Це може врятувати чуже життя: як вінницькі активісти провели акцію з донорства крові

Це може врятувати чуже життя: як вінницькі активісти провели акцію з донорства крові
У Вінницькому обласному центрі служби крові напружена ситуація з донорами
  • Вінницькі активісти з громадської організації «Лютич» ініціювали акцію з донорства крові.
  • Їх підтримали інші небайдужі містяни й сьогодні, 21 травня, прийшли до обласного центру служби крові.
  • Чому люди стають постійними донорами й скільки літрів крові вдалось зібрати сьогодні — читайте далі у матеріалі.

Близько 11 ранку 21 травня під стінами Вінницького обласного центру служби крові, що на Пирогова, 48, почали збиратися молоді вінничани. Усі вони вирішили приєднатися до акції з донорства, яку організували активісти.

— Донорство — це прекрасна можливість об’єднати людей. Попри відмінності чи різні політичні погляди, можна згуртувати людей і зробити гарну справу, — переконаний голова ГО «Лютич» і координатор сьогоднішньої акції Олексій Назаренко. — Зараз, якщо слідувати за donor.ua, у Вінницькому обласному центрі служби крові критична ситуація. Тобто, у достатній кількості є лише деякі групи крові, а решта ж потребують поповнення запасів. 

Відео дня

Хлопець додає, що регулярно здавати кров для інших — справа вкрай важлива.

— Якщо вірити рекламі в трамваї, то одна здача крові рятує життя трьох людей, — говорить він. — Тож головна причина приходити в центр і ставати донором — це можливість зберегти три чужих життя.

Додамо, що ідею «Лютича» підтримали інші вінницькі активісти.

— Крім нас в акції взяли участь представники таких громадських організацій як «Українські студенти за свободу», «Основи майбутнього», «Фундація регіональних ініціатив», також приєднався креативний простір «Артинов», молодіжний центр «Квадрат», а продукцією підтримали захід coca-cola.ua, — перераховує Олексій Назаренко. — Через те, що сьогодні п’ятниця і, можливо, хтось має плани вранці, то запрошені нами люди приходитимуть і після 11-ї.

І справді, у зазначений час до стійки реєстратури підійшло трохи менше як 10 юнаків. Взявши необхідні документи, вони почали обхід кабінетами, де їм серед іншого виміряли тиск і взяли кров із пальця.

— Я прийшов здавати кров, оскільки є донором вже досить тривалий час,  —  говорить нам представник Вінницького молодіжного центру «Квадрат» Роман Яковлев, поки чекає своєї черги під одним із кабінетів. — Взагалі я здаю кров з 2013 року, а сьогодні це вже буде всьоме. За цей час міг приходити й частіше, але, якщо чесно, буває забуваю, що вже минуло два місяці й можна здавати знову.

За його словами, темою донорства він цікавився ще до того, як вперше переступив поріг центру служби крові.

— Я займаюсь спортом і спочатку дивився на це з точки зору користі для організму, тобто, для оновлення крові, — пригадує Роман Яковлев. — Крім того, маю ще й таку громадянську позицію і свідомість: розумію, що я від цього не помру, а комусь моя кров  стане у пригоді. 

Ще більше на позицію хлопця вплинув початок україно-російської війни.

— Тоді я став більш свідомо підходити до донорства й здавав кров, аби її вистачало нашим пораненим бійцям, а медикам не доводилось «трубити» про нестачу й шукати її у критичні моменти, — пояснює він. 

Не вперше прийшов здавати кров і координатор громадської організації «Основи майбутнього. Вінниця» Давид Пшеничний. Він зізнається, що намагається приходити в центр регулярно — приблизно кожні три місяці.

— Ми з нашою організацією здаємо сьогодні кров п’ятий раз, якщо не помиляюсь, — каже Давид Пшеничний. — Я вважаю це дуже потрібною справою. Насправді вона займає відносно небагато часу й сил, але дуже допомагає людям, які цього потребують. Є чимало хвороб, люди часто потрапляють у ДТП або інші неприємні ситуації, коли їм терміново потрібне переливання. Тому, якщо вам не важко, приїдьте сюди, витратьте трохи особистого часу й допоможіть таким чином незнайомцю.

Звертає увагу хлопець і на те, що за здачу крові донорів очікує маленька винагорода — 90 гривень і смаколики.

Якщо гроші дають після здачі крові, то солодкий чай/гранатовий сік, печиво й пляшечку мінеральної води обов’язково видають до процедури.

Буфет є певним проміжним пунктом для донорів. Тут вони можуть трішки відпочити й поповнити сили, а тоді вже підійматись до просторого кабінету, де й відбувається забір крові.

За процесом і, головне, за самопочуттям донорів дуже уважно слідкують працівники центру служби крові. Вони весь час уточнюють, чи все гаразд, чи немає запаморочення і детально розповідають, як поводитись, вставши з канапи. 

Одне з правил — кілька хвилинний відпочинок на зручному диванчику. Без заперечень рекомендацією скористався і член громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» Олексій Рейпаші. Хлопець каже, що почувається добре й обов’язково ще раз прийде здавати кров.

— Щойно я здав кров удруге, — ділиться він враженнями. — Перший раз був минулого року, на другий день після мого 18-річчя. Це була моя ініціатива, бо насправді думав стати донором ще раніше, та за законом не мав права цього робити.

За його словами, подібні акції є дуже важливими й до них варто долучатись.

— Донорство — це дуже корисна річ, яка може комусь врятувати життя, — наголошує Олексій Рейпаші. — «Фундація Регіональних Ініціатив» також раніше проводила донорську акцію «Допомогти може кожен», можливо якось проведемо її знову. 

Поки спілкувались з першими донорами, помічаємо, що охочих здати кров у рамках акції стає все більше й більше. Загалом до здачі приєдналось майже 20 осіб — це відразу дало свої плоди.

Завдяки ініціативі громадської організації «Лютич» і кожному, хто її підтримав, запас донорської крові збільшився на 11,5 літрів. І це справді гарний результат.

Як стати донором?

Актуальну інформацію про запас донорської крові щодня публікують на facebook-сторінці Вінницького обласного центру служби крові. Крім того, радимо звернути увагу на ресурс donor.ua, де можна серед іншого заповнити анкету донора, а також знайти інформацію про людей, які наразі потребують допомоги.

— Зараз у нас напружена ситуація з донорами, крові нам не вистачає, — говорить завідувач відділу забезпеченням донорськими кадрами Наталія Баяк. — Але ми весь час працюємо над цим питанням: даємо різні інтерв’ю, маємо нашу сторінку у facebook, надсилаємо SMS чи телефонуємо нашим постійним донорам — і дуже багато хто відгукується на такі прохання. Донори — це наш золотий запас, бо, на жаль, поки штучної крові ніхто не зробив.

За її словами, дуже добре, коли донори стають постійними. Тому до кожного тут ставляться дуже уважно,  привітно зустрічають і запрошують прийти ще.

— Постійні донори вже знають, що саме потрібно робити і як готуватись до здачі крові, — додає Наталія Баяк і перераховує основні вимоги. — Напередодні не можна їсти жирного, смаженого і гострого. Не можна вживати алкоголь і бажано не курити. А ще вранці обов’язково потрібен легкий сніданок. 

Додамо, що донорську кров завжди ретельно перевіряють, аби не постраждала людина, якій будуть переливати компонент. Дбають тут і про самих донорів, все відбувається згідно з чинним законодавством та із дотриманням необхідних заходів безпеки.

— Наша основна задача — зберегти донора, — зауважує наостанок Наталія Баяк. 

Фото авторки та Олексія Назаренка

 

Читайте також:

«Врятувати черепаху». Як вінничани випускали з сіток здобич браконьєрів біля Фестивального

Подарунок із сенсом: який сюрприз підготував відомий водій караоке-таксі Ілону Маску

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up