Зима — найкращий час лікувати алергію. Сто років існує один дієвий метод

Зима — найкращий час лікувати алергію. Сто років існує один дієвий метод
  • На алергічні реакції більшість з нас страждають, коли усе цвіте, тобто весна-літо-осінь.
  • Лікуватися ж лікарі радять взимку, методом, який вже існує сто років, і досі не втратив актуальності.

А ви знали, що антигістамінні препарати алергію не лікують? Більш того, приймаючи їх, ви просто прибираєте симптоматику: нежить, сльози, набряк слизової, головний біль, висип. А тим часом антитіла, що виробляються на алерген в організмі, накопичуються і збільшують перелік речовин, на які ви найближчим часом будете «реагувати». І зовсім скоро до алергії на пилок та цвіт, додасться алергія на їжу.

Що таке алергія?

За словами професорки Вінницького національного медичного університету та доктора біологічних наук Вікторії Родінкової, алергія, це підвищена чутливість організму до будь-якої речовини, яка розвивається при повторному контакті. Алергія виникає тоді, коли імунна система людини реагує на чужорідну речовину, яка не викликає реакції у більшості людей.

— Імунній системі потрібен час, щоб розпізнати та запам’ятати алерген. Коли імунна система стає чутливою до цієї речовини, вона починає створювати антитіла, щоб атакувати її, — говорить Вікторія. — Цей процес називається сенсибілізацією.

Відео дня

Якщо імунна система дає збій, антитіла виробляються в надлишковій кількості. Надалі при повторному контакті з алергеном антитіла активізуються і запускають каскад біохімічних реакцій. Саме у такі моменти люди відчувають симптоми алергії — свербіж, набряк, почервоніння слизових оболонок або шкіри, нежить, помічають висипання на шкірі.

Перехрестя алергій

Якщо ви маєте алергічну реакцію до пилку якоїсь рослини, то дуже ймовірно, що також у вас є алергія на плоди або інші спорідненні рослини. Це так звана — перехресна алергія.

— Спочатку проявляється саме реакція на повітряні алергени (пилок рослин, пилових кліщів, спори грибів, частинки шерсті й лупи тварин), які вдихають з повітрям, — розповідає Вікторія Родінкова. — Потім виникає реакція на їжу, де містяться подібні білки-алергени.

Зокрема, в амброзії (пилок завдає клопоту більше третині всіх українців, хворих на поліноз, і вважається сезонним алергеном номер два у нашій країні, після пилку злакових трав) є кілька алергенів, які мають перехресні реакції. Наприклад, страждаючи на алергію до амброзії, може бути чутливість до пилку полину, пилку хрестоцвітих (рапсу).

А ще залежно від маркеру алергена амброзії може бути реакція на пилок берези, оливи, тимофіївки, пилок соняшника та продуктів, зроблених із нього (проявляється синдромом оральної алергії). Оральні симптоми у такої людини будуть викликати чаї та продукти з вмістом полину, ромашки, календули, пижма, що разом з амброзією належать до родини айстрових.

Лише алерголог допоможе

Перше, що радить Вікторія Родінкова, як тільки виникла алергічна реакція, не треба бігти в аптеку за антигістамінними препаратами, адже вони лише прибирають симптоми, а не лікують та ще й «змазують» реальну картину.

— Пацієнту потрібно бути в постійному контакті з алергологом, і під час сезону, і після, — говорить професорка. — Лише лікар може виявити, який саме алерген викликає найсильнішу реакцію. Звісно, коли пацієнт точно знає, що викликає в нього алергію (або ж здогадується), можна провести алергопроби. Якщо ж картина незрозуміла, то краще провести молекулярну діагностику — найкращим на сьогодні методом є тест АLEX, який показує реакцію організму до майже 300 алергенів.

Отрута — протиотрута

— Після того, як є чітка картина алергії, можна лікуватись, — говорить Вікторія. — Єдиний спосіб — специфічна імунотерапія. Цьому способу більше ста років і він працює за принципом: отрута — протиотрута.

Найкраще, за словами професорки, лікуватися взимку, коли в повітрі немає алергенів. Для лікування використовуються таблетки або ж ін’єкції препаратів, в яких міститься мінімальна доза алергенів.

— Деякі лікарі вважають, що ін’єкції краще, адже пігулки пацієнт може забути прийняти, — говорить Вікторія. — Така терапія проводиться три сезони (три зими), — після цього в людини алергія зникає і це має пожиттєвий ефект.


Читайте також:

«Жара, піт дощем по спині…» Якою була перша операція у польових умовах на війні на Донбасі

ТОП- 5 міфів про глисти. Ви вже своїм дітям їх «прогнали»?

Яким має бути жіночий зимовий «прикид»? Тренди і антитреди холодного сезону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olga Skomarovska

    Якраз проходжу курс лікування
  • Ол Са

    Вот лёгкий способ бросить курить. Это есть в каждом доме. Совет врача из г.Винница. нужно всего лишь...
  • Олег Каськов

    Взимку лікувати алена пилок квітів? Ви сповна розуму?

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    ...алергію...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up