де є спалах епідемії, або була контактною з хворим. 

Про експрес і ПРЛ-тести

23 березня. До Києва прибуває літак з Китаю, яким в нашу країну передали гуманітарний вантаж. В ньому прибули 250 тисяч експрес-тестів і 521 ПРЛ-система. І їх розподілили по всій країні. Одна ПРЛ-система – 96 проб. То ж кожна область, Вінницька не виключення, мала змогу провести 1600-1700 досліджень. У ті дні в.о. директора «Вінницького обласного лабораторного центру» Валентина Зайцева підтвердила надходження ПРЛ-систем:

«Область має ПЛР-тести для проведення 1700 досліджень, – сказала тоді Валентина Зайцева. – Такі дослідження проводить вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру МОЗ, де безпосередньо відбувається діагностика – полімеразна ланцюгова реакція, якою визначається наявність генетичного матеріалу збудника, тобто РНК збудника – чи є збудник на слизових, чи нема. Тому цей метод є вірогідним». 

Наші колеги зі Слідство.Інфо через кілька днів після прибуття вантажу повідомили: в обласних центрах лабораторії можуть робити лише по 24 проби на добу! Але є і такі області, які не мають спеціального обладнання. І за підрахунками, якщо усі лабораторії в країні будуть робити тести цілодобово — це лише приблизно 2500 проб на добу. 

Журналісти 20minut.ua вирішили запитати Валентину Зайцеву ще у п'ятницю, 3 квітня, скільки ж проб може робити Вінницький лабораторний центр.
Проте вона відмовилась коментувати, бо у неї за 10 хвилин селекторна нарада, а після — закінчується робочий день. 

— Все на сайті є, а у мене робочий день не триває 24 години, — сказала Зайцева. 

Губернатор Владислав Скальський в середу, 1 квітня, говорив про те, що у нас залишилось тестів на 1100 проб. Тобто трохи більше ніж за тиждень наш лабораторний центр використав 600 проб. 

І як говорить губернатор, було обстежено 121 особу з підозрою на це захворювання, а також 512 контактних осіб. З профілактичною метою було обстежено й 30 осіб, які перебували в обсервації. Разом – 663 людини за тиждень. 

Прогноз на три тижні кількості випадків Covid-19

Вже станом на 5 квітня в Україні офіційно 1251 випадок, з яких 32 людини померли, а 25 вилікувалось. У Вінниці на цю ж дату зареєстровано 75 випадків. На щастя — без померлих. 

Сценарій розповсюдження коронавірусу дуже схожий на ті, що були в Італії та Іспанії. Якщо порівняти з цими країнами, то ми йдемо по тій самій кривій за кількістю хворих і померлих. І якщо в тих країнах є хоч якась медицина, то чи готові ми до того, коли у нас будуть тисячі заражених? І чи зможемо ми швидко провести всі необхідні дослідження тих, хто звернеться до лікарень? 

Позитивний та негативний сценарій (графік побудований 2 квітня)
Позитивний та негативний сценарій (графік побудований 2 квітня)

 

Читайте також:

Як правильно носити медичну маску та рукавиці: рекомендації від МОЗ

Перемога над коронавірусом: на Вінниччині вилікувалась ще одна хвора

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Юлія Тіхоненко-Штойко

    Так вони ж не достовiрнi,навiщо викидати грошi на вiтер
  • арлн

    після закінчення всего цего бл......ва украінський народ дуже щиро від...дякуе всю цю псевдо владу кожного по........ персонально
  • Юрий Бочков

    ганьба такій владі
  • Мах Профект

    Чому у приватних клініках України завжди є потрібні ліки та тести??? , а у державних завжди ніфіга немає??? Тому, що є клятті бізнесмени, які заробляють на бідах українців , яких не цікавить стан людини, їх цікавить розмір гаманця. І так кругом...!!! 🐲🐲🐲.

keyboard_arrow_up