COVID-19 та госпіталізація: що брати з собою, якщо вас кладуть в лікарню?

COVID-19 та госпіталізація: що брати з собою, якщо вас кладуть в лікарню?
  • Рік тому в Україні зафіксували перший випадок COVID-19. Зараз у нас вирує друга хвиля коронавірусу.
  •  За словами наших медиків, на Вінниччині вона триває з початку лютого. Навантаження на систему охорони здоров’я міста збільшилось удвічі.
  • Ми дізналися, чи забезпечені наші лікарні необхідними ліками та засобами захисту, а також що потрібно мати з собою пацієнтам при госпіталізації

Впродовж двох останніх тижнів січня у Вінниці зареєстрували близько 1080 хворих на COVID-19, а за останні два тижні лютого – 3031 випадок. Окрім збільшення кількості нових хворих на коронавірус, зараз зростає чисельність хворих на ГРВІ та грип. Про це повідомляє мер Вінниці Сергій Моргунов на своїй сторінці у Facebook.

«Ми працюємо над забезпеченням ковідних ліжок кисневими точками – зараз вони забезпечені на 95 %. А додаткові реанімаційні місця ми створюємо саме для тяжких хворих, кількість яких, на жаль, також збільшується, — зазначає Сергій Моргунов. — Всі міські лікарні  забезпечені тримісячним запасом медикаментів та засобів індивідуального захисту. Ми продовжуємо підтримувати колективи муніципальними надбавками для ковідних бригад з бюджету громади», — додає мер Вінниці.

У минулому році на боротьбу з пандемією виділили 175 млн грн, розповідає  заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Світлана Стефанкова.

Відео дня

— Це дало можливість придбати необхідне обладнання, зробити запас засобів індивідуального захисту та медикаментів. Звісно, запаси ми продовжуємо поповнювати, але наразі всі лікарні абсолютно забезпечені всім необхідним, — сказала Світлана Стефанкова.   

Тим часом, регіон продовжує лідирувати за кількістю захворілих на коронавірус. Лише за останню добу, станом на 4 березня у Вінницькій області зареєстрували 827 нових випадків. За словами голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, Вінниччина залишається на третьому місці в Україні за кількістю вперше інфікованих, першість взяли Київ та  Івано-Франківська область

У пресслужбі депараменту охорони здоров’я та реабілітації вінницької ОДА повідомляли, що станом на 3 березя у вінницьких лікарнях 1058 важких «ковідних» хворих: 975 - на кисневі, 77 - на СРАР, 6 - на ШВЛ. Завантаженність ліжок - 59,3%.
«Хворих з Вінниці везуть у Козятин та Тульчин. Вчора «маршрут пацієнта» з обласного центру був у Крижопіль та Гайсин. Ще 27 «ковідних» лікарень на Вінниччині залишаються «на лінії фронту» з пандемію», — йдеться у повідомленні.

Дитяча «інфекційка» та COVID

Як розповіла директорка Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська, ситуація в закладі зараз змінилася: збільшилася кількість захворілих, а також перебіг хвороби — частішають пневмонії. За її словами, раніше діти хворіли на СOVID-19 рідше, а зараз на рівні з дорослими.   

— Протягом всього періоду пандемії у медзакладі є всі препарати, необхідні для лікування коронавірусу, а також засоби індивідуального захисту та дезінфікуючі засоби як для працівників лікарні, так і для пацієнтів, які там перебувають.

Якщо в дитини є ознаки хвороби та погане самопочуття, батьки повинні викликати «швидку» і приїздити в лікарню на госпіталізацію, зазначає Людмила Борвінська. Однак, якщо в батьків є машина і стан дитини важкий, вони можуть приїхати самостійно і отримати в лікарні необхідну допомогу.

— Ми нікому не відмовляємо. Разом з дітьми в лікарні може залишитися хтось з батьків. З собою потрібно мати речі першої необхідності – одяг та засоби гігієни, постіль та посуд є в лікарні, — повідомляє Любмила Бровінська.  — В нас також є харчування, деззасоби в кожній палаті. В кожному боксі та напівбоксі є ванна та туалет, а також шафи та тумбочки для одягу. Є і мікрохвильовка, в якій можна підігріти їжу, але це робить медперсонал на прохання батьків.

Вінницька районка та дорослі пацієнти

Заступниця головного лікаря Вінницької районної лікарні Тетяна Катілова розповідає, що наразі в лікарні розгорнуто 210 ковідних ліжок. Вранці 4 березня у закладі перебувало 176 пацієнтів, 84 —позитивних, а решта з підозрою. За її словами, наразі величезне навантаження йде на лабораторні центри, які обслуговують районну лікарню.

—За останню добу 19 пацієнтів поступило, один по швидкій, решта за направленням сімейного лікаря. Протягом минулої доби померли двоє людей, в них була важка супутня патологія. Реанімація заповнена, там постійно чергують лікарі та середній медичний персонал.

За її словами, в середньому лікування «ковідного» пацієнта триває близько двох тижнів, але все дуже індивідуально і залежить від важкості перебігу хвороби. Є й такі хворі, що лежать в лікарні понад місяць-півтора, їх називають «ковідними інвалідами».

— Вони залежні від централізованого постачання кисню і ми не можемо їх навіть перевести на концентратори, — зазначає Тетяна Катілова. — Можу сказати, що останнім часом збільшилася кількість пацієнтів, яким трохи за 30 років і вони мають важкий перебіг пневмоній. Але нам вдається їх лікувати. А реанімаційні пацієнти здебільшого віком від 50 років.

Тетяна Катилова розповідає, що раніше заклад отримував «пакунки пацієнта». Там був одноразовий посуд, рушники, термометр, мило, зубна щітка й інші речі. Однак зараз їх в лікарні немає. Тому перше, на що потрібно звернути увагу пацієнтам – це наявність документів (паспорт та ідентифікаційних код), речі індивідуального користування – одяг, посуд, паперові рушники. Постільна білизна не потрібна, медикаментами в лікарні також забезпечують.

— Базове лікування ми забезпечуємо. Звичайно, бувають нюанси, коли доводиться використовувати не лише резерви внутрішніх лабораторій, які виконують аналізи. Є такі пакети досліджень, які виконуються в приватних лабораторіях. Це дороговартісне обстеження, але воно необхідне для якісного лікування. Наприклад, є такі препарати, як «Актемра» або «Біовен», ціна на які коливається від 5 до 11 тисяч гривень. Дещо в наших запасах є, ми допомагали максимально пацієнтам, розподіляли залежно від важкості стану пацієнтів, — розповідає Тетяна Катілова.

Пакунки пацієнта

Голова правління фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова розповідає, що перші «пакунки пацієнта» зявилися ще в грудні минулого, 2020 року.  Це спеціальний набір речей першої необхідності, ліків та вітамінів для хворих на коронавірус, який не покривається «ковідними пакетами».

— Ми передавали «пакунки пацієнта» в усі районні лікарні та вінницькі лікарні, які приймають хворих на COVID-19. Роздали 1040 штук лікарням по всій області, а там їх видають пацієнтам. Це було ще до 31 грудня 2020 року.  Ще близько 20 штук кілька тижнів тому ми передали лікарні №1. Вони уже давно їх роздали,  — розповіла Олена Данілова.

Читайте також:

В Україні почалася третя хвиля коронавірусу, можливий жорсткий локдаун — Шмигаль

Вакцинація від COVID-19: на Вінниччині вже 230 людей зробили щеплення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Olena Pasichna

    Звичайно гроші...без них не лікують!!!!
  • Александра Клочко

    Много денег.
  • Инна Градусова

    Больной должен брать с собой деньги. Много
  • Наталья Горошко

    белые тапки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up