Олексій Денисюк здобув бронзу Паралімпіади

Олексій Денисюк здобув бронзу Паралімпіади
Стрілець Олексій Денисюк з тренером Денисом Мустафаєвим

Те, що не вдалося в Ріо вінницьким олімпійцям, спромоглися досягти наші  паралімпійці.  Бронзову медаль в Бразилії здобув переможець Кубків світу з кульової стрільби Олексій Денисюк. 

Пауерліфтери не дотягнули 

Хоча починалося все на Паралімпіаді не так добре для спортсменів Вінниччини. Окрім стрільця, там виступали два наших пауерліфтери. Вони залишилися без медалей. Мар’яна Шевчук стала четвертою, Сергій Хвалинський – сьомим. Обидва вихованці Олега Пакули виступали у ваговій категорії до 50 кг.

– Результати наших пауерліфтерів є цілком задовільними. Великі перспективи має Мар’яна Шевчук, якій лише 19 років. В той же час як її основним суперницям – далеко за 30, – сказав голова обласної організації товариства «Інваспорт» Петро Балака.

Відео дня

Лише 20-й

Олексій Денисюк виступав в Ріо одразу в трьох видах програми. В стрільбі з пневматичної зброї на десять метрів він вивився лише 20-м.

– Олексій виконував 60 залікових пострілів з пневматичного пістолету. Стріляв він з нової зброї, яку подарувала обласна державна адміністрація. Пістолет відмінний, проблема була не в ньому. Наш спортсмен виступив так через хвилювання. Бо це була перша його Паралімпіада, – каже наставник Олексія Денисюка Денис Мустафаєв, заслужений тренер України. 

«Осічка» з рухомою мішенню  

Другий старт Олексія – швидкісна стрільба з малокаліберного пістолету на 25 метрів. Тут наш земляк вийшов до фіналу, де посів п’яте місце.

– В цій вправі учасники на попередній стадії виконували по 30 пострілів по нерухомій мішені і 30 – по рухомій мішені. Олексій вийшов до фіналу з гідним результатом. Хоча цей показник міг бути й вищим, адже тренувальний результат мого вихованця істотно краще, – розповідає Денис Мустафаєв.  

В фіналі учасники стріляли тільки по рухомій мішені. В цей складній вправі Олексій Денисюк знову не показав свій найкращий результат.

Робота над помилками

Після двох виступів настрій у Олексія, його тренера і прихильників був не найкращим. Бо всі чекали від вінничанина як мінімум медалі. Адже наш стрілець в двох з трьох Кубків світу брав золоті медалі. Він також є чинним рекордсменом світу у стрільбі з пневматичної зброї.

Дениса Мустафаєва в Ріо не було, але він довго спілкувався з Олексієм Денисюком по скайпу.

– Я не знаю, як налаштовували спортсменів тренери збірної України. Я же просто заспокоював Олексія, адже він був збудженим і виснаженим. Відчувалося, що він втомився. Мабуть, підготовка до Паралімпіади була важкою. Недарма Олексій навіть скинув кілька кілограм перед змаганнями в Бразилії, – продовжує Денис Мустафаєв.

Майже дві години стрільби 

Завершальний вид програми – стрільба на відстані 50 метрів з малокаліберного пістолету. Необхідно виконати 60 пострілів. Це займає багато часу – приблизно годину 45 хвилин.

Після кваліфікації вінничанин був на п'ятому місці, але в фіналі спромігся здобути бронзову медаль! Перше місце посіла жінка (вони змагалися нарівні з чоловіками) – Саре Джаванмардіодмані (Іран) – 189.5 бали. На другому – Чао Янг (Китай) – 186.5 бали. Олексій Денисюк набрав 160.8 очок, тобто суттєво відстав від інших медалістів.

– Емоції нас переповнювали і переповнюють. Але слава Богу, що є медаль – це головне на Паралімпіаді. Все ж Олексій змагався проти конкурентів, які багато разів виступали на таких змаганнях, – підкреслює тренер.  

Що далі?

Майстру спорту міжнародного класу Олексію Денисюку – лише 27 років. Для кульової стрільби це небагато. Тому спортсмен разом з наставником вже планують готуватися до наступної Паралімпіади. Головне, щоб його не переманили до іншого регіону чи навіть країни. Як це було, приміром, з вінницькою олімпійською чемпіонкою з веслування Інною Осипенко-Радомською, яка нині виступає за Азербайджан.  

Тренер наголошує, що перспективний паралімпійський призер Олексій Денисюк досі живе разом з батьками і сестрою. А, як відомо, вирішення житлового питання – найкращий спосіб утримати спортивну зірку.

Падіння з висоти 

Олексій Денисюк почав займатися у Дениса Мустафаєва в тирі Палацу дітей та юнацтва в 2004 році. Час від часу кидав спорт, але незмінно повертався.

– Коли батьки придбали Олексію особистий пістолет, його результати підвищилися. Він швидко виконав норматив кандидата в майстри і через пару років почав стріляти на рівні майстра, – згадує наставник.

Олексій був призером чемпіонату України, став майстром спорту. Але близько чотирьох років тому сталася трагедія – він впав з великої висоти. Вижив. Навіть перебуваючи в реанімації, казав, що хоче далі тренуватися і стріляти.

– Я запропонував Олексію спробувати себе в інваспорті. Він погодився і непогано себе показав. Два роки  увійшов до паралімпійської збірної України, – інформує Денис Мустафаєв.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up