Скандал з «копами» та продаж підвалів. Через що сперечалися депутати Вінницької міськради

Скандал з «копами» та продаж підвалів. Через що сперечалися депутати Вінницької міськради
  • У п’ятницю, 22 травня, відбулася сесія Вінницької міської ради. Протягом двох годин депутати розглянули 74 питання, традиційно — рішення ухвалювали без довгих пояснень.
  • Але деякі питання все ж обговорювали. Зокрема, про те, чому заповнена перша міська лікарня, навіщо поліція заламала активіста на Соборній та для чого мерія виставляє на продаж підвали багатоповерхівок.

Рішення на черговій сесії міськради ухвалювали протягом 2-3 хвилин, проте на деякі з них депутати ставили питання меру Вінниці з посилом «чому так?». Повністю трансляцію можна подивитися у цьому відео. Далі в тексті розказуємо, що саме обговорювали на сесії міськради.

Переповнена перша лікарня

Міський голова Сергій Моргунов представив Антикризову програму підтримки громади, яку згодом затвердили депутати. До її змісту мала питання депутатка Ганна Давиденко.

Відео дня

— Чому земельний податок скасовують для бізнесу, а не для всіх вінничан на час карантину?

— Відповідне рішення щодо пільгових категорій громадян з незахищених верств населення ми прийняли в минулому році. Це стосується пенсіонерів, людей, які отримують субсидії, тому вважаю, що найбільша частина вінничан не сплачують земельного податку, — відповів Моргунов.

— Прокоментуйте, будь ласка, переповненість першої міської лікарні, — каже Давиденко.

Відповідь депутатці давав директор департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Шиш, який зазначив, що у цій лікарні було 59 ліжок і додали ще 22 ліжка. Загальна потужність медзакладу — 310 ліжок, які можна перепрофілювати під «ковідних» пацієнтів.

— У нас є план розгортання ліжок в залежності від кількості хворих. На сьогодні, немає проблем з наданням стаціонарної допомоги пацієнтам, що мають підтверджений коронавірус, — говорив Шиш.

А Моргунов додав, що заповненість всіх 59 ліжок, які були виділені раніше, склалася через ще, що міська лікарня №1 у Вінниці була базовою для лікування коронавірусу.

— До нас возили не тільки містян, а жителів області з Немирівського, Калинівського і Гайсинського району. Жителів області з коронавірусом стали доставляти в інші лікарні, коли вже були підготовлені Вінницька райлікарня, Калинівська райлікарня, Немирівська лікарня. Вважаю, що медична галузь нашої області та міста пройшла перший етап карантину достойно, — говорив міський голова.

Антикризову програму підтримали всі 44 депутати. За нею, зокрема, створять 3000 ліжкомісць в резерв, оскільки восени цього року очікують повторний сплеск COVID-19.

«У вас ознаки наркотичного сп'яніння»

Депутат Володимир Базелюк на сесії звернувся до начальника вінницького відділку поліції Сергія Синявського, щоб той проконтролював розслідування інциденту, який нещодавно трапився на Соборній.

Активіста Андрія Гайдая, який їхав по головній вулиці, зупинили патрульні поліцейські.  Чоловік показав своє затримання у фейсбук-трансляції, де на початку він пояснює, що виконує доручення депутата (як помічник) і тому мусить проїхати Соборною.

Після суперечки з «копами», останні застосували силу до активіста і запідозрили у Гайдая «ознаки наркотичного сп’яніння». Проте, це не підтвердилося в наркодиспансері. І вже у медустанові на хлопці склали протокол через проїзд «забороненою» Соборною.

У Володимира Базелюка були питання і до головного вінницького патрульного Редвана Усеінова:

— Як ви оцінюєте дії своїх співробітників? Дії поліцейських, які заламали активіста, відвезли до наркодиспансеру, де потім його і кинули, — говорив депутат.

— Цей громадянин порушив правила дорожнього руху, проїхав під знаком 3.2. За вами сидить депутат, який також проїхав по Соборній, за що отримав адміністративне стягнення, — відповів Редван Усеінов. 

— Та навіть я заплатив штраф, коли їхав по Соборній, — додав міський голова.

— Соборною можна проїхати з 22.00 до 6.00. Люди, що живуть чи працюють на цій вулиці, мають право проїхати одне перехрестя. Вашого активіста зупинили після перетину Соборної з Хлібною, — продовжує Усеінов. — А щодо дій патрульних — у нас є шість правоохоронних органів, які контролюють роботу патрульної поліції, звертайтесь до них з заявою.

Продають підвали будинків

Питанням №70, яке розглянули на сесії міськради, стало внесення змін до переліку комунального майна, що підлягають приватизації. Депутатка Ганна Давиденко заявила, що додаток 1 до цього рішення — це протиправне відчуження підвалів у жителів багатоповерхівок.

— Майно оформлене як комунальне. Доповідач, прикриваючись владними повноваженнями має намір виставити на продаж підвали багатоповерхівок, які належать вінничанам та якими вони користуються, — говорить Давиденко. — Я особисто провела зустріч з жителями майже всіх будинків (зазначених у рішенні - авт.). Ніхто з них не знав про ваші наміри забрати в них підвали. Вінничани обурені такою зневагою до них, деякі вийшли під стіни міськради.

Депутатка зазначила, що згідно рішення Конституційного суду України від 2 березня 2004 року усі допоміжні приміщення в будинку передаються у спільну власність громадян, одночасно з приватизацією квартир. Підтвердження права власності — не потребує створення ОСББ чи вступу до нього. Тому, за її словами міськрада, ніколи не мала права оформляти цю власність як свою, здавати її в оренду і тим більше — не може виставляти її на продаж. 

— Це майно вінничан, які приватизували свої квартири.Таким чином, ухвалюючи це рішення, ми скоїмо злочин. Відповідна заява вже подана у правоохоронні органи, — закінчуючи свій виступ сказала Ганна Давиденко.

Натомість юридичний відділ міськради відповів, що питання по власності можна вирішувати в суді:

— Відповідно до чинного законодавства співвласники багатоповерхівок мають повне право вирішувати свої правовідносини з органами місцевого самоврядування. Якщо вони вважають, що їхні права порушуються, то вони можуть звернутися до суду, — сказала директор департаменту правової політики та якості міськради Людмила Григорук.

Питання поставили на голосування. «За» проголосували 29 депутатів, 4 — «проти», 5 — «утримались», 5 — не голосували. Рішення прийнято.

Чому міськрада вирішила продавати підвали у багатоповерхівках, роз’яснив раніше директор департаменту комунального майна Ігор Шутак/

 

Читайте також:

Бізнесу — антикризова підтримка. Які податки зменшать, а які скасують у Вінниці?

До 500 гривень щомісяця. Через карантин місто буде платити вінничанам

Штрафують за грубі порушення. Як наводять лад з парковками на Соборній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрий

    NТерзают меня  мутные сомнения : владеельцы чего-то делят денежки за наш трафик..
    90-процентовый.
  • Юрий

    NТерзают меня  мутные сомнения : владеельцы чего-то делят денежки за наш трафик..
    90-процентовый.
  • Мила

    А для чего повторная авторизация??? Я тоже не дочитываю до конца. И так делают 90%
  • Олександр Зелений

    Я,мабуть, недостатньо авторизований....щоб дочитати до кінця....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up