Вавка на губах і не тільки. Що робити з герпесами?

Вавка на губах і не тільки. Що робити з герпесами?
  • Повним ходом йде епідемічний сезон, тобто повно ГРВІ та стресів, а значить на вулицях міста побільшає людей зі специфічними висипками на губах.
  • За словами лікаря-інфекціоніста, саме так проявляється вірус простого герпеса першого типу.
  • Усього на сьогодні знають вісім типів герпесу, більш-менш вивчили шість.
  • Об'єднує всі ці віруси те, що вони не виліковні, та співіснувати з ними можна, і навіть досить комфортно.

Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, проблема герпесу не в тому, що для його лікування немає в світі жодного препарата, а в тому, що на нього списують купу інших симптомів та хвороб і «лікують», не знати що.

— Коли лікар не знає, що робити з пацієнтом, він відправляє його на аналізи на герпес. Його, звісно, знаходять (адже більше 50% людей мають його з дитинства, інші отримають пізніше). Корінь зла знайшовся, пацієнту задають новий вектор дій, направляють до інфекціоніста, і так по колу, — говорить Щербина. — Часом пацієнту стає краще, і тоді «лікар, ви бог», часом нічого не змінюється і тоді «всі лікарі бездарі». А насправді на герпес потрібно реагувати лише тоді, коли наяву всі його симптоми. 

Перше знайомство

За словами Євгена Щербини, найчастіше ми маємо справу з вірусом простого герпесу першого та другого типу. 

— Перший тип, це те, що на губі вискакує, його ще називають «простуда», хоча це лабіальний, — розповідає лікар. — А другий тип герпесу — генітальний, він, як правило, буває лише у дорослих пацієнтів, і це зрозуміло, чому. 

Знайомство з вірусом першого типу герпесу найчастіше відбувається у ранньому дитинстві. Лікар каже, що лише 10-25% людей мають при цій зустрічі якісь симптоми. В основному людина вже заразна, а так і не скажеш.

— Якщо не пощастило потрапити в ці 10-25%, то знайомство з вірусом герпесу проходить доволі «бурхливо та яскраво», і для дітей це, як правило, відбувається через рот (при поцілунках в обличчя родичів чи батьків, які мають герпес), — каже лікар. — Тому для дітей в цей період доволі характерним є герпетичний гінгівостоматит.

За словами лікаря, є два найчастіших віруси, які викликають стоматити. По-перше, це група ентеровірусів (рука-нога-рот...) і безпосередньо герпес. Симтоми можуть бути звичайними: висипка, температура, больовий синдром. Але маркером, який свідчить про те, що маєте справу саме з герпесом, є кровоточивість ясен.

— Тому і називається гінгівостоматит, адже маємо і стоматит, і ураження ясен, — каже Щербина. — Ясна можуть бути бордові, а коли дитина чистить зуби чи їсть, вони кровоточать. 

Відео дня

Неодмінний рецидив

— Незважаючи на те, що найрозповсюдженіший герпес, це генітальний та лабиальний (через рот), цей вірус може проникнути до організму через будь-яку ділянку шкіри чи слизової, — розповідає лікар. — І що найцікавіше, рецидиви герпесу будуть відбуватися саме через те місце, через яке вірус потрапив до організму. Якщо герпес потрапив через поцілунок, висипати буде на губах, якщо маєте герпес генітальний, то періодично буде висипати на статевих органах. Ці висипки можуть бути відповідно на сідницях, грудях, шиї, кінцівках. 

За словами Щербини, в нього нещодавно був п'ятирічний пацієнт, у якого герпес на сідничках. А все тому, що в пелюшковому періоді чи то мама, тато, чи інші родичі цілували дитину в попу. 

— Тригери, які запускають вірус герпесу в організмі, це сонце (влітку на сонці часто висипи на губах), стрес (ну тут нікуди не дітися), віруси типу ГРВІ і бактеріальні віруси, — розповідає Євген Щербина. — Тобто вище перерахованого потрібно уникати, питання — як? 

Як лікувати герпес

— Насправді висипка у роті, на губах і статевих органах, втім, як і будь-який герпес, сама пройде, хоч це буде довго і «красиво», — каже лікар. — Найголовніше, якщо мова, наприклад, про герпетичний гінгівостоматит, це максимально знеболити та збити дитині температуру. Тим паче, що робиться це одним і тим же препаратом Нурофеном. Причому, препарат варто давати навіть якщо температура вже не піднімається, висипки (виразки) все-одно болять, їх потрібно знеболити. А от, наприклад, якихось особливих дієт не потрібно, просто відмовтесь від кислого та занадто твердого. 

За словами лікаря, полегшити прояв та зменшити перебіг герпесної інфекції можна, якщо діагностувати його в перші 72 години, тобто три дні. Тоді можна приймати такий противірусний препарат як Ацикловір, він пришвидшує процес одужання. А якщо діагноз поставили на четвертий-п’ятий день, коли вірус знаходиться на піку, вже потрібно просто пережити, знеболювати і збивати температуру. 

—жаль, сиропу Ацикловіру у нас в країні немає, тож дітям дають таблетки, розраховуючи дозу відповідно до маси тіла, — каже лікар. — Приймають його 5 разів на день, впродовж тижня. І варто зазначити, що суцільного полегшення від препарату не буде, буде так само боліти і температурити, просто коротший термін. 

А от усілякі мазі, типу Герпевір, на думку лікаря, то просто викинуті гроші, адже вони зовсім не допомагають.

Профілактика можлива

Для усіх видів герпесу, включаючи першого і другого типу, існує всього два типи профілактики. За словами лікаря, це може бути епізодична профілактика і постійна.

— Епізодична профілактика проводиться лише дорослим, коли у пацієнта немає поки ніяких видимих симптомів, але є «передчуття», що ось-ось, виражене відповідним печінням в місцях майбутніх пузирків та виразок, зуду (зрозуміло, що з дітьми таке не проходить), — говорить інфекціоніст. — На цьому етапі, якщо пацієнт прийме відповідну дозу противірусного препарату, висипки можна буде уникнути, або ж вона буде не такою вираженою та тривалою. 

Але найбільш вдалою профілактикою лікар вважає постійний прийом малої дози противірусного препарату. Щодня протягом півроку чи рік, пацієнт раз на день п’є таблетку. Потім припиняє пити препарат, і відновлює, коли виникають рецидиви (а це може бути через рік-шість)

— Є дослідження, що люди приймали ці препарати протягом 5 років, і весь цей час не хворіли на герпес, — говорить лікар. — Ці препарати не мають накопичувальної дії, і якщо вони підходять пацієнту, то може це вихід.

Як комфортно жити з герпесом:
з тим, що зверху, і тим, що знизу

1. Вірус герпесу першого типу (через рот)

2. Вірус герпесу другого типу  генітальний


Читайте також:

Заборонили продаж електронних сигарет неповнолітнім. Чим небезпечна ця альтернатива цигаркам?

Зима — найкращий час лікувати алергію

Що робити під час ожеледиці? Поради, які допоможуть не травмуватися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up