Пілатес – це фітнес, що лікує болі у спині та суглобах, сколіоз, остеохондроз і міжхребтову грижу

Пілатес – це фітнес, що лікує болі у спині та суглобах, сколіоз, остеохондроз і міжхребтову грижу
Інструктор Людмила Коваль допомагає виконувати вправу на розтяжку

Широке розповсюджене твердження: «Щоб займатися спортом, треба бути здоровим». Але пілатеса це аж ніяк не стосується. На заняття з цього різновиду фітнесу приймають вінничан з проблемами серцево-судинної, ендокринологічної, опорно-рухової систем. Пілатесом можна займатися вагітним чи одразу після операції – задля реабілітації та відновлення організму. Адже на цих тренуваннях немає непідйомних навантажень.

Спочатку важко

Кореспондент RIA завітав на заняття з пілатесу у спортколмплексі «Термінал». Його проводила досвідчений інструктор Людмила Коваль. За нею повторювали вправи близько десятка жінок різного віку.

Почали з десятихвилинної розминки. Спортсменки виконували вправи на розтяжку і стабілізацію корпусу, розминали суглоби. Серед іншого, робили колові рухи руками і ногами, які можна побачити під час занять лікувальною фізкультурою.

Основна частина складалася з вправ для збільшення сили і витривалості. Далі інструктор давала завдання для зміцнення м’язів пресу, центральної частини корпусу. Не забули й про кілька вправ для покращення хребтового стовпа. Кожен з елементів повторювали 8 – 10 разів (більш підготовлена група робить 15 –20 разів, в залежності від складності).

Відео дня

За словами Людмили Коваль, у кожного з початківців – свої слабкі місця. У когось недостатньо зміцнений прес, у інших – перенапружені чи скорочені м’язи. Багато-хто приходить зі сколіозами.

– Лікарі радять людям з хворобами починати займатися фітнесом саме з пілатесу, бо це найменш травматичний напрямок. Травм не повинно бути, якщо повністю слідувати методиці, – каже Людмила Коваль. – На початку дівчатам дуже важко. Але згодом вони зміцнюються і завзятіше починають працювати на тренуваннях.

Зникають болі у спині

Спортсменки розповідали, як фітнес допоміг їм привести себе у форму і позбавитися хвороб.  

40-річна Наталя Скорук займається пілатесом два роки. Перед цим перепробувала багато видів рухомої активності: йогу, танці, тайбо і шейпінг. 

– У мене були проблеми зі спиною, але після двох місяців занять пілатесом вони зникли. Необхідно постійно тримати себе в формі. Вдома я спортом не займаюся, лише тричі на тиждень відвідую тренування. Пілатес розвиває гнучкість, сприяє покращенню настрою тощо, – каже Наталя Скорук.    

Катерина Грозмані практикує йогу і водночас пілатес.

– Пілатес – це поєднання йоги і фітнесу. Захопилася ним місяць тому. У пілатесі дещо більше фізичних навантажень у порівнянні з йогою, не лише розтяжки. Тому він є більш динамічним. Окрім того, це менш травматично, ніж займатися у тренажарному залі, – вважає Катерина Грозмані.  

32-річна Альона Сандул нещодавно повернулася до пілатесу після значної перерви.  

– За допомогою пілатесу у мене зникли болі у хребті. Тепер прагну покращити фізичну форму. Спортивні навички маю непогані. У юності десять років займалася акробатикою, є кандидатом у майстри спорту, – каже Альона Сандул.

Інструктор вилікувала себе 

Людмила Коваль наголошує, що пілатес – оздоровча методика у першу чергу для реабілітації опорно-рухової системи.  За її словами, болі у спині проходять після 1,5 – 2 місяці тренувань. Хоча повністю здорових вінничанок також запрошують, вони займатимуться загальним зміцненням організму. 

– Лікуємо на наших заняттях людей, які мають проблеми з хребтом, сколіози, остеохондрози, міжхребтові грижі, болі у суглобах тощо. Всі вправи виконуються у повільному темпі. Залучаємо до роботи внутрішні шари м’язів-стабілізаторів, які підтримують хребет і кістки людини. Зміцнюємо їх – зміцнюємо й сам хребет, – інформує інструктор. 

До речі, Людмила Коваль раніше сама мала міжхребтову грижу, остеохондроз, остеопороз. Завдяки пілатесу вона позбавилася цих болячок.   

Де займатися?

Заняття з пілатесу відбуваються на базі клубів «СпортЛайф» (у ТРК «Магігранд»), «Top Gym" (вул. Ващука, 20), СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17, тел. 067-308-87-85 – інструктор Людмила Коваль) і СК «Атлант» (вул. Блока, 28, тел. 57-05-15, 067-430-48-43). Запрошують новачків віком від 14 до 60 років.

З історії виду

Пілатес – комплекс фізичних вправ, винайдених на початку XX століття німецьким спортсменом Джозефом Пілатесом. Отримав найбільше визнання на початку XXI століття.

Система являє собою поєднання балету, йоги та оздоровчих вправ. Пілатес сприяє зміцненню м'язів, фіксує нормальне положення тіла (постави, внутрішніх органів), укріплює м'язи спини, преса і тазу, покращує гнучкість, знижує рівень стресу і поліпшує загальний стан здоров'я.

Previous Next

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up