Хрін здавна був присутній на українському столі, оскільки вважалося, що саме він уберігає від зубного болю, лікує цингу і безліч інших хвороб. До цього часу він залишився невід'ємним гостем на столі під час Великодня. Тому пропоную приготувати вам хрін з буряком вдома, так як магазинний значно поступається йому за смаковими якостями.
Для приготування хрону з буряком нам потрібно:
корені хрону - 300 г
буряк - 3 шт.
цукор - 1 ст. ложка
сіль - 1 ст. ложка
оцет - 1/2 склянки
гаряча вода - 2 склянки
Спочатку потрібно промити хрін і буряк і очистити їх від шкірки. Потім вимочуємо хрін з буряком в холодній воді протягом години. Після цього натираємо хрін на тертці. Якщо не можете витримати специфічного запаху, тоді пропускайте його через м'ясорубку, попередньо вдягнувши на виході з м'ясорубки пакет, закріплений гумкою. Буряк пропускаємо через м'ясорубку в ту ж ємність. Змішуємо хрін з буряком. Заливаємо суміш гарячою водою. Додаємо цукор, сіль і оцет за смаком і ретельно перемішуємо. Після цього потрібно спробувати те, що ми приготували. Кладемо трохи хрону на хліб для проби. Майте на увазі те, що коли хрін трохи постоїть, він стане м'якшим, тому не лякайтеся, якщо він сильно “вдарить” вам у ніс. Після цього готову закуску ставимо в холодильник, попередньо розфасувавши по баночках.
Цікавий факт
На Русі проводили випробування нареченого і нареченої хроном. Якщо наречений їв хрін як годиться - трохи розжувавши їжу і поклавши в рот трохи хрону - таким чином, щоб їжа приглушала гостроту смаку, - це означало, що він з давнього українського роду, і знає, як потрібно їсти таку закуску. Ну а якщо він їв хрін трохи раніше чи трохи пізніше і починав чхати, і з очей у нього текли сльози - значить, не знає, як потрібно їсти хрін, що наводило на підозри: а чи підходящого він походження? І бували випадки, коли не пройшовши випробування, наречений не отримував дозволу від батьків нареченої на одруження. Таке ж саме випробування проходила і наречена.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер