Рух по колу замість світлофорів. Як змінять перехрестя перед Староміським мостом

Рух по колу замість світлофорів. Як змінять перехрестя перед Староміським мостом
На час тестування коло буде з пластикових блоків. Якщо нова схема організації руху доведе свою ефективність, то будуть робити капітальну конструкцію / Фото Михайла Курдюкова
  • З 13 березня планують запустити нову схему організації руху на перехресті Коріатовичів-Староміський міст.
  • Там буде саморегульована кільцева розв’язка: коло та напрямні острівці зроблять з дорожніх блоків, а світлофори вимкнуть.
  • Для чого це роблять та яких очікують результатів?

Минулої п’ятниці 5 березня комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку» оприлюднило план реорганізації руху на перехресті Князів Коріатовичів - Староміський міст. Замість світлофорів там буде діяти саморегульована кільцева розв’язка. І за попередніми розрахунками, така організація руху збільшить пропускну здатність перехрестя на 30%.

Натомість в соцмережах такий план змін розкритикували. Кажуть, що на Коріатовичів не вистачить місця для кола, така реорганізація руху створюватиме лише затори та аварійні ситуації. У коментарях люди пишуть, що потрібне розширення дороги, а не кільцеві розв’язки.

Ми поговорили з директором «Агенції просторового розвитку» Максимом Кравчуком про причини зміни світлофорів на саморегульовану кільцеву розв’язку та чому не пішли шляхом розширення вулиці.

Відео дня

Що буде на час тестування

— Чому вирішили реорганізувати рух на перехресті Коріатовичів-Староміський міст?

— Це одне з найбільш критичних перехресть у Вінниці по транспортному навантаженню. Тут спостерігаються значні затримки у години-пік, накопичуються автомобілі і по вулиці Коріатовичів, і на Староміському мосту. Ми хочемо дізнатись, які є можливості для збільшення пропускної здатності.

— З'являється кільцева розв'язка і вимикають світлофори. Правильно?

— Так, в тестовому режимі це передбачено.

— Що буде зроблено під час тестування кільцевої розв'язки? Які її елементи зроблять одразу?

— Буде нова розмітка. Напрямні острівці та коло по центру будуть з дорожніх пластикових блоків. Ще встановлять дорожні знаки «Рух по колу». На наступному етапі, якщо все це покаже ефективність, дорожні блоки замінимо стовпчиками. Тестовий режим буде розпочато з 13 березня. Якщо погода сприятиме виконанню робіт з нанесення розмітки, то нова організація руху запрацює вже з цієї неділі.

Про два варіанти кола

— За розробку кільцевої розв’язки відповідає компанія «Урбан Прогрес» з Івано-Франківська. Вінничани нарікають, що відео моделювання кругової розв'язки не відповідає дійсності. Що там, насправді, набагато більше транспорту в реальності.

— Ми на місцевості порахували кількість машин, що там проїжджають в годину-пік. Цифри перенесли у комп'ютерну модель, і на ній прибрали світлофорне регулювання. А оскільки немає фази «червоного світла», то не відбувається значного накопичення транспорту на потоках. За розрахунками «Урбан Прогрес» при кільцевій розв'язці буде накопичуватися до десяти машин в одній смузі. До того ж відео пришвидшено у чотири рази.

— З їхнього звіту дізнались, що спеціалісти розглядали два варіанти кільцевої розв'язки. У чому їхня відмінність?

— У другому варіанті фахівці пропонують реорганізувати зупинки громадського транспорту, щоб поставити їх згідно ДСТУ — за перехрестям.

Правий поворот з Коріатовичів на міст отримує виділену смугу. Запроектоване перенесення бордюрів, щоб виграти місце для повноцінної правопоротної смуги з мосту на вулицю Коріатовичів. Загалом, вдається отримати на 40% збільшення пропускної здатності.

Перша схема трохи простіша, пропускна здатність перехрестя зростає на 30%. Спочатку візьмемо за основу варіант 1, відтворимо модель в натурі. І якщо ми побачимо, що кільцева розв'язка буде ефективною і вона працює краще, ніж світлофорне регулювання, то тоді можна буде розглядати далі цей проект, впроваджувати другий варіант реорганізації руху на перехресті.

— В нас по центру перехрестя буде коло радіусом чотири метри. Чи зможуть вписатися у поворот на такій розв'язці вантажівка або муніципальний автобус?

— Якщо входити в поворот, то там буде понад дев'ять метрів. Але ми розуміємо, що в деяких випадках цього буде замало для проїзду великому транспорту. Тому на постійній основі тут є сенс використовувати таку конструкцію кола, на яке можна буде заїхати. Поки триватиме тестування кільцевої розв'язки коло складатиметься з дорожніх блоків, а його межі окреслені розміткою. Тобто, залишається вільне місце на межах кола, куди в разі чого можна буде заїхати.

— Чому не пішли шляхом розширення дороги? Як наприклад, кілька років тому збільшили проїжджу частину на перехресті Київська - Чорновола - Стрілецька.

— На Коріатовичів немає достатнього ресурсу, щоб розширювати проїжджу частину. Якщо і вдасться знайти якусь ділянку на перехресті, то далі ми знову впираємося в те, що сама вулиця доволі вузька. Якщо ж викуповувати під ці потреби ділянки з приватної власності, то це дорого, довго і досить складно організаційно.

Правила руху по колу

У вінницькій дільниці з організації дорожнього руху журналісту пояснили, що на перехресті Коріатовичів-Староміський міст встановлять знак 4.10 «Рух по колу».

Засновник вінницької автошколи «Форсаж ВВ» Олександр Зєрщиков нагадує водіям правила, як проїжджати кільцеві розв’язки з таким знаком.

— Якщо на перехресті встановлений знак 4.10, то ми використовуємо декілька пунктів правил дорожнього руху. А саме пункти 9.4,10.4, 10.5, 10.11. Машини, які рухаються по колу, мають перевагу. Водії, які виїжджають на коло, повинні дати їм дорогу. Ті, хто виїхав на коло, мають право першочергового виїзду з нього, — розповідає Зєрщиков.

Олександр наголошує, що рухаючись по колу не потрібно вмикати сигнали повороту.

— Є тільки два винятки, коли потрібно вмикати повороти: це зміна смуги руху на колі та виїзд з кола, коли ми маємо включати правий покажчик повороту, — зазначив чоловік.

На проспекті Юності, нагадаємо, з 11 березня обмежать рух для пішоходів

Опитування

Як ставитесь до появи кільцевої розв'язки перед Староміським мостом?


 

Читайте також:

Чому на Гагаріна прибрали делініатори і чи повернуть їх навесні

Скільки коштує навчитися водінню у Вінниці? Ми перевірили

Водіям на замітку. Нові штрафи, права і обов’язки, які ухвалили у Верховній Раді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Валентина Васильковська

    За пішоходів подумайте вчасно, а не тоді коли будете збирати трупи.
  • Vladimir Motuz

    На мою думку, рух ускладнений із-за світлофора що стоїть на перетині вулиць Городецька - Коріатовичів (біля 7 школи). Із-за роботи цьго світлофора, автомобілі що виїхали із старогородського мосту не встигають звільнити перехрестя  біля мосту....
  • Селезньова Ірина

    Бред повний! Це тільки  в рази ускладнить рух, призведе до аварій і пробок. Пішоходи, хіба що перелітати будуть
  • Анна Мищенко

    Что они с Ивано-Франковска могут хорошо для Винницы придумать? Надо было Винницкие компании задействовать.
    А ещё лучше мост нужен от Пед.училища и на Скалецкого. Либо со Старого Города на Сабаров.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up