Вейпінг — (не)безпечна альтернатива цигаркам. Чому батьки дозволяють диміти підліткам?

Вейпінг — (не)безпечна альтернатива цигаркам. Чому батьки дозволяють диміти підліткам?
  • На вулицях нашого міста часто можна зустріти підлітка з електронною сигаретою.
  • Що знають про курильні гаджети вінницькі батьки та їх неповнолітні діти?
  • З чого складаються та чим небезпечні е-цигарки і вейпи, розповіли продавці та лікарі журналісту 20minut.ua.

Найкращий і найправильніший спосіб знизити шкоду від куріння – це не курити. Сучасна молодь часто відмовляється від паління цигарок, зате розглядає менш небезпечні альтернативи. А чи дійсно вони не шкідливі, електронні сигарети?

Made in China

Вейпінг (англ. «вдихати і видихати пар») — досить нове явище, йому всього 10 років. А прилад, який отримав назву електронна сигарета, був створений у Китаї. Причина: поширення шкідливих звичок серед населення. Система охорони здоров'я Піднебесної зайняла активну позицію у боротьбі з нікотиновою залежністю, їх наука швидко створила електронну сигарету. У 2013-му вона прийшла в Україну.  

Вейпи і підлітки

Вінничанка Наталя на ІQOS перейшла, бо вважає це менш шкідливою альтернативою цигаркам. Коли запитую, чи порекомендувала б вона е-цигарку своїй доньці старшокласниці, вона заперечливо похитала головою:

Відео дня

— Ви що, ні! Я проти того, щоб моя дочка взагалі курила. Це я призвичаїлася з юності до паління, тепер важко кинути. Тому електронні цигарки палю. Але намагаюся це робити не на очах у чоловіка і дитини. Чоловік, до речі, вважає їх не корисними.

Що аромопар від е-сигарет не шкідливий, переконаний 11-класник Денис. 

— Для мене це наче кальян. Сам не курю, електронної сигарети не маю, а от у друзів інколи беру побавитися. В школі забороняють. На вулиці ніхто не проти, бо і за цигарку її ніхто не вважає, просто ароматизований пар. Батьки не дозволяють, але запах від вейпу не відчувають, тому не в курсі, що я курю. До речі, в нашому місті є кафешки, де дозволяють диміти електронними цигарками.

Директор вінницького ресторану Катерина Ковтун розповідає, що в їхньому закладі є спеціальна зона для використання ІQOS та GLO. Там дозволяють курити альтернативні цигарки молоді в тому числі.

— Ми дозволяємо лише ті вейпи, які не виділяють велику кількість пару чи диму. Заборони користування для підлітків у нас немає. Алкоголь так, не продаємо неповнолітнім. Електронні цигарки не забороняємо.

Неповнолітнім не просто придбати е-сигарету, але тільки в магазинах. В роздрібних мережах товар підліткам не продадуть, бо питають чи є 18 років і просять паспорт. В мережі інтернет все набагато простіше. Шукаємо електронні цигарки через інтернет-сервіс. З'являється сотні пропозицій, всі недешеві, до тисячі гривень і більше. У вільному доступі. 

Продавець магазину Vapemaster Валентин Павловський переконує — вейпи менш шкідливі, ніж вихлопні гази з автівок. 

— Є електронні цигарки з тютюном, є на ароматизованих рідинах. Вважаю, що на тютюну шкідливіші. Бо сам користуюся вейпами. Ні запаху, ні шкоди емалі на зубах. Повірте, вихлопні гази шкідливіші. Так чи інакше, юнакам і дівчатам, поки не підтвердять, що їм 18, е-цигарки не продаю.

Шкідливо чи не дуже?

Комітет з тютюнових виробів підтвердив, що система нагрівання тютюну в електронних сигаретах виділяє значно менше шкідливих речовин у порівнянні зі звичайними сигаретами. Там кажуть, що при курінні тютюн і папір в сигареті горять і через це виділяється близько 6000 різних речовин, серед яких — шкідливі продукти горіння, в тому числі смоли і чадний газ. IQOS, пишуть, не підпалює тютюн, а лише нагріває його до температури 350 градусів Цельсія. За рахунок цього дим, попіл і продукти горіння відсутні.

Водночас у Міністерстві охорони здоров'я розвінчують міфи, що електронні цигарки та їхні різновиди безпечні. Вони лише психологічно відтягують момент відмови від куріння. Та й вміст гліцерину й інших домішок може зашкодити. Надто — алергікам. До того ж, окрім заявлених компонентів, рідина може часто містити незадекларовані речовини. Вибіркові тести рідин для електронних сигарет показали більшу концентрацію нікотину, аніж це вказано на етикетці. 

Лікар сімейної медицини Юрій Тарануха категорично проти курильних гаджетів. 

— Вейпи, айкоси, електронні сигарети — то ті самі цигарки, лише у вигляді модного гаджета. Останнім часом у старого і в малого бачу в руках ці засоби, бо модно. Модно не курити взагалі, — говорить медик.— Виробники таких гаджетів переконують, що вони небезпечні, бо вони зацікавлені їх продати. Мої колеги іншої думки. Пульмонологи кажуть, що вейпи викликають захворювання дихальних шляхів, окологи теж не рекомендують. Паління класичне чи альтернативне — шкідливе для здоров'я.

Опитування

Чи подобається вам бачити перехожого з електронною сигаретою?

 

Читайте також:

Пропали з продажу і подорожчали. Чому медичні маски у Вінниці стали дефіцитом

Які мови у Вінниці можна вивчити безкоштовно. Зібрали контакти клубів та курсів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Долой выдуманные запреты

    Потому что родителям пофиг, так и долбятся потом
  • Владислав Сансарский

    Пользуюсю вейпом уже 3 года и никахих изменений не ощущаю

    З.А.Глядач reply Владислав Сансарский

    Коли почнеш ощущать,буде пізно.
  • Наталия Кравчук

    Я не палю. Але краще сприймаю тих хто димить е- цигарками. Особливо на зупинках громадського транспорту. Мене тошнить від диму справжніх цигарок.

    З.А.Глядач reply Наталия Кравчук

    Тошнить? Купи тест на вагітність.
  • Dubstep

    ну і ще трошки реп оксімірона
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up