Ситуація критична, у лікарнях залишилося менше сотні ліжок під ковід. Брифінг мера Вінниці

Ситуація критична, у лікарнях залишилося менше сотні ліжок під ковід. Брифінг мера Вінниці
  • З 805 ліжок, які були виділені у вінницьких лікарнях під лікування COVID-19, вільними залишаються 96.
  • Медики кажуть, що в стаціонарах все більше важкохворих, які потребують кисневої терапії. Їхнє лікування триває від трьох тижнів.
  • Міський голова Сергій Моргунов звертається до всіх вінничан з проханням дотримуватися правил карантину. Бо якщо не розірвати ланцюг поширення хвороби, то людей скоро ніде буде лікувати.

У п’ятницю 12 березня міський голова Сергій Моргунов провів брифінг, на якому розповів про стан справ з протидією коронавірусу. 

Чиновник зазначив, що вже місяць у Вінниці триває третя хвиля пандемії і поки жодних прогнозів на її послаблення. Більш того, міські лікарні заповнені майже повністю і якщо Вінницька ОДА не почне створювати додаткові ковідні ліжка на базі обласних закладів у місті, то скоро важкохворих вінничан ніде буде лікувати.

У фейсбуку опублікований запис брифінгу мера міста. Далі в тексті головні тези з його виступу.

Відео дня

Почалася третя хвиля

Вінницька область вже два тижні на межі потрапляння до червоної зони. Найбільша кількість нових випадків фіксується у Вінниці. Якщо брати останній тиждень, то лікарі щодня реєстрували від 226 до 404 хворих на COVID-19 у Вінниці.

За статистикою, третя хвиля пандемії почалася з середини лютого. Тоді лікарі у Вінниці зафіксували від 1150 нових випадків на тиждень, а за цей тиждень — 2156. Зросла летальність — в січні ми мали 61 смерть, то в лютому — 76. На жаль, за останній тиждень ми втратили 29 вінничан.

Це загрозливі показники. За оцінками медиків коронавірус став ще більш агресивним і швидше поширюється, збільшилася кількість хворих, які потрапляють до лікарні у важкому стані. Якщо раніше лікування хвороби у стаціонарі тривало два тижні, то тепер три тижні і навіть більше, до одного місяця.

Просять допомоги в ОДА

У міських лікарнях закінчуються місця під ковід. Вже вичерпані ресурси на розширення кількості ліжок. На початку січня ми мали 585 ліжок під ковід, то зараз їх 805. І в тому числі, 60 акушерсько-гінекологічних ліжок для хворих на ковід жінок. 

Але цієї кількості стає недостатньо. Станом на 12 березня у міських лікарнях зайнято 709 місць, до кисню підключені 604 пацієнти. А 67 пацієнтів на CPAP у важкому стані. Сьогодні зайняті вже всі реанімаційні ліжка.

Пацієнт вінницької райлікарні / Фото з архіву "20хвилин"

Я в черговий раз звертаюсь до Вінницької облдержадміністрації про необхідність розгортання додаткових ковідних ліжок на базі обласних медзакладів у Вінниці. 

Наприклад, обласна лікарня імені Пирогова, обласний клінічний госпіталь ветеранів війни могли би суттєво підтримати систему охорони здоров'я міста і надавати медичну допомогу всім, хто її потребує.

Наші стаціонари лікують усіх пацієнтів, яких привозять з міста і з області в цілому. Але разом з тим, частину мешканців Вінниці везуть в інші опорні лікарні у районах.

Ще одна напасть — ГРВІ і грип

Третя хвиля ковіду триває вже майже місяць. При цьому жодних, навіть стриманних прогнозів щодо послаблення темпів захворювання, зараз немає.

Стрімко зростає захворюваність на сезонні простуди — грип та ГРВІ. Якщо в середині лютого ми мали -59% до епідпорогу, то на початку цього тижня вже -13%. Ситуація на межі критичної.

Такий вигляд мають медичні працівники в ковідних відділеннях. Лікарі працюють по змінах і перебувають в «червоній зоні» не більше чотирьох годин за раз / Фото з архіву "20хвилин"

Чи потрапить наш регіон до червоної зони залежить від усіх нас. Потрібно на деякий час, хоча би на 2-3 тижні, максимально обмежити контакти з оточуючими. Родинні свята, зустрічі з близькими можна перенести, тому що здоров'я важливіше. Подбайте про близьких похилого віку: забезпечте їх ліками та продуктами, щоб в них не було потреби зайвий раз виходити в людні місця.

Дотримуйтесь протиепідмічних правил, зберігайте соціальне дистаціювання, уникайте скупчень людей, носіть маски і часто мийте руки. Важливий момент — спостерігайте за здоров'ям своїх дітей. При появі будь-яких симптомів чи ознак хвороби важливо, щоб дитина залишалася вдома і не контактувала зі своїми однолітками. Адже, за словами медиків, зростає кількість випадків захворювання на ковід саме через поширення серед дітей. А потім ця хвороба, фактично, валить цілі сім'ї.

Вакцинація = єдиний захист

Хочу звернутися до медиків. Ви знову на передовій, вам зараз найважче. Ви зараз виходжуєте важких хворих, щоб повернути їм здоров'я і вберегти їхнє життя. І саме ви сьогодні у найбільшій зоні ризику.

Щоб себе убезпечити від зараження потрібно робити вакцинацію. Препарату в регіоні достатньо, деякі медики вакцинувалися першою дозою ще два тижні тому. Минуло достатньо часу для спостереження стану колег, які вже пройшли щеплення. Не зволікайте і захистить своє здоров’я вакцинацією. Бо від вас залежить життя всіх пацієнтів, здоров’я всіх вінничан.

Лікарка Ольга Гураль отримала першу дозу вакцини Covishield/AstraZeneca / Фото з архіву «20хвилин»

Від завтра, нагадаємо, Вінниця переходить у «червону» карантинну зону

 

Читайте також:

В Україні за добу виявили майже 13 тисяч нових випадків COVID-19. На Вінниччині — 940

COVID-19 та госпіталізація: що брати з собою, якщо вас кладуть в лікарню?

У першу річницю пандемії напишіть собі лист з порадою на березень 2020-го. Читатимемо всі разом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Tonia Muntyan

    Люди, надо  масочки носить!
  • 11 22

    транспорт надо закрыть , пусть пешком все ходят
  • Василь Голубаха

    вакцинація це вколоти собі вірус, від якого немає ліків, і побороти його власним імунітетом? А якщо імунітета небагато? Можна якось зрозуміти це? Зараз сезон зими і імунітет невисокий як для зими, тут і грип і в багатьох людей є хвороби коли на морозі звужуються судини і сатурація в людей в таких випадках низька.
    Я не врач. Є ще така інформація що у людей яких вилікували від раку нестандартними методами в них зникають варикози. Так от причина варикозів є така що тіла які транспортують кисень по артеріях і в них нестає кисню тоді вони злипаються і утворюються пробки які перекривають судини і артерії-утворюються безкисневі скупчення. Так от Рак виникає теж в безкисневих утвореннях. Так от від Раку є ліки і вони вже з 1960 років продаються в аптеках але їх сховали в ветаптеки препарат АСД-2Ф фракція дорохова. В інструкції написано зупиняє рак за 1,5 року. Туберкульоз проходить швидко. Почитайте про цей препарат на сайтах. Є ще способ лікування його придумали українські лікарі і вони є і на фейсбуці і сайт є. Є ще один метод лікують перекисом водню. Беруть 10...30 мл крові пацієнта добавляють 0,003% перекису водню 3% , передцим кров обробляють в спектрі ультрафіолета спеціальної частоти світла-заставляють проснутись імунні клетки, а перекис водню це атомарний кисень в якому спалюються віруси і бактерії. Хто шукає той знаходить.
  • Василь Голубаха

    Доброго дня! Якщо комусь знадобиться після виписки з лікарні кисневий концентратор то можете звернутись по поводу оренди на тиждень або більше у Вінниці 0931123850 , американські апарати на 5л кисню 93% концентрація перевірені. Є нмецькі Respironics EverFlo і американські DeVILBISS 525KS , DeVILBISS 515АKS. Доставка по Вінниці і районах Вінницької області. Кількість апаратів пока невелика. Маски і канюлі до апаратів як опція.

    Александр Буяльский reply Василь Голубаха

    Спасибо а как с вами связаться

    Василь Голубаха reply Александр Буяльский

    0931123850
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up