Тяжилівський ставок обмілів на два метри. Хто у цьому винен?

Тяжилівський ставок обмілів на два метри. Хто у цьому винен?
Для всіх і нічий. Cтавок, що знаходиться на притоці малої річки Тяжилівка, в районі автостанції «Східна», обмілів приблизно на 2,5 метра, через що загинула частина риби. На чийому балансі знаходиться водойма і чому змілів ставок?

Уже за кілька метрів від ставка відчувається характерний запах гниючих водоростей та риби. Не сказати, що він нестерпний, але що буде за кілька днів, коли палюче сонце зробить свою роботу?

Журналіст побувала на ставку, який знаходиться неподалік від автостанції. І справді, запах не дуже приємний. Але «душок» не заважає двом хлопчакам, що вибралися на краєчок дамби. Таїса каже, що раніше вони дістали б ногами до води, але зараз лиш сиротливо плюють насіння, розглядаючи мертву рибу, що плаває животом догори вперемішку із водоростями. «Я спочатку подумав, що то шматки пінопласту», - каже один із них.

Кому належить ставок?

Відео дня

- Я живу у сусідньому зі ставком, тридцятому будинку. Ставок підсихав і раніше, але за десять років, які я тут мешкаю, мертвої риби жодного разу не було, - каже Таїса Гайда. - Раніше ставок був на балансі Вінницького інструментального заводу, і він за ним дивився. Але завод відмовився від водойми, і зараз її передають у комунальну власність.  Тобто ставок уже і не на балансі заводу, але ще не у комунальній власності. Треба перекрити дамбу, яка пропускає воду з гнилою рибою  у річку Тяжилівку, а далі – у Південний Буг. Зараз повмирала маленька рибка, але тут водяться і великі коропи.

До речі, ще у 2013 році жителі мікрорайону написали відкритого листа тодішньому міському голові Вінниці Володимиру Гройсману, у якому просили передати ставок у комунальну власність територіальної громади  Вінниці. Надійшла відповідь про те, що це питання опрацьовується спільно з Регіональним відділенням Фонду державного майна України у Вінницькій області.

Щоб дізнатись, кому належить ставок, журналіст звернулась до бухгалтерії Вінницького інструментального заводу. Жінка, яка не побажала називати своє ім’я, сказала, що ставок знаходиться поза балансом заводу, і належить Фонду державного майна України.  Щоб уточнити, хто відповідає за стан водойми, журналіст  подзвонила на гарячу лінію Вінницької міської ради, звідти – до Департаменту комунального господарства та благоустрою, потім – до відділу утримання об’єктів благоустрою. Про став ніхто і нічого казати не хотів. Тим часом місцеві жителі будували свої здогадки.

Чому змілів став? Версії місцевих жителів

Вінничанка Ольга Мироненко часто гуляє біля ставка зі своєю дитиною. Каже, став за тиждень обмілів на два метри.

- Я на тиждень від’їжджала з міста, тоді ще точно не було мертвої риби, купалися діти. А зараз бачу, що багато риби поспливало. Мабуть, це через те, що рівень води упав на 2-2,5 метра. Говорять, що нижче за течією фермери перекривають воду і поливають нею городину, -  каже Ольга.  - Бачите, яка тут концентрація риби? Їй не вистачає повітря, простору: усе ж заросло водоростями. А те, що рибка поздихала, дуже жалко. По весні у нас було дуже гарно. Своїми силами молодь облагородила територію, грали у волейбол. Чого чекати далі – невідомо.

А вінничанин Петро Вільгота, який живе неподалік від озера, каже, що воду беруть місцеві фермери для поливання рослин – в цьому і проблема.

- Минулого літа було більше дощів, тож рибі було легше. Вода тут чиста, б’ють джерела. Але вони, знову ж таки, замулюються. Щотижня води стає все менше і менше. Її беруть місцеві фермери, але їх також можна зрозуміти, бо без цього загине урожай,- каже Петро Вільгота. -  Став постійно покривається  водоростями. Хлопці вручну розчистили ділянку біля пляжу. А коли чистили ставок трохи раніше…скажімо так, краще б цього не робили, бо тоді якраз дозріло насіння водоростей, і його рознесло по всьому ставку. Усе необхідно чистити. На це треба мінімум два роки: у перший рік спускають воду, щоб усе повністю вимерзло десь на півметра.

Зараз важко повірити, що вода у Тяжилівському ставі діставала майже до краю кладки (слова місцевих мешканців підтверджено численними світлинами). Окрім дрібної риби, тут водяться великі щуки, коропи, соми, яких запустили місцеві рибалки.  Що робити із  пересохлим ставком, який зненацька опинився у «підвішеному стані»? Займатися його благоустроєм – вже не справа заводу, а нових господарів ще не призначили. Поки просуваються бюрократичні питання, води  у ставу стає все менше,  а мертвої риби усе більше.

«Ставок вже не на балансі заводу, а вода впала через спеку і фермерів»

Петро Гижко, начальник Фонду державного майна України у Вінницькій області:

- Зараз ставок перебуває у державній власності, але знаходиться на стадії передачі територіальній громаді міста Вінниця. Його викопав Вінницький інструментальний завод для технічних потреб. Після приватизації заводу, ставок залишився на його балансі. Інструментальний орендував водойму, але кілька років тому розірвав договір.  Ставок змілів через те, що річка, яка його наповнює, досить мілководна. Уздовж неї розташовані фермерські господарства, які будують міні-дамби і використовують воду для поливу рослин. Рейди міліції дають лише короткочасний результат, а потім загати з’являються знову. Це літо спекотне, до осені навряд чи набереться достатньо води, щоб заповнити водойму.  Як на мене, необхідно скористатися ситуацією: повністю спустити воду, почистити дно, а восени знову набрати води.

Ольга ЯКОВЧЕНКО,

(063)1193661

 

 

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Для автора статті.

    Винна посуха, що виникла цього літа.
  • Дарья

    Як тільки виникає проблема, винних немає і нікому не належить, а як все добре, то і швидко власник знаходиться.
  • Анонім

    больше на болото похоже
  • Анонім

    готовка под стройку...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up