Підкував блоху і зв’язав їй ніжки золотим ланцюжком – Оце був майстер!

Підкував блоху і зв’язав їй ніжки золотим ланцюжком – Оце був майстер!
Найбільше мініатюр Михайла Маслюка зберігається у його рідній Жмеринці у місцевому Історичному музеї
  • Ім’я Михайла Маслюка із Жмеринки – у Книзі рекордів Гіннеса
  • Колекція його робіт нараховує 500 виробів із золота і срібла, жоден з них не перевищтує одного міліметра
  • В Історичному музеї  Жмеринки відкрито виставку, присвячену 100-річчю від дня народження майстра. На ній є також роботи внука вінничанина Сергія Тєтєріна

Скромно відзначили ювілей талановитого земляка майстра мініатюр Михайла Маслюка, роботи якого відомі у багатьох країнах світу. На честь сотого дня народження відкрили виставку в Історичному музеї Жмеринки. Прийшла його донька пані Клавдія, яка вчителює у Жмеринці, з Вінниці приїхав внук Сергій Тєтєрін, зібралися шанувальники таланту. Місцеву владу представляв заступник міського голови Жмеринки з питань культури Володимир Дудік. Працівники музею привезли частину робіт з фондів обласного краєзнавчого музею.

-Скільки б разів не дивився на роботи Михайла Маслюка, ніколи не можу стримати захоплення, - каже Сергій Тєтєрін. - Про це я чув від присутніх на виставці. Мене так само вони вражають.  Хоча вже й сам цим займаюся, опанував непросту техніку мініатюри.

Відео дня

Михайло Маслюк виготовляв свої роботи під мікроскопом. Так само під мікроскопом можна розгледіти їх.

На одній з таких робіт зумів розмістити 70 предметів. І це на площі в один міліметр. Світову славу нашому земляку принесла робота, на якій зображено паровоз, що у 20 мільйонів разів менший макової зернини. Вона занесена у Книгу рекордів Гіннеса. Сталося це у 1968 році.

Крім мініатюр, Маслюка захоплювали годинники. Він по-своєму удосконалював їх. Наприклад, звичайний секундомір радянського часу дообладнав боєм московських курантів. В одному з настінних так припасував маятник, що він «ходить» окремо від годинника.  Цікавився музичними інструментами. Ремонтував їх. Деякі також удосконалював.

До наших днів збереглася так звана «гібридна» гітара. Вона знаходиться у Жмеринці в музеї. Маслюк зробив з неї три інструменти в одному – гітара, домра і мандоліна.

Сергій Тєтєрін розповів про два документальні фільми про діда.  Один знято у 1962 році. Там добре видно колекцію годинників Маслюка. Другий  датований 1975 роком. У ньому розповідається про поїздку Маслюка у Чехословаччину.

 

-З цією поїздкою пов’язана дуже хвилююча історія, - каже пан Сергій. – Дід був там під час війни. Після звільнення одного з містечок від фашистів залишив у подарунок місцевій дівчині тексти російських пісень. Навряд чи думав тоді, що та зустріч може мати продовження. Але вона відбулася через 30 років.

Про мініатюри Маслюка багато писали. У тодішньому Радянському Союзі не було жодної з центральних газет, журналісти якої не побували б у Жмеринці.  Одна з публікацій з’явилася у Чехословаччині. По фотографії чешка упізнала солдата, який подарував їй пісні. Написала листа. Запросила в гості. Так дід уперше повіз свою виставку за кордон.

Михайла Маслюка називали майстром, який зумів підкувати блоху. Такою є одна з його робіт. Він не тільки підкував, а й зв’язав ніжки золотим ланцюжком та ще й замкнув ланцюжок на замочок. Ще одну роботу - томик поезій Пушкіна – фахівці назвали книгою-пилинкою. А золоте яйце у маковій зернині! 13 його робіт зберігаються у Москві у Політехнічному музеї.

У нашій області найбільше їх залишилося у Жмеринці, частина є в обласному краєзнавчому музеї, а також у палаці Потоцьких у Тульчині.

Внук шкодує, що захопився справою, якій присвятив життя його дід, уже після того, коли майстра не стало. Втім, уже також досяг чималих успіхів.

Відома його мініатюра – на волосині зумів написати слова «Слава Україні!». Нині його роботи представлено на виставці у США, що діє у місті Сент-Огастин у штаті Флорида. Молодому майстру замовляють мініатюри з різних міст нашої держави, а також інших країн.

-Прикро, що на сторічний ювілей Михайла Маслюка так мало було інформації, - каже Сергій. – Бо заслужив на кращу пам'ять. Не тому, що це мій дід. Мав непересічний талант.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up