Штрафують за грубі порушення. Як наводять лад з парковками на Соборній

Штрафують за грубі порушення. Як наводять лад з парковками на Соборній
Інспектор Ярослав Безверхній залишає повідомлення про штраф. У ньому є інформація про машину, порушення, суму штрафу та реквізити для оплати
  • Інспектори міського відділу паркування почали штрафувати за порушення правил стоянки. І за перші дні виписали вже понад 200 постанов.
  • Розказуємо, як вони працюють, за що можуть карати і чи справді всім водіям-порушникам одразу виписують штрафи

З минулої зими в місті запрацювала муніципальна служба, яка слідкує за порядком на парковках міста. Чотири місяці тривала інформаційна кампанія, коли водіям лише роз’яснювали порушення правил стоянки та зупинки.

Однак цей період закінчився: з 12 травня інспектори можуть виписувати штрафи на 255 або 510 гривень. При цьому повідомлення про порушення роблять без присутності водія — їх залишають під двірником на лобовому склі.

«Я тут на 30 секунд»

Ярослав Безверхній та Антон Іщук — двоє з шести інспекторів відділу паркування. Нині вони патрулюють стоянки винятково у центрі міста — на Соборній і прилеглих вулицях.

Відео дня

У обох чорна уніформа з зеленими смугами на тулупі, на якій закріплене й обладнання, необхідне для роботи: це планшет, лазерний далекомір, принтер для друку чеків-повідомлень і боді-камери.

— Далекоміром відміряємо відстань до пішохідних переходів, перехресть тощо, — пояснює інспектор Антон Іщук. — На планшет фотографуємо правопорушення. А повідомлення про штраф друкуємо одразу на принтері, який закріплений до пояса. Боді-камери фіксують вже нашу роботу і вони одночасно є рацією.

Зі зміною формату роботи, говорять інспектори, змінилося і ставлення до них: якщо водії раніше ігнорували попередження і часто хамили на вимогу переставити автомобіль, то тепер через загрозу штрафів охоче реагують на вимогу працівників відділу паркування.

Питаємо, чи є місця, де найчастіше порушують правила стоянки?

— Якихось особливих місць, де найчастіше порушують, немає. Порушують скрізь, по всьому центру.

— А з чим це пов'язано? З тим, що місця не вистачає для стоянки?

— Ні. Це через те, що водії паркуються там, де їм зручно. Щоб поставити машину за метр до входу в магазин. І найчастіше виправдання — «я на 30 секунд», — відповідає інспектор Ярослав Безверхній.

Поки що лояльне ставлення

Міськрада встановила, що відділ з паркування зможе штрафувати за стоянку на пішохідних переходах, тротуарах, велодоріжках та у місцях, які не передбачені для паркування (штрафи 255 і 510 гривень, частина 1,3 статті 122 Адмінкодексу - авт.).

Однак насправді інспектори зараз ставляться до порушників цілком толерантно. Так вони обминули «шеренгу» з автомобілів, які були припарковані біля «Скайпарку» вздовж жовтої лінії — у місці, де стоянка заборонена.

— Поки лояльно ставимося до такого правопорушення, бо закрита автопарковка у торговому центрі. Її обіцяють відкрити до кінця місяця. Як тільки її відкриють — таке ставлення закінчиться, — каже інспектор Ярослав Безверхній.

А поки ми говоримо, його напарник спілкується з водієм-порушником. Замість покарання водію кажуть від’їхати, щоб не порушувати правила стоянки.

— Частково продовжуємо роз’яснювальну роботу. Якщо водій на місці, то кажемо переставити машину, — говорить Ярослав. — Нині фіксуємо тільки грубі правопорушення: зупинка на пішохідному переході, блокування виїзду з прилеглих територій, за стоянку на перехресті та місцях зупинки громадського транспорту. До речі, за останні дві речі буде евакуація автомобіля на арештмайданчик.

Якщо немає водія — штраф

Врешті-решт інспектори «відпустили» трьох водіїв порушників, які погодилися перепаркуватися. А от штраф на лобове скло отримав власник іномарки, що була припаркована за сім метрів до пішохідного переходу біля будівлі Вінницької ОДА. 

Поки один інспектор перевіряє відстань до переходу лазерним далекоміром, інший фотографує на планшет номер автомобіля, його розташування з кількох ракурсів. Фотографують й показники на далекомірі.

— Потрібно багато фото зробити, щоб можна було підтвердити, що машина не була в русі, і що дійсно був факт правопорушення, — каже інспектор Антон Іщук. — На фотографіях є геолокація, дата і час. І їх одразу надсилаємо на сервер.

Після цих маніпуляцій принтер на поясі став друкувати повідомлення про штраф — на ньому інформація про машину, порушення, суму штрафу, реквізити для оплати. Його залишають під двірником на лобовому склі.

Також, за словами інспекторів, штрафують ще й водіїв, які відмовляються усунути порушення правил стоянки після їхнього усного зауваження.

За самою ж процедурою постанову про штраф складають у спецкімнаті в міськраді, де є доступ до поліцейської бази, розказує керівник відділу паркування Геннадій Богуславський. Протягом трьох днів власник автомобіля отримує повідомлення про штраф замовним листом.

— За перші дні роботи виписали понад 200 штрафів на злісних порушників, — говорить Богуславський.

— Чому інспектори можуть штрафувати навіть без присутності водія? — питає журналіст

— Усі питання до законодавця. Закон №2262 від 2017 року вніс зміни до Адмінкодексу, де дав можливість оформлювати адміністративні правопорушення у сфері порушень правил стоянки, зупинки та паркування без присутності водія, — відповів керівник відділу паркування.

Чоловік також розказав, що в перспективі відділ паркування будуть розширяти, щоб найняти більше інспекторів та навести лад з парковками по всій Вінниці.

Пільги на оплату покарання

На сайті міськради є вкладка з назвою «Порушення правил паркування». Тут можна перевірити постанову про штраф, дізнатися реквізити для оплати, інформацію про сам відділ і всю нормативну базу, за якою карають порушників.

Також є інформація про пільги на покарання:

«У разі сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з моменту набрання законної сили дії постанови, то така постанова вважається виконаною.

Постанова також вважається виконаною у разі сплати штрафу за повідомленням, яке залишене на лобовому склі транспортного засобу, у тому числі шляхом сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з дня набрання законної сили дії постанови відповідного правопорушення.

У разі несплати штрафу впродовж 30 днів з дня набрання законної сили постановою така постанова підлягає примусовому виконанню», — йдеться на сайті.

Евакуатора немає через форс-мажор

Спільно зі службою паркування в місті мав запрацювати й перший муніципальний евакуатор. Це Ford Trucks 2533 з маніпулятором HYVA HT16EV, лебідкою та евакуаторною платформою. Максимальна вантажність — 15 тонн, що дозволить вивозити не тільки легкові авто, а й мікроавтобуси. На закупівлю машини витратили 3,4 мільйона гривень з міського бюджету.

І згодом міськрада постановила, що опікуватися евакуатором буде комунальне підприємство «Архітектурно-будівельний сервіс». Воно, до того ж, отримало повноваження блокувати колеса авто, вивозити їх на арештмайданчик, що на Ботанічній, 28. Проте евакуатора досі немає.

— Ми мали отримати його у кінці квітня. Стався форс-мажор через карантин. Шасі вже маємо, але ще немає маніпулятора. Його виготовляють в Італії, саме в Ломбардії — де один з епіцентрів коронавірусу. Тому через карантин всі строки поставок посунулися і конкретної дати зараз назвати не можемо, — каже директор «Архітектурно-будівельного сервісу» Анатолій Плахотнюк.

Опитування

Чи вдасться інспекторам побороти порушників правил парковки?

У центрі Вінниці, нагадаємо, облаштували ще 300 паркомісць

 

 

Читайте також:

Як під час карантину доїхати з Вінниці у інше місто і скільки це коштує?

На Гонти будують дорогу. Розповіли, що уже там встигли зробити

ФОТО ДНЯ. На вулицях Вінниці їздить новий тролейбус «VinLine»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Nik Fisher

    Чудовий закон,тільки не штрафи потрібні,а зразу на металобрухт,і по всьому місту.
  • Svyatoslav Usatyuk

    Де пакетик?
  • Как-то так

    Эвакуатор по ціні літака і того везуть з Марсу.
  • Віталій Качур

    Нашим людям завжди то не так і це не то
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up