Чи варто приносити їжу на кладовище: розповідає священник

- Традиція приносити їжу на кладовище викликає багато суперечок: одні вважають це необхідним для задоволення потреб покійного, інші — як спосіб помолитися за нього.
- Священники не забороняють приносити їжу, але радять не залишати її на могилі, а краще передати нужденним або волонтерам.
- Крім того, не рекомендується приносити м'ясні страви чи алкоголь. Важливо зберігати святість місця та виявляти повагу до померлих.
Кладовище — це не лише місце прощання, а й простір пам’яті, де люди згадують рідних, що відійшли у вічність. Часто під час відвідин могил близьких українці приносять із собою їжу — як символ шани або частину давньої традиції. Водночас це викликає чимало дискусій: чи доречно приносити страви на кладовище і що про це кажуть релігія, етика та сучасні звичаї?
Одні люди переконані, що приносити продукти на могилу просто необхідно для задоволення фізичних потреб покійного. Інші вважають, що таким чином вони просять у Бога помолитися за померлого. А треті люди зовсім вважають, що їжу на кладовищі приносити не можна.
Що кажуть священники
Священники стверджують, що приносити їжу на цвинтар потрібно в тому випадку, якщо ви плануєте прибрати на могилі померлого і прикрасити її. У такій ситуації ви можете провести досить багато часу на кладовищі і самі зголоднієте.
Однак вони переконані, що «пригощати» покійних звичайною їжею не потрібно, її краще віддати незаможним або з'їсти самостійно і помолитися за померлого. Варто відзначити, що священники все ж не забороняють приносити їжу на цвинтар.
— Кладовище святе тим, що там лежать наші предки наші рідні і близькі. Там відбувається таїнство другого пришестя господа нашого Ісуса Христа, таїнство воскресіння із мертвих, — каже отець Олександр, — У Бога немає мертвих, у Бога всі живі. Тому місце на кладовищі треба вважати святим в ні в якому разі не можна допускати п’янства чи ще якогось неподобства. Прийти для того, щоб помолитися за близьких нам людей.,
Що робити з тими дарами, що принесли на проводи, розповів протоієрей Сергій.
— Їжу на могилі не треба лишати. Є люди бідні, які з великим задоволенням візьмуть те пасхальне принесення. Якщо на кладовищі є волонтери, можна через них передати те, що принесли, нашим захисникам на фронт. Зараз в ролі волонтерів багато священиків. Приносити їжу на кладовище лише тільки для того, щоб комусь передати, — сказав протоієрей Сергій з Дніпра.
Що можна і не можна приносити з їжі на кладовище
Якщо ви вирішили принести з собою їжу на цвинтар, то потрібно розуміти, що для цієї справи підійдуть не будь-які продукти. Краще віддати перевагу таким:
- яйця;
- млинці;
- печиво та цукерки;
- хліб, пиріжки або паски.
На кладовище не рекомендується приносити м'ясні страви і ковбасу. Також не можна приносити алкоголь. Навіть церква вважає, що розпивання спиртних напоїв на могилі покійного — ознака неповаги. Священники дозволяють зробити ковток червоного вина, але все ж рекомендують утриматися навіть від цього.
Варто відзначити, що традиція поминання людини алкоголем бере своє коріння ще з часів Другої світової війни, коли солдати саме так поминали загиблих товаришів по службі.
Читайте також:
У селі Джурин 36-річний чоловік зрізав 180 метрів кабелю з електроопор
У Стрижавській і Дашівській громадах відновлюють стан дорожнього покриття
Жителька Бару Марія Кучерява відсвяткувала своє 100-річчя
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
ЗірочРаджу канал @vognyk. Дуже точно пишуть про рух БПЛА та ракет.