Вода в Південному Бузі забруднена, хоча показники в межах норми

Вода в Південному Бузі забруднена,  хоча показники в межах норми

До того, що вода в річці замулена, зеленого кольору та має неприємний запах призвели багато причин. Розорення берегів, скидання нечистот, неправильне ведення рибного господарства та застарілі очисні споруди — пояснили в екоінспекції

 

Про проблеми, які існують у сфері рибного господарства і гальмують  розвиток цієї галузі, говорили на прес-конференції експерти Спілки підприємців “Стіна”, Асоціації рибоводів “Союз” та представники  Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Про це ви можете почитати в матеріалі "Очищені ставки, рибний ринок з лабораторією: що ще очiкує рибоводів. Але серед питань, які піднімали, важливими також були проблеми екологічного стану водойм, їх замулення.

 Замулення річок — це проблема усієї України

— Ще 7-10 років назад екологи кричали, що люди, не можна використовувати фосфатні і будь-які інші добрива, не можна використовувати хімічні порошки,— каже керівник відділу збереження водних об’єктів та розвитку сільських територій Департаменту АПК Вінницької облдержадміністрації Ілля Дяконович. —Тому, що фосфати — це перші поживні речовини для синьо-зелених водоростів. Завдяки фосфатам, вони  дуже швидко ростуть і розмножуються. Знищують усе живе у водних об’єктах. Наша річка Південний Буг також від цього потерпає. Ці водорості два рази за рік встигають перегнити і впасти на дно, утворивши основний мул разом з рештками розорювання берегів.

Відео дня

За його словами, колись у Вінницькій області працювало підприємство з очищення ставків. Для них на балансі було 32 земснаряда для очищення водойм. І роботи вистачало. Кожного року працівники щось чистили: озера, водосховища, річки.

— Зараз в нас жодного немає, — говорить Ілля Дяконович. — Але ми підняли цю проблему і вже є рішення голови облради вивчити цю ситуацію. І є доручення, щоб місто закупило замснаряди. В першу чергу, стоїть задача почистити водозабор у Вінниці. Тому, що в травні ми вже не можемо пити воду, бо вона має неприємний запах, хоча і безпечна.

В Державній екологічній інспекції у місті Вінниця сказали, що показники води в Південному Бузі в межах норми. А до замулення призвели “тисячі причин”.

— Десь розорюють  береги, десь скидають нечистоти, десь рибним господарством займаються, яке також впливає. Є орендарі,які кормлять рибу перегноєм і вважають, що це правильно, — розповідає начальник Держекоінспекції Юрій Дубовий. — Через те, що в нас очисні споруди не модернізуються річка поступово забруднюється. Не можна сказати, що тут є одна конкретна причина. Вода забруднена, хоча  і в межах норми.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Балаганов

    поставить два земснаряда и начать чистить речку,которую 25-ть лет никто не чистил-это святое.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up