Війна - очима святих отців. Яка вона?

Війна - очима святих отців.  Яка вона?
Зустріч із священиками, на прохання журналіста RIA, організував напередодні Різдвяних свят секретар Вінницької єпархії УПЦ Владислав Демченко. За його словами, батюшки з власної ініціативи і доброї волі їздили на передову. Кажуть, найчастіше бійці просили у них сповіді. Кожен сповідався так щиро, ніби робив це в останній раз.

Дев’ять поїздок у зону бойових дій

Настоятель Троїцького скельного храму у Вінниці отець Олексій дев’ять разів їздив у зону АТО. За цей час провів разом з бійцями понад  30 днів.

- Наш храм розташований поруч з Військово-медичним центром, - каже священик. – Дехто з медичних працівників є прихожанами.  Я знайомий з керівником Центру, знаю багатьох офіцерів. Як тільки військові медики розгорнули свій  мобільний госпіталь, я поїхав разом з ними. Вже з першої поїздки відчув, наскільки військові потребують спілкування із священнослужителями. Ніде не відчував себе таким потрібним, як серед солдатів в зоні бойових дій.  Зрозуміло, що не всі воїни сповідуються, не всі причащаються, але їхнє ставлення до людини у рясі – не передати словами.

Відео дня

Батюшка не може забути, як дехто з молодих бійців пригортався до нього, ніби до рідного батька. На війні їм не вистачає батьківського тепла. Прапорщик на ім’я Євген приніс повний картуз лісових суниць. При всіх передав  священику. Не медсестрам, чи солдатам, а саме йому. Він, звичайно, поділився гостинцем з присутніми.  Той вияв уваги  пам’ятатиме завжди. А як його зустрічали під  час одного з приїздів!  Бійці по черзі підходили  – від офіцерів до рядових. Так раділи приїзду священика. Кожному хотілося пригорнутися до нього. А він із словами «Спаси, Господи!», кожного перехрестив. За цим спостерігав  ще один священик з однієї із Західних областей.  Старший за віком. Він підійшов до отця Олексія, щоб засвідчити йому свою повагу. Каже, такий високий авторитет треба заслужити. Тут люди особливо відчувають, хто є хто. Нехай береже вас усіх Господь!

Краматорськ, Дебальцево, Щастя, Трьохізбенка,  Перемога, Сватове, Старобільськ, Новотроїцьке – це не повний перелік населених пунктів, де побував священик Олексій. Коли одного разу поранило водія вантажного автомобіля, батюшка сів за кермо і довіз поранених, які знаходилися в кузові, до мобільного шпиталю. На околиці міста Щастя на Луганщині, на крайньому блокпосту він несподівано для військових вийшов за межі блокпоста, щоб сфотографувати храм у селі Весела Гора. Село нині під контролем бойовиків, там працюють снайпери. Військові швидко повернули святого отця назад. Але він встиг зафіксувати святиню.

Коли почався обстріл, хірурги одягли бронежилети і продовжили операцію

Під час розмови із священиком  Олексієм не складно було здогадатися, чому до нього з повагою ставляться бійці. Батюшка не відсиджувався у наметах за спинами тих, хто знаходиться на блокпостах, чи в окопах.  Був поруч з ними навіть тоді, коли лунали вибухи. Найстрашніший обстріл пережив у селі Трьохізбенка  на Луганщині. Тоді військовий підрозділ, де він знаходився, обстріляли з «Градів».  Коли стрілянина стихла, до нього звернулися троє бійців.  Попросили сповіді. Але зізналися, що вони католики.

- Насправді людина сповідується не священику, а перед Богом, - каже батюшка Олексій. – Священик тільки свідок покаяння. Але право свідчити йому надано Всевишнім. Я сказав бійцям  так: «Ми з вами порозмовляємо душа в дущу, а коли настане час, я засвідчу перед Господом,що ви говорили зі мною відверто і це була ваша сповідь».

За словами співрозмовника, сповідуються від 18-річних - до тих, кому вже за 50. Під час останньої поїздки разом з отцем Олексієм був настоятель ще одного вінницького храму Архістратига Михаїла  -  отець Васілій. Коли виїжджали з міста Щастя, на останньому блокпосту побачили, як боєць поспішає до них. Здалеку рукою подавав сигнал, щоб зачекали. Привітався і попросив сповіді. Його сповідував священик  Васілій.  Покаяння відбувалося у «бусі».

- Люди на війні змінюються до невпізнанного, - розповідає  отець Васілій, згадуючи ту сповідь. – Боєць зізнався, що тільки тепер зрозумів, що раніше жив неправильно. Казав, якщо залишиться живий і повернеться на свою колишню роботу,  керуватиметься тільки одним правилом – справедливості. У всьому – у ставленні до людей, до роботи, у кожному вчинку чи поступку. При цьому наголосив, що не терпітиме, коли хтось поруч чинитиме не по-совісті.

Священик Васілій зустрів на війні давнього знайомого. Не сподівався його побачити в такому місці. Бо це самодостатня людина. Міг би й надалі займатися бізнесом, а про події на Донбасі  дізнаватися з телевізора. А він передав бізнесові справи комусь з рідних, а сам узяв до рук зброю.  Він теж сповідався. Після сповіді звернувся з проханням  повінчати їх з дружиною, коли приїде у відпустку чи на ротацію. Так воно й сталося.

Особливе захоплення у священиків викликала робота наших медиків. Святі отці Олексій і Васілій  були свідками, коли медики оперували  навіть під час обстрілів. Проводили операцію  їхні земляки-вінничани  – лікарі Білієнко і Шамін. Почали тоді, коли ще не стріляли.  Потім роботу зупинили тільки на декілька хвилин, щоб одягнути бронежилети.

- Місцеві жителі у черги шикуються до наших лікарів, - каже отець Олексій. – Якось доводилося бачити таку чергу з самого ранку. Коли випадає можливість, ведуть прийом у місцевих лікарнях.

На деяких блокпостах священиків з Вінниччини зустрічають такими словами: «О, це наші батюшки! Ми вас знаємо, проїжджайте з Богом!».

Човен для «Айдару»

Після сповіді одного  із заступників командира добровольчого батальйону «Айдар» священик Васілій запитав, чим міг би допомогти  разом парафіянами храму.  Офіцер якраз лікувався після поранення. Він дістав аркуш паперу, ручку і написав декілька позицій. На першому місці значилося слово «Човен».  Їхній підрозділ дислокується у місті Щастя, де протікає річка. Може виникнути ситуація, коли знадобиться плавзасіб. Зокрема, для перевезення поранених. Так пояснив заступник комбата. Коли священик повернувся додому і повідомив про це парафіянам, з’ясувалося, що серед них є інженер з підприємства Південно-Західні енергосистеми. Він разом з колегами розробив схему човна.

- Військові просили, щоб човен був двостороннім, - уточнює священик Васілій. – Треба було передбачити місце для встановлення зброї. Все це фахівці врахували. А виготовили його на  Вінницькому 45-му заводі. Човен-плоскодонка весь з алюмінію. Його вага всього лише 18 кілограмів. Ми вже завезли його «айдарівцям». Заодне доставили інші речі, які вони просили. І, звичайно, продукти. Цього разу завантажили багато ящиків яблук. Їх нам передали добрі люди з Могилів-Подільського району.

Їздив з гуманітарною допомогою і настоятель храму Святого Макарія, що на вулиці Чехова, отець Сергій. Щоправда, вантаж з Вінниччини передбачався не військовим, а цивільним. Його передали біженцям із окупованих бойовиками територій, які нині знаходиться у Святогірській Лаврі.

У мобільному шпиталі Вінницького військово-медичного центру, розгорнутому у зоні бойових дій, на видному місці знаходиться ікона Божої Матері. Госпіталь вже декілька разів змінював місце дислокації. Військові бережуть ікону так само, як святий образ оберігає їх. На щастя, у колективі мобільного шпиталю нема загиблих. А подарував ікону медикам згаданий настоятель Троїцького скельного храму отець Олексій. Після Різдва він знову збирається в дорогу. На жаль, ця дорога на війну. Батюшка, за його словами, їде рятувати зранені душі бійців і молитися за мир.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Читаю і сльози на очах. Хлопці, нехай береже вас усіх Господь!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up