У червні виставлять на продаж підвали, через які був скандал на сесії міськради

У червні виставлять на продаж підвали, через які був скандал на сесії міськради
  • У мерії схвалили перелік комунального майна, яке будуть продавати. Це 29 об’єктів, серед яких є підвали будинків. 
  • Раніше депутатка Ганна Давиденко заявляла, що це майно є власністю мешканців. Однак, це в мерії спростовують.
  • Тепер же департамент комунального майна готується виставити об’єкти на аукціон, який планують провести у червні цього року.

На сайті міськради опублікували повідомлення, що в червні збираються продати нежитлові приміщення будинків, які є в комунальній власності та роками не використовувалися. Усього 29 об’єктів, серед яких є технічні приміщення, в яких колись були котельні, господарські об’єкти та окремо стоячі будівлі, якими управляли ЖЕКи ще за часів СРСР.

Як приклад, наводять підвальне приміщення за адресою Янгеля, 50 (колишня Фрунзе - авт.).

«Тут знаходиться гуртожиток, в якому під час проектування будівлі в підвалі було запроектовано котельню. Згодом будинок підключили до централізованого постачання і необхідність у котельні відпала.  Усе обладнання демонтували і довгий час підвал стояв пусткою. Кілька років тому його взяли в оренду, але з часом орендарі відмовилися від його подальшого використання. І зараз це приміщення вже руйнується», — пишуть у повідомленні.

Відео дня

На 29 об’єктів вже зробили пакет документів та в червні виставлять їх на продаж у системі електронних аукціонів ProZorro.Продажі.

«Це протиправне відчуження підвалів»

Через продаж цих об’єктів комунального майна на минулій сесії 22 травня була суперечка. Депутатка Депутатка Ганна Давиденко заявила, що міська рада ухвалила протиправне відчуження підвалів у жителів багатоповерхівок. 

— Я особисто провела зустріч з жителями майже всіх будинків (зазначених у рішенні - авт.). Ніхто з них не знав про ваші наміри забрати в них підвали. Вінничани обурені такою зневагою до них, деякі вийшли під стіни міськради, — говорила депутатка.

Також вона зазначила, що за рішенням Конституційного суду України від 2 березня 2004 року усі допоміжні приміщення в будинку передаються у спільну власність громадян, одночасно з приватизацією квартир. Тому, за її словами міськрада, ніколи не мала права оформляти цю власність як свою, здавати її в оренду і тим більше — не може виставляти її на продаж.

Натомість у юридичному відділі міської ради відповіли, що якщо є питання по праву власності — їх потрібно вирішувати в суді.

— Якщо співвласники багатоповерхівок вважають, що їхні права порушуються, то вони можуть звернутися до суду, — сказала директор департаменту правової політики та якості Людмила Григорук. 

Міський голова Сергій Моргунов прокоментував це питання тим, що «прокуратура розбереться».

«Краще продати, бо приміщення просто руйнуються»

Чому міськрада вирішила продавати підвали у багатоповерхівках, роз’яснив раніше директор департаменту комунального майна Ігор Шутак.

— У цьому рішенні не йдеться про підвали усіх вінницьких будинків. У переліку тільки 29 об’єктів. Більш того, це і підвали, і вбудовані приміщення на першому поверсі й допоміжні споруди, які є у комунальній власності, — каже Шутак.

Питаємо, чому мерія розпоряджається цими об’єктами, якщо вони за законом №417 є спільною сумісною власністю мешканців (співвласників) багатоповерхівки?

— Це комунальне майно. Тобто, ці приміщення не належать жителям багатоповерхівок, бо право власності закріплене у держреєстрі речових прав на нерухоме майно за територіальною громадою міста Вінниця, — відповів Ігор Шутак.

Він наводить приклад — підвальне приміщення за адресою Ватутіна, 36 знаходиться окремо від будинку, і в радянські часи там був підлітковий клуб, яким керував ЖЕК. Приміщення пустує, його не хочуть брати в оренду, тож бюджет недоотримує з цього коштів й як результат — об’єкт пропонують продати.

— На жаль, більшість приміщень в жахливому стані — пошарпані стіни, засмічені. Вважаю, що краще їх продати, щоб новий власник вклав гроші у ремонт приміщення, відкрив бізнес і створив нові робочі місця. А гроші з продажу підуть у бюджет розвитку та будуть витрачені на розбудову інфраструктури. Для прикладу, на утеплення дитсадків, ремонт лікарень тощо,  — розказує керівник департаменту комунального майна.

У Вінниці, нагадаємо, поблизу новобудов будуть шукати могили військових


 

Читайте також:

Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом

Будівлі, які раніше займав «ЖЕО», підуть під приватизацію. Крім дому Новінського

У червні почнуть оформлювати муніципальні виплати. Дадуть до 500 гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виктория Постовая

    За каждой квартирой "закрелен" подвал, и без "согласия" не продадут,,
  • Валентина Бузуверя

    Як можна виставляти підвали на продаж?Адже ніхто з жителів квартир того чи іншого будинку не зможуть контролювати і впливати на хазяїнів підвалів.А тамже знаходяться всі комунікації будинку .Хто за це все буде відповідати???.До такого б вСоюзі ніхто б і не додумався.
  • Ols Kat

    У нас коли хочуть послати то кажуть - звертайтеся до суду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up