У Вінниці буде муніципальний евакуатор. А що там з новими парковками?

У Вінниці буде муніципальний евакуатор. А що там з новими парковками?
Фото ілюстративне, kp.ua
  • Місто витратить 3,4 мільйона гривень на евакуатор. А ще визначилося з місцями для двох арештмайданчиків, куди будуть відвозити авто порушників правил стоянки.
  • Щоправда, у міськраді не коментують як і коли це все буде працювати. А про розширення паркомісць на 4000 штук кажуть, що «це буде ближче до літа».
  • Тим часом, інспектори відділу паркування готуються до того, щоб виписувати штрафи. І це вони зможуть робити навіть без присутності водія.

Депутати міськради, 31 січня, вирішили виділити 3 мільйони 425 тисяч гривень з бюджету на виконання «Програми розвитку сфери паркування на 2019-2021 роки». Як роз’яснили чиновники, ці кошти витратять на закупівлю евакуатора. 

Крім того, міські обранці визначили й підприємство, яке буде опікуватися евакуатором — це міське КП «Архітектурно-будівельний сервіс». Їм дали повноваження блокувати колеса приватних авто і вивозити машини порушників правил паркування на арештмайданчик. Коли все це запрацює?

Форд від «Сучасних вантажівок»

Про появу евакуатора говорили ще до запуску відділу з паркування — муніципальної служби, яка має навести лад зі стоянками на вулицях Вінниці.

Відео дня

— Приватний транспорт, який суттєво перешкоджає руху (стоїть на пішохідних переходах, заважає громадському транспорту тощо), будуть відвозити на арештмайданчик. Планується закупити евакуатор та побудувати муніципальний спецмайданчик, де зберігатимуть вилучені автомобілі, — говорив ще у вересні 2019-го керівник цього відділу Геннадій Богуславський.

Попри те, що кошти виділили на вчорашній сесії міськради, тендер на закупівлю евакуатора запустили ще наприкінці 2019 року. Переможцем стало товариство «Сучасні вантажівки», яке за 3 мільйони 411 тисяч гривень продасть машину.

Це буде Ford Trucks 2533 з маніпулятором HYVA HT16EV, лебідкою та евакуаторною платформою.

«Максимальна вантажність 15 тонн — зможе працювати не лише з легковиками, а й мікроавтобусами та невеликими вантажними автомобілями», — пише про цю машину радник міського голови Віктор Перлов.

Евакуатор мають доставити у кінцевий строк до 30 квітня 2020 року на територію КП «Архітектурно-будівельний сервіс». Але не пізніше десяти днів з моменту подання Заявки на поставку, направленої на адресу постачальника.

«Усе в роботі»

Як і коли буде працювати муніципальний евакуатор? Куди будуть відвозити авто порушників правил паркування? Чи вистачить одного евакуатора? Намагались з’ясувати відповіді на ці та інші питання, і у результаті отримали вкрай обмаль конкретики. Усі відповіді чиновників можна умістити в одну фразу — «над всім цим працюємо, але поки нема чого розказати».

Отож, спочатку звернулися до Людмили Григорук, керівниці департаменту правової політики та якості міськради. «Архітектурно-будівельний сервіс» отримав повноваження евакуйовувати авто з пропозиції її департаменту.

Питаємо, чи вистачить однієї машини? І чому б не оформити угоди на надання послуг з приватними компаніями, що мають евакуатори?

— Купівля евакуатора є передбачена Програмою розвитку сфери паркування на 2019-2021 роки. Її ухвалив депутатський корпус, тому іншої пропозиції наразі не може бути.

Ми навіть ще не закупили остаточно евакуатор, тому про ефективність його використання говорити ще зарано. Скільки часу треба буде, щоб його доставили та він запрацював — поки що сказати не можу, будемо бачити, — відповіла Лариса Григорук.

Куди ж будуть відвозити машини? Керівник «Архітектурно-будівельного сервісу» Анатолій Плахотнюк розказав, що є дві ділянки під арештмайданчик:

— Визначилися з ділянкою, де буде тимчасова територія і де будемо будувати капітальний. Те, що це буде комунальний арештмайданчик чи у співпраці з поліцією… я зараз не готовий розказати, який це буде формат. Річ у тому, що ми знову будемо перші в Україні, набиватимемо гулі, а хтось буде цим користуватися.

Що раніше — штрафи чи стоянки?

До цього виконком міськради, 23 січня, наділив працівників відділу паркування повноваженнями «тимчасово затримувати транспортні засоби» — викликати евакуатор, щоб відвозити авто порушників.

— Нині у нас працюють шість інспекторів. Їхня кількість поки не зростатиме, бо хочемо оцінити ефективність роботи відділу. Складати постанови плануємо наприкінці лютого. Звернулися до ДП «Національні інформаційні системи», очікуємо поки нам дадуть доступ до бази власників авто, — каже керівник відділу паркування Геннадій Богуславський.

Хоча і на кінець розмови додав, що відділ паркування не є каральним органом: 

— У будь-якому випадку, інспектор буде роз’яснювати про порушення і просити водія переставити машину, а не одразу штрафувати, — говорив Богуславський. — Але у разі відсутності водія або, якщо порушник відмовляється переставити авто, тоді інспектор надрукує повідомлення і буде винесено постанову про адміністративне правопорушення.

Про роботу інспекторів детально писали в статті: Поки без штрафів. Запустили службу, яка має навести лад на парковках

Під кожним матеріалом, який описує роботу відділу паркування, наші читачі залишають коментарі на кшталт «треба спочатку парковки, а вже потім штрафувати». У мерії анонсували, що до 7421 легального паркомісця додадуть ще 4000. Як з цим успіхи?

— На сайті міськради створили онлайн-мапу, де нанесли всі наявні паркомісця, — каже директор департаменту транспорту, енергетики та зв’язку Михайло Варламов.

— А чи будете розширяти на 4000?

— Будемо. Ближче до літа, що пов’язано з властивістю розмітки. Бо якщо фарбу наносити навесні, то її змиє з дощами й водії швидко «заїздять».

За що будуть штрафувати

Інспектори паркування запустили декілька спільнот у соцмережах, де вони розповідають про особливості своєї роботи. У фейсбуку є спільнота «Паркування Вінниця», де, зокрема, розказали за що будуть штрафувати водіїв:

«За порушення правил зупинки та стоянки (згідно з п. 15 ПДР) передбачене ч. 1 ст. 122 КпАП України – штраф 255 грн; Якщо розміщення автомобіля створює загрозу безпеці руху або перешкоду дорожньому руху передбачене ч. 3 ст. 122 КУпАП – штраф 510 грн, а саме коли:

  • транспортний засіб поставлено на проїзній частині у два і більше рядів або розташовано у заборонених ПДР місцях зупинки або стоянки;
  • на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
  • на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них;
  • на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини, на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
  • ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду та ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
  • на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини та транспортним засобом, що зупинився, менше ніж 3 метри;
  • ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності — ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
  • у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився;
  • своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів;
  • розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту або ж на позначеній відповідними дорожньою розміткою велодоріжці;
  • порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Не варто забувати, що інспектори з паркування наділенні повноваженням тимчасово затримувати транспортний засіб!».

На форму витратять 600 тисяч?

Днями у місцевих ЗМІ написали, що на форму усього штату відділу паркування — 20 людей — витратять 600 тисяч гривень з бюджету міста.

— Інформація про те, що ми закупаємо 20 комплектів одягу (зимовий, літній, плюс взуття, салатові жилети, аксесуари тощо - авт.) — це фейк. У нас тільки шість людей отримають такі комплекти. Це ті, хто працює на вулицях. Люди, які працюють в офісі, не отримають форму за бюджетні гроші. На один комплект одягу, попередньо порахували, виходить 30 тисяч гривень. Але ми ще не закупили літній одяг, тому, може, загальна сума знизиться, — відповідає Геннадій Богуславський.

А скільки вже витратили на форму інспекторам? Підрахували орієнтовні витрати завдяки ресурсу Пошукова-аналітична система «.007»: там викладені бюджетні витрати.

Так, на зимові костюми витратили 27 000 грн, на головні убори, сумки, взуття, аксесуари для одягу — 21 578 грн; на тактичні кросівки — 9420 грн; на нашивки «Інспектор з паркування» 3 300 грн; жилети сигнальні — 606 грн. Загалом: 61 904 гривень.

Нагадаємо, з 11 грудня минулого року на вулиці Вінниці вийшли інспектори з паркування — новоствореної муніципальної служби, яка слідкуватиме за порядком на автостоянках міста. За перший місяць інспектори виявили 13 572 порушень правил стоянки

Опитування

Чи вдасться навести лад на вулицях?

Читайте також:

Поки без штрафів. Запустили службу, яка має навести лад на парковках

Заважають чи рятують? Для чого у місті з'являються острівці безпеки

Що робити, коли авто забрав евакуатор: все про вінницький штрафмайданчик

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олександр Комісарчук

    Спочатку  Парковки ....  а потім  штрафи ...  але якщо  міська влада ставить на перший план наповнення бюджету  за рахунок водіїв , яким не створено умов...
    то  звичайно  ідея "ХОРОША"....
  • AK

    Туфта це все. Так саме як чорні гроби безперешкодно по Соборній їдуть, а якогось діда зі Жмеринки штрафують, так саме тут буде.
  • Степан

    Больше всего возмущаются любители параллельной парковки- главное, что я припарковался и параллельно, как припаркуются другие. Паркуйтесь по правилам и никаких проблем
  • Anonymous

    "розширення паркомісць на 4000 штук" - за счёт уничтожения и так узких тротуаров и уничтожения газонов, тоисть полностью незаконно и по варварски город продолжает уничтожатся горисполкомом. Журналисты пишите уже объективно, если назвались журналистами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up