Цей день 18 січня: чим увійшов в історію, цікавинки та прикмети

Цей день 18 січня: чим увійшов в історію, цікавинки та прикмети
У народі 18 січня ще називали Голодна кутя або Голодний вечір.
  • Дата 18 січня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами.
  • У матеріалі ми зібрали традиції та прикмети на цей день, а також, що не можна робити.

Свято

18 січня Свята Церква згадує пам`ять пророка Божого Міхея, преподобної Сінклітикії Олександрійської та священномученика Феопемвта, єпископа Нікомідійського і з ним постраждалих.

День в історії

  • 1654 — у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила укласти військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.
  • 1778 — британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.
  • 1788 — у Ботанічній затоці з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.
  • 1886 — у випуск надійшов перший автомобіль.
  • 1918 — на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.
  • 1919 — у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію «Бентлі Моторз», котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році «Бентлі» була придбана компанією «Роллс-Ройс».
  • 1934 — британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.
  • 1963 — засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).
  • 1964 — американські лікарі закликали конгрес зобов'язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров'я.
  • 1964 — «Бітлз» уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею «I want to hold your hand», що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярних пісень.
  • 1980 — альбом «The Wall» гурту «Pink Floyd» очолив чарт «Біллборд». Цей альбом став однією з найвідоміших робіт групи.
  • 1995 — під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло шість з половиною тисяч чоловік.
  • 1996 — на носії нового типу — DVD — вийшло перше програмне забезпечення. Компанія «Digital Directory Assistance» оголосила, що нову версію її електронного телефонного довідника «PhoneDisc PowerFinder USA ONE», буде випущено на новому носії інформації — Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.
  • 1997 — норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.
  • 2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.

Прикмети

  1. Якщо сьогодні заметіль, то через три місяці теж буде заметіль.
  2. Снігопад 18 січня – добрий знак. Бджоли добре роїтися будуть.
  3. Сніг, що випав рано вранці, обіцяє хороший врожай ранньої гречки, в полудень – середньої, ввечері – пізньої.
  4. Чисте небо у водохресну ніч – до багатого врожаю гороху.
  5. Сяючі зірки на небі – до хорошого хліба.
  6. Собаки часто гавкають – буде дичини багато.

Що не радять робити?

  • Не можна лаятися чи гніватися
  • Не можна порушувати піст і пити алкоголь.
  • Не можна, аби на столі була парна кількість страв.
  • Коли набираєте святу воду, не можна думати про погане.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up