Вінницькі індорхокеїсти здобули бронзу чемпіонату Європи в Угорщині

Вінницькі індорхокеїсти здобули бронзу чемпіонату Європи в Угорщині
Вінницькі індорхокеїсти гуртом тримають оборону. На чемпіонаті Європи у Будапешті

Вінницькі хокеїсти вчергове підтвердили свій високий рівень. Наша команда «ОКС-ШВСМ» («Олімпія-Колос-Секвоя-Школа вищої спортивної майстерності») здобула бронзові медалі на клубному чемпіонаті Європи з індорхокею в групі «Челленджер I», третій за значенням. Змагання відбулися у Будапешті (Угорщина).

«ОКС-ШВСМ» дякує за допомогу у відрядженні до Будапешту начальнику спортуправління ОДА Сергію Чернявському, директору ШВСМ Андрію Корнійчуку, директору Центру олімпійської підготовки з хокею на траві Олексію Потєєву, директору фірми «Секвоя» Ігорю Волкову, президенту обласної федерації хокею на траві Володимиру Барцосю, в.о. директора ОСДЮСШОР з хокею на траві Сергію Севастьянову і віце-президенту Федерації хокею на траві України Федору Новіку.

Перемогли майбутніх чемпіонів

Подробицями угорського вояжу поділилися головний тренер «ОКС-ШВСМ», національної збірної з хокею на траві й індорхокею Павло Мазур та віце-президент федерації хокею на траві України Федор Новік. 

Відео дня

У чемпіонаті Європи взяли участь вісім команд – з Угорщини, Італії, України, Уельсу, Болгарії, Словаччини, Словенії і Франції. Боротьба велася не лише за медалі, але й за перші два місця, які давали право на підвищення в класі. За перемогу клуби отримували п’ять очок, нічию – два, поразку з різницею не більше двох м’ячів – одне.

Команди були розподілені на дві підгрупи, після чого відбувалися стикові ігри. Вінничанам сподобалася атмосфера турніру. Недарма з Франції та Італії приїхали вболівати фани.

Наша команда перший матч виграла у майбутнього чемпіона «Cardiff & Met» з Уельса – 3:1. Далі вінничани зіграли внічию з «Bra» (Італія) – 4:4 і розтрощили «Soroksari» (Угорщина) – 7:1.

У вирішальному матчі за чільні місця ХК «ОКС-ШВСМ» зустрівся з «Luc Ronchin» (Франція). Команда Вінниці мала перевагу у першому таймі – 3:2. Але в підсумку програла – 4:5. В заключній зустрічі за бронзову медаль вінничани розтрощили «Senkvice» (Словенія)– 7:2.

Чемпіоном  Європи став «Cardiff & Met», на другому місці – «Luc Ronchin HC», на третьому – вінничани. На думку фахівців, здобути медаль іншого гатунку завадило спірне суддівство в напівфіналі.

– Суддя призначив на останніх хвилинах зустрічі спірний пенальті, що й допомогло французам вирвати перемогу, – сказав Федір Новік.

– Ми багато разів переглядали цей епізод. Голландський суддя призначив неочевидний пенальті. Хоча в таких іграх варто ставити на «точку» лише тоді, якщо впевнений на 100 %, – додає Павло Мазур. 

Чому невиконане завдання

За словами Павла Мазура, перед командою стояло завдання посісти місце не нижче другого і таким чином здобути путівку до групи «Трофі» (другій за значенням) чемпіонату Європи. Це було вінничанам по силам, але у вирішальні моменти забракло фарту. Коуч відзначив надійну гру воротаря Юрія Перепелиці, порадували й молоді Богдан Коваленко і Олександр Швець. А ось досвідчені хокеїсти не змогли переломити хід вирішальних матчів.

Далися взнаки й об’єктивні фактори, які вплинули на результат у Будапешті. Зокрема, наші індорхокеїсти тренуються у нестандартному залі, на горбатому паркеті СК «Здоров’я» (на Старому місті) і ДЮСШ Літина.

– В спорткомплексі Будапешта не паркет, а спеціальний спортивний лінолеум. На ньому ковзання м’ячика є набагато меншим, а рух ігрового снаряда уповільнюється. Тому, на жаль, наші найтехнічніші хокеїсти (Юрій Мороз, Андрій Кошеленко) так і не призвичаїлися до цього покриття, – сказав Павло Мазур. 

Ще одна наболіла проблема вінницького індорхокею і хокею на траві – обмежене фінансування. Через це наше місто останнім часом залишають не лише провідні хокеїсти, але й перспективна молодь. Вони переважно переходять до більш заможних клубів Білорусі, Італії, Польщі та Хорватії.

– Якщо зараз щороку уходять не один-два гравці, а до 50 % складу, про стабільність, яка була у останнє десятиліття, годі й мріяти. Втримати лідерів не можемо, адже наш клуб – непрофесійний. Кошти на харчування, які отримують гравці, є недостатніми, – наголошує коуч.   

Перехід на траву

Індорхокейний сезон завершено. Він став успішним для вінницьких команд – недарма вони посіли перші чотири місця на чемпіонаті України! Також цієї зими ХК «ОКС-ШВСМ» став п’ятим місце на турнірі «Прагосхема» в Чехії і здобув срібло на міжнародних змаганнях у Польщі.

Тепер команда переходить на трав’яний хокей. З 20 лютого по друге березня вона побуває на традиційному навчально-тренувальному зборі у Береговому (Закарпаття). Кошти на це виділяє центральна рада спорттовариства «Колос», яку очолює вінничанин Олександр Мендусь.        

З 11 по 19 березня збірна України з хокею на траві, основу якої складають вінничани, змагатиметься в Белфасті (Ірландія) на другому етапі Світової ліги. У підгрупі нам протистоятимуть господарі, збірні Австрії та Італії. В іншій підгрупі змагатимуться Франція, Польща, Шотландія і Уельс.  

– На жаль, до участі у Світовій лізі не вдасться залучити всіх найсильніших, і у першу чергу легіонерів. У когось проблеми з отриманням британської візи, у інших – сімейні проблеми, решту не відпускають до збірної клуби, – незадоволений Павло Мазур.    

З 30 березня по друге квітня у Вінниці пройде серйозний міжнародний турнір – перший Кубок Поділля. Там гратимуть «ОКС-ШВСМ», ХК «Мінськ», «Будівельник» (Брест, обидва – Білорусь) і чемпіон Польщі «Грюнвальд» (Познань).

Але головним стартом сезону стане клубний чемпіонат Європи з хокею на траві (у групі «Челленджер-1»), який вперше в історії пройде у Вінниці (у 2005 і 2011 роках наше місто приймало континентальні форуми національних збірних). З другого по п’яте червня за медалі Євро-2017 боротимуться вісім команд. Разом з вінничанами в підгрупі змагатимуться чемпіони Португалії, Данії і Болгарії, в іншій – клуби Уельсу, Білорусі, Чехії і Хорватії.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:05 У Вінниці від сказу щепили уже 1700 домашніх улюбленців. Графік 18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up