Водіям на замітку. Нові штрафи, права і обов’язки, які ухвалили у Верховній Раді

Водіям на замітку. Нові штрафи, права і обов’язки, які ухвалили у Верховній Раді
Після набуття чинності закону, водії зможуть не віддавати свої документи і не виходити з автомобіля на вимогу поліцейського. Ряд штрафів за порушення ПДР зростуть в десятки разів Фото: tsn.ua
  • Верховна Рада 16 лютого схвалила законопроект 2695, який набуде чинності після підпису президента і публікації закону.
  • Штраф за п’яну їзду, перевищення швидкості, розмова за кермом та ще десятки санкцій за порушення правил дорожнього руху незабаром зростуть в декілька разів.
  • При цьому збільшили штрафи не тільки водіям, а й пішоходам і велосипедистам. Які ще важливі нюанси?

Учора 16 лютого Верховна Рада 325 голосами «За» ухвалила в другому читанні законопроект №2695.

Документ передбачає збільшення ряду штрафу за порушення правил дорожнього руху, зокрема за п’яне кермування, розмови по телефону без гарнітури, поїздки без пристебнутих пасків безпеки, проїзд на червоний сигнал світлофору та багато іншого.

Збільшили суми штрафів не тільки для водіїв, а й для велосипедистів та пішоходів.

Відео дня

Одну з найбільш суперечливих норм — зупинки водіїв в рамках «профілактичних заходів» — вирішили відхилити.

Однак усі ці нововведення набудуть чинності після підпису Президента України та на наступний день після публікації закону.

Зміни в правах і обов’язках

Ухвалений законопроект встановлює, що водій повинен буде при собі мати: водійське посвідчення, реєстраційний документ автомобіля, поліс обов’язкового страхування (автоцивілку), документ купівлі-продажу автомобіля, при наявності — митну декларацію та документ про перевезення небезпечного вантажу.

Усі ці документи можуть бути в електронному вигляді — у Кабінеті водія чи в додатку порталу «Дія» — Верховна Рада прирівняла їх до паперових.

Щодо перевезення з собою договору про купівлю-продажу автомобіля, як роз’яснили у Верховній Раді, то це потрібно в тому випадку, коли покупець автомобіля везе його до МРЕВ поставити на реєстрацію. У інших випадках — достатньо буде техпаспорту.

Вінницькі водії, 14 лютого, влаштували автопробіг з закликом «Вінниця проти #2695»

І ще одна норма, яку запроваджує законопроект — водій не зобов’язаний передавати в руки поліцейському свої права та інші документи. Паперові або електронні документи можна «пред’явити у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані», про що вказано у тексті законопроекту.

До другого читання законопроекту пропонували додати ще одну законну причину для зупинки автомобіля поліцейським — «зупинка водіїв під час профілактичних заходів з метою огляду водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння».

Їх хотіли дозволити робити поліцейським щодня у нічний час доби з 22.00 до 8.00, цілодобово у святкові та вихідні дні, на наступний день після вихідних і свят.

Але з фінальної версії законопроекту цю правку виключили.

Нові розміри штрафів для водіїв

За перевищення швидкості:

За п’яну їзду:

  • перше порушення протягом року — 17 тисяч гривень (зараз — 10,2 тисячі гривень);
  • повторне порушення протягом року — 34 тисячі гривень (або адмінарешт на 10 діб), позбавлення права керування на три роки з оплатним вилученням автомобіля чи без такого;
  • третє порушення за рік — 51 тисяча гривень (або адмінарешт на 15 діб), позбавлення права керування на 10 років з конфіскацією автомобіля.

Огляд водіїв на стан сп'яніння поліцейський зобов’язаний знімати на відео. Запис додається до протоколу про адмінпорушення. Якщо відеозапис не вдається зняти — потрібно два свідки.

За їзду без водійського посвідчення:

  • 425 гривень — якщо права є, але водій їх не може надати зараз (для прикладу, забув);
  • 3400 гривень — якщо водій немає оформленого на себе водійського посвідчення;
  • 20400 гривень — якщо водій, позбавлений водійського посвідчення.

За порушення, пов’язані з ДТП:

  • 850 гривень штрафу за порушення, яке призвело до аварії на дорозі;
  • 1445 гривень за створення аварійної ситуації;
  • 3400 гривень за втечу з місця ДТП. До ухвалення цього законопроекту, розмір штрафу за це правопорушення складав 255 гривень.
На акції «Вінниця проти #2695» учасники закликали не допустити розширення прав поліцейських

510 гривень штрафу будуть призначати за такі правопорушення:

  • непристебнутий ремінь безпеки;
  • розмова по телефону за кермом без гарнітури;
  • відсутність шолома в мотоцикліста;
  • непідсвічений номерний знак;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинки;
  • порушення правил обгону;
  • проїзд на «червоний» сигнал світлофору.

680 гривень штрафу призначать за ненадання переваги у русі «швидкій», поліції чи аварійні службі, які їдуть з увімкненими проблисковими маячками.

Нові розміри штрафів для пішоходів та велосипедистів

255 гривень — за перехід дороги у невстановленому для цього місці;

340 гривень — за порушення ПДР велосипедистами;

680 гривень — за порушення ПДР велосипедистами у нетверезому стані;

850 гривень — за створення велосипедистами аварійної ситуації.

Що ще цікавого?

«Крім збільшення штрафів, ось що прийняли депутати:

1. Поліція може тримати Трукам в руках.

2. Для фіксації порушень (за винятком автофіксації) поліція і інспектори з паркування можуть використовувати будь-яку техніку, не тільки автоматичну, без будь-яких вимог до захисту інформації.

3. Перевірку водія на стан сп'яніння в місці зупинки транспортного засобу можна проводити без свідків, якщо у поліцейського включена нагрудна камера. Копія відеозапису додається до протоколу.

4. Документи водія пред'являємо так, щоб поліцейський міг зафіксувати дані.

5. З автомобіля не виходимо без дозволу, руки тримаємо на видному місці», — зазначив у своєму фейсбуку правозахисник та експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

«Законопроектом 2695 прибирається можливість закривати провадження за «малозначністю» чи віддавати «на поруки трудового колективу» (так так в нас така «виховательська» норма лишилася з совку, — пише на своїй фейсбук-сторінці народна депутатка Олександра Устінова. — Продовжується термін стягнення за п‘янку з 3 міс до 1 року (тепер важче буде торгувати тим, що не встигли дослати протоколи до суду, або вони загубилися). Збільшується покарання за ДТП в нетверезому вигляді з середніми чи тяжкими тілесними (коли є постраждалі чи смертельний випадок). Раніше було 3-8 років тепер 5-10 (середні тілесні), загибель кількох осіб до 12 років».

Вінницькі водії, нагадаємо, виступали проти ухвалення законопроекту 2695.

 

Читайте також:

П'яний водій накинувся на поліцейського. Вгамували за допомогою кайданок

Під колеса іномарок потрапили дві дитини. Ми дізнались подробиці

«Лоб у лоб» з поліцейським авто. На Гайсинщині в ДТП травмувалось четверо людей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Виталий

    Де це в Україні є слово їзда?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up