“Вінницькі Вовки” втримують національний рекорд за кількістю глядачів у одному матчі

“Вінницькі Вовки” втримують національний рекорд за кількістю глядачів у одному матчі
Вінничани (в чорній формі) гідно протистояли діючим чемпіонам України – столичним “Бандитам”
На безгрошів’я скаржаться практично всі вінницькі команди з ігрових видів спорту. Без певного рівня зарплатні та преміальних провідні футболісти чи волейболісти одразу розбігаються хто куди. А ось у клубі з американського футболу “Вінницькі Вовки” ситуація протилежна – команда існує на ... членські внески самих гравців (іноді щось підкидають спонсори).

Всі четверо тренерів – граючі, регулярно виходять на поле. При цьому “вовки” збирають рекордну кількість глядачів (вхід на матчі – безкоштовний), досить успішно виступають в елітному дивізіоні. національного чемпіонату, а одразу сім гравців цієї команди запрошені до збірної країни. 

Проти “Бандитів і “Піратів”

Цього сезону “Вінницькі Вовки” дебютували у вищій лізі чемпіонату України (ЧУ) з американського футболу. В елітному дивізіоні грають три київські команди (“Слов’яни”, “Витязі” і “Бандити”), “Харківські Атланти”, “Дніпропетровські Ракети” і “Одеських Піратів”. На жаль, “Маріупольські Дельфіни” і “Донецькі Скіфи” із зрозумілих причин знялися зі змагань. Це суттєво вплинуло на систему розіграшу.    

Відео дня

Команди розбили на дві підгрупи. Вінничани на попередньому  етапі сперечаються з двома столичними клубами і одеситами. “Вовки” вже провели дві зустрічі. Обмінялися перемогами з  “Піратами” і поступилися “Бандитам”, хоча дали діючим чемпіонам країни справжній бій. 

Попереду у вінничан ще три зустрічі групового етапу – дві з “Витязями” і одна – з “Бандитами”.  Найближчий матч наша команда проведе 20 липня у Києві, проти “Витязів”.

– До плей-офф виходять по дві кращі команди з кожної групи. Наша задача на сезон – спробувати потрапити туди, щоб мати шанс поборотися за медалі, – розповів граючий тренер “Вінницьких Вовків” Сергій Перегончук.

Дарують буклети з правилами

На матчі “Вовків” у Вінниці завжди приходить чимало глядачів. Від 400 до тисячі фанів, в залежності від цікавості поєдинку. В інших містах ігри внутрішнього чемпіонату відвідують 200–300 вболівальників.  

– З позаминулого року ми почали активно залучати глядачів, і це дається взнаки. Використовуємо соціальні мережі, афіші, роздавальний матеріал. А також особисті запрошення – кожен гравець перед матчем має особисто зателефонувати всім родичам і друзям, – розкриває секрети Сергій Перегончук.

Минулого сезону “Вінницькі Вовки” взагалі встановили національний рекорд за кількістю глядачів на матчах з американського футболу. На фінал ЧУ в першій лізі, де наша команда програла ужгородцям, завітали понад 4,5 тисячі глядачів. Справа в тому, що керівництво команди за підтримки спонсорів організувало тоді справжнє шоу, яке включало музичний концерт і розіграш призів за вхідними квитками. 

Правила американського футболу розуміють далеко не всі вінницькі прихильники спорту. Тому керівництво “Вовків” надрукувало буклети з коротким описом – їх на матчах роздають безкоштовно.

До речі, правила американського футболу є досить складними. Вони входять до Книги Рекордів Гіннесса, як найбільш об’ємні серед усіх видів спорту. Самі гравці “Вовків” називають американський футбол з шахами  на поле. Адже тут кожен виконавець має свою функцію, яку замовляє координатор або капітан команди. Є чотири групи – нападники, захисники, гравці на прийомі і на пробитті. До речі, м’яч можна не тільки забивати в ворота, а й заносити в залікову зону.        

Приймають не тільки силачів

Професійних гравців з американського футболі в Україні не існує, за виключеннями десятка легіонерів іноземних клубів. В складі “Вовків” приблизно 70 % гравців є студентами, решта – працюючими.

Лідерами колективу, які багато відпрацьовують і в нападі, і в захисті, є Євген Хомин, Олександр Білоконь, Леонід Дзиганський і Сергій Рудчик. Нині одразу сім “вовків” входить до складу національної збірної України – четверо в основі і троє в резерві. Але всі, незалежно від показників на полі, щомісячно сплачують членські внески.

– Ці кошти йдуть на оплату тренувального поля і частково на закупку загального інвентарю. Зрозуміло, форму кожен купує самостійно. Про зарплатню чи гонорари гравців мова взагалі ніколи не йшла, – підкреслює граючий тренер “Вовків” Євген Хомин.

“Вовки” продовжують готувати собі молоду зміну. Двічі на рік проводять тестування підлітків віком від 16 років, найкращі з яких згодом починають тренуватися разом з дорослими. Тренування проходять на сучасному стадіоні школи № 34.                

Розповсюджена думка, що в американський футбол грають лише кремезні чоловіки. Виявляється, це не відповідає дійсності.

– Зріст і вага не мають особливого значення. Адже швидкі і легкі гравці виконують певні необхідні функції на полі. Інші, більш важкі (від 100 кг), грають в основному на блокуванні нападу, – пояснює граючий тренер “Вовків” Олександр Білоконь.  

На поле тільки дівчата

“Вовків” у останніх матчах підбадьорюють гарненькі дівчата з помпонами – група підтримки “Wake Up”. Це команда з черлідингу Вінницького державного педагогічного університету.

Також нещодавно на базі команди з американського футболу «Вінницькі Вовки» почали створювати жіночу команду з флаг-футболу (безконтактна версія американського футболу). В ній, щоб зупинити гравця, треба зірвати прапорець на його поясі). Тренування дівчат старше 17 років проходять разом з “Вовками”.

– Поки що жіночого ЧУ з флаг-футболу не існує, але ми збираємося його започаткувати. Адже розвиток флаг-футболу в Україні розпочався саме у Вінниці. Недарма в 1998 році ми грали в нього проти американців, а цього року наша чоловіча команда виборола срібні медалі ЧУ, – каже Сергій Перегончук.

Також у Вінниці нещодавно з’явилася своя сертифікована суддівська бригада з американського футболу. Тепер одразу десять вінничан (вісім з них – зі складу “вовків”) можуть судити матчі першої ліги ЧУ. Це стало можливим завдяки участі в суддівському семінарі.

З історії “Вінницьких вовків”

Команда «Вінницькі Вовки» була заснована у 1996 році Олегом Фіміним та Ігорем Авдєєвим. З часом була створена Вінницька федерація американського футболу, яку очолив Олег Березовський.

1997р. – бронзові призери ЧУ;

1998р. – друге місце в зимовому ЧУ;

2000, 2001 рр. – бронзові призери ЧУ по “Арена Боулу”.

2001р. – 5-е місце в ЧУ.

У 2002 році команда подала заявку в ЧУ, але через фінансові труднощі припинила своє існування. По завершенні чемпіонату американський футбол припинив своє існування в Україні.

У 2005 році була створена федерація американського футболу України, і почалось відродження команд. Все починалося з флаг-футболу.

У 2006 році пройшов перший ЧУ з флаг-футболу, в якому “Вінницькі Вовки” посіли 2-е місце.

У 2007 році в ЧУ з флаг-футболу “Вовки” посіли останнє, 6-е місце. Після цього почалося відновлення американського футболу в країні, що стало поштовхом для відродження нашої команди. Друге дихання їй надали Євген Олійник, Олександр Білоконь і Євген Хомин.

В 2008 році “Вовки” посіли 1-е місце в турнірі південно-західного дивізіону з флаг-футболу; 2-е місце в кубку федерації; 4-е місце в кубку України з “Арена-боулу”.

В 2009 році команда взяла участь в ЧУ. Здобути хоча б одну перемогу “Вовки” не змогли.  Тому керівництво вирішило не заявлятися в наступному чемпіонаті.

2010 рік пройшов під егідою пошуку “свіжої крові”. Ігрової практики було обмаль. Оновлені “Вовки” здобули першу перемогу в турнірі “Odessa bowl-2010”, над “Одеськими Піратами”. .

2011 рік – “Вовки” завоювали бронзові нагороди ЧУ в першій лізі.

2012 рік – знову бронзові нагороди в першій лізі.

2013 рік – срібні медалі ЧУ в першій лізі. Всі гравці отримали перший розряд з американського футболу. Шість “вовків” увійшли до складу збірної України.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    давного такого брєдняка не читав...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up