Хто буде головою облради: Олійник, Станіславенко, Каленич чи Копачевський?

Хто буде головою облради: Олійник, Станіславенко, Каленич чи Копачевський?
Вибори закінчилися. Тепер залишилось обрати того, хто буде очолювати обраних. Так як міцної більшості у пропрезиденських сил в новій облраді немає, то процес визначення з головою може бути цікавим

Андрію Гижку не вистачило 1% стати депутатом облради. Прохідний рейтинг для “Блоку Петра Порошенка «Солідарність» за новою виборчою системою став недосяжним і для партстарожилів - 29,08% не набрали ні Анатолій Ворона, ні Віктор Вікалюк. Їх прізвища називали серед претендентів на голову облради.  Але основним кандидатом розглядали саме Андрія Гижка, який очолює територіальну організацію БПП «Солідарність» і є першим заступником голови облдержадміністрації у Вінницькій області. Він усіх влаштовував. От тільки, що не пройде, ніхто не сподівався…

- Ці вибори - перші в житті, - каже Андрій Гижко. -  28%, це вдалий результат. Тим паче, що я корінний вінничан, а балотувався по Копайгороду Барського району. Там у мене немає ні друзів, ні знайомих. До того ж, я більше часу приділяв у цілому області, а не лише Барському району. На окрузі я переміг, але недосконалість цього закону показує, що кандидат на третьому, четвертому чи п’ятому місці може стати депутатом, а не той, хто отримав найбільшу підтримку.

Підписували звернення

Відео дня

А от кого підтримає нова облрада на посаду голови? БПП «Солідарність» має свої амбіції, бо має найбільше мандатів - 27. Сьогодні пропрезидентська партія шукає кандидата серед своїх.  

- Ведемо переговорний процес, - каже Андрій Гижко. - Процес непростий. Немає конкретики.

Не секрет, що одним із кандидатів сьогодні називають екс-губернатора Анатолія Олійника. Того самого, з яким відбулося 6 грудня 2014 грудня – день невдалого перевороту післямайданної влади. Після цих подій Анатолія Олійника замінили на Валерія Коровія.

А тодішнього голову облради Сергія Свитка на Анатолію Ворону так і поміняли… У місцевому політикумі обговорюють звернення вінницьких народних депутатів щодо підтримки Анатолія Олійника. Не підписав його лише Геннадій Ткачук.

- І не підпишу, - категоричний у своїй відповіді Геннадій Віталійович. – Я не знаю, хто підписував. Але по-перше, слід брати до уваги участь того чи іншого кандидата у передвиборчій кампанії – що зробив для перемоги БПП «Солідарність»? По-друге, що зробив  Анатолій Олійник, будучи головою ОДА? Пам’ятаємо, як молодики намагалися захопити приміщення, про якісь «тіньові перемовини», нагнітання радикальних настроїв… Двічі в одну річку не стають. Головою облради повинен стати чіткий, рішучий, авторитетний господар, який згуртує депутатів, а не навпаки.

«Нас «видрочать» Олійником»

«Черговими іграми влади» називає кандидатуру Анатолія Олійника лідер вінницької «Свободи» Олексій Фурман. Тепер він теж депутат облради, а рік тому, 6 грудня, на місцевому Майдані його називали «народним губернатором». Саме «свободівець» міг тоді стати альтернативною кандидатурою.      

- Нас «видрочать» Олійником, щоб ми обурювалися, а потім запропонують іншого, – каже Олексій Фурман. - І за сценарієм влади, опозиція має одразу ж погодитися: «Добре, що хоч не Олійник…»  

Найцікавіше, що сам Олійник не в курсі, що він «голова облради»:

- Вперше чую від вас. Тому прокоментувати не можу, на жаль. А може – на щастя. Зі мною ніхто не розмовляв на цю тему.  Чи погоджусь? Я – людина команди. І це вже довів. Коли торік  2 березня мене викликали в Адміністрацію Президента, і запитали, чи візьму відповідальність за область, яка тоді була без губернатора.  Я погодився. Сьогодні зовсім інша ситуація. Я буду підпорядковуватися думці фракції БПП «Солідарність».   

«Трішки не вистачає» владі

А «Солідарність» сьогодні зайнята ще одним головою. Другим туром виборів мера Вінниці - Сергієм Моргуновим.  

- Штаб партії працює до оголошення результатів виборів на міського голову,  - сказав на прес-конференції Андрій Гижко, керівник територіальної організації БПП «Солідарність».

Попри те, що висування Сергія Моргунова було спільним рішенням двох партій – «Вінницької європейської стратегії» та «Солідарність», своїм результатом по Вінниці у партії Петра Порошенка не задоволені. Прогнозують внутрішні партійні перестановки. 

- Поява «ВЕС» – це певна дезорганізація для виборця, - визнає Андрій Гижко. - Хоча якщо подивитися на спільний результат, а маємо певні домовленості про об’єднання з «ВЄС» в одну фракцію, то це буде більшість.

-  Але ж для більшості не вистачає об’єднання з «ВЄС»?

- Трішки не вистачає, але є демократичні сили, які готові приєднатися.

Постійно чогось «трішки не вистачає» владі. Не вистачило трьох годин, щоб вчасно, як того вимагає закон, оголосити результати виборів 4 листопада до 24 години.  

- Затягувало результати місто Вінниця, - розказує Андрій Гижко. - Різні політичні сили хотіли оскаржувати, це пов’язано саме із результатами голосування на міського голову. Оскільки не було протоколів (були спільні - місто і область), то через це протоколи від Вінниці надійшли 4 листопада. Але поки що ніхто не оскаржував невчасність оголошення результатів.

Не вистачає владі більшості і в облраді. Коаліцію планують за зразком Верховної Ради – з «Батьківщиною» та «Самопоміччю». Можливо, приєднається ще Аграрна партія.     

Різні прізвища називають

Чи вистачить їм голосів вибрати «свого» голову? 27 листопада дізнаємось – на першому засіданні нової облради.

- Окрім Анатолія Олійника ще розглядаємо кандидатури Павла Каленича (директор агрофірми «СТОВ Ольгопіль»), Миколи Копачевського (директор Департаменту фінансів Вінницької ОДА) і Людмили Станіславенко (голова громадської організації «Рада Вінниччини»),  - відкриває партсекрети керівник територіальної парторганізації БПП «Солідарність» Андрій Гижко. - Є й інші прізвища…

Не вистачило голосів стати політиками від партії Петра Порошенка і двом відомим вінничанкам – волонтерками Раї Панасюк та Юлії Вотчер.   

- Це для нас певний парадокс. У цих жінок репутація кристально чиста. Напевно, суспільство не дозріло до таких людей…

Нам усім чогось не вистачає…

Коли верстався номер

Як БПП та "Батьківщина" домовляються в парламенті про те, хто контролюватиме обласні ради по країні, 10 листопада зафіксував у Раді фотограф Богдан Бортаков. Як видно із фото, оприлюднених на "Українських новинах", представник БПП Сергій Березенко та "Батьківщини" Іван Кириленко ділили посади голів.

Судячи із фото, оприлюднених на "Українських новинах", Березенко і Кириленко ділили посади голів облрад та їхніх заступників у всіх областях. На фото зафіксовано, що БПП отримала посади глав Львівської, Миколаївської, Одеської і Полтавської облрад. "Батьківщина" отримала Рівненську область.

На фото зафіксовано, що БПП отримала посади глав Львівської, Миколаївської, Одеської і Полтавської облрад. "Батьківщина" отримала Рівненську область. У течці Кириленка лежить табличка з помітками навпроти 10 областей, серед яких і Вінницька.

Можливо, лідер місцевої «Батьківщини» Людмила Щербаківська виграє у другому турі на виборах мера Вінниці посаду голови облради?



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олександр

    На Старому місті, крім як на автобусній трасі до Педучилища, немає доріг з асфальтовим покриттям, - ями, які мешканці сусідніх будинків засипають будівельним сміттям...Єврейська вінницька трагедія?
  • Анонім

    Про Станиславенко - хорошая шутка))))
  • Анонім

    РИЖМАНЬ Д. І-НЕЙКРАЩА КАНДИДАТУРА.дуже порядна,чесна,працьовита людина.чоловік свого слова,господарник.той хто з ним працював знає.що кращого керівника не має.
  • Анонім

    Щербакивска - будет нервно курить в углу.

    Анонім reply Анонім

    Шановні депутати облради,шановний Валерій Вікторович!Серед списку ваших депутатів є багато достойних людей очолити раду,але простим людям потрібна людина чесна,справедлива,розумна,яка вміє вислухати кожного простого,Яка вміє і знає як згуртувати людей.І така людина є серед вас,депутатів.Це РИЖМАНЬ Д.І.Придивіться до цієї людини і ви зрозумієте,що він виправдає всі ваші сподівання.Я проста людина,в мене немає ніякої користі,просто дуже добре знаю цю людину і впевнена в ньому,бо на яких посадах він не працював,працював так,щоб всі були задоволені його роботою,думаю що ви не пошкодуєте за цей вибір.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up