«Приїдемо хоч у чисте поле…» Що пропонує ветеранам АТО мобільний офіс?

«Приїдемо хоч у чисте поле…» Що пропонує ветеранам АТО мобільний офіс?
Команда Мобільного офісу Veteran Hub чекає запрошень від ветеранів — приїдуть на допомогу у будь-який населений пункт області
  • Мобільний офіс на колесах почав працювати у ветеранському просторі Veteran Hub.
  • Якщо учасник бойових дій (УБД) не має можливості приїхати до Вінниці, щоб вирішити своє питання, він може запросити фахівців до себе.
  • На яку допомогу можна сподіватися? До кого уже виїжджали? Звертаємо увагу на особливість роботи офісу.

Мобільний офіс запрацював 1 червня у ветеранському просторі Veteran Hub у Вінниці. Простір Veteran Hub створено восени минулого року. Знаходиться він на Старому місті за адресою вулиця 8 Березня, 29. Тут надають допомогу тим, хто пройшов війну на Донбасі, членам їхніх сімей, а також тим, хто втратив на війні найрідніших людей. Основні види послуг — це психологічна допомога, юридичні консультації, пошук роботи.

Вінниця стала другим містом в державі, де почав діяти Veteran Hub. Першим був Київ. Ветеранський простір діє також у Дніпрі. Тепер маємо ще один структурний підрозділ у Veteran Hub  — Мобільний офіс.

Одразу повідомляємо номер телефону, за яким УБД можуть звернутися по допомогу і запросити до себе команду фахівців, — 067 348 28 68.

Відео дня

«Їдемо до своїх»

Керівником проекту Veteran Hub у Вінниці є учасник бойових дій Ігор Гемба. Запитали у нього, як на практиці працює Мобільний офіс. Розмова відбувалася через два тижні після старту нової структури. Пан Ігор порадив звернутися до координаторки  Мобільного офісу Анастасії Бунич. Знайомимось з Анастасією. Каже, що працювала волонтером, була парамедиком в районі ООС.

Більшість працівників ветеранського простору також захищали країну від російських окупантів на Донбасі. Не дивно, що вони називають побратимів «своїми».

На автомобілі, яким подорожують по області, значиться напис «Їдемо до своїх». На задньому склі є ще один стікер: «Допомогу надаємо безкоштовно».

Чим і як допомагають фахівці Мобільного офісу?

Показуємо дорогу, по якій треба йти

З  першого по 15 червня до Мобільного офісу надійшов тільки один дзвінок. Про це розповіла Анастасія Бунич. Каже, про їхній офіс ще мало знають, тому й не звертаються. Нині одне з їхніх завдань — донести інформацію про себе до громадськості. Роблять це по-різному. Провели низку презентацій  в організаціях і спілках учасників АТО/ООС, почали з найбільш чисельних структур. Виїздять у громади. Перед нашою розмовою з координатором офісу пані Анастасія разом з колегами повернулася з села Лука-Мелешківська. Розповідали про офіс ветеранам у цьому населеному пункті.  

Запитую, хто  той єдиний учасник війни, який особисто звертався на «гарячу» лінію  Мобільного офісу? Звідки був дзвінок?

— Хто він, це конфіденційна інформація, — каже пані Анастасія.

До речі, на конфіденційності наголошував також під час розмови Ігор Гемба.

— Де проживає чоловік, який телефонував?

— В одному з невеликих населених пунктів Козятинського району, — уточнює співрозмовниця.

Дізнаюся, що він звертався по допомогу у працевлаштуванні. Координаторка зауважує, що це питання непросте. Як допомогли в ветерану?

— Йому підказали, як правильно підготувати резюме, — говорить Анастасія. — Точніше, уже приїхали з готовим резюме. Назвали ресурси для пошуку роботи. Після повернення в офіс надіслали адресу ще одного ресурсу. Якщо виникатимуть інші питання, також підкажемо, як діяти у ситуації.

Координаторка офісу наголошує на важливій обставині: «Ми не виконуємо роботу замість людини, яка звернулася, ми розповідаємо, що і як треба зробити, аби досягти бажаного результату. Наше завдання забезпечити супровід і підтримку у вирішенні того чи іншого питання. Ветерани дорослі люди, мають певний досвід, їм потрібно підказати алгоритм дій у тій чи іншій ситуації. Ось ми й показуємо дорогу, по якій треба йти...»

Уточнюю у співрозмовниці, чи займається Veteran Hub і його Мобільний офіс написанням звернень до державних структур, правоохоронних органів щодо вирішення тих чи інших питань, підтримкою ветеранів у судах?

Пані Анастасія каже, що таке у програмі їхнього діяльності не передбачено.  

Програму формував центральний офіс у Києві. Цим документом зобов’язані керуватися структури на місцях.

Всі питання ветеранів — наші питання

У невелике село Козятинського району, як сказала співрозмовниця, приїжджала команда Мобільного офісу. Крім пані Анастасії, координаторки офісу, був психолог, юрист і кейс-менеджер. Це для того, якщо раптом у заявника під час розмови виникнуть додаткові питання. На них готові будуть відповісти фахівці вузького профілю. Так на кожен виклик щоразу виїжджатиме команда.

— На які саме звернення реагуватимуть, а які ігноруватимуть? — запитую у співрозмовниці.

Після короткої паузи вона відповідає: «Всі проблеми ветеранів, навіть якщо вони дріб’язкові, — це наші проблеми, тому будемо братися за їх вирішення».

Зустрічатися зі своїми клієнтами команда Мобільного офісу готова у будь-якому місці: на подвір’ї, на ганку, на вулиці, чи навіть у чистому полі. Все залежить від бажання людини, яка звернулася по допомогу.

Чи запитують у клієнта про те, де служив, або про інші справи, що стосуються виконання завдань у зоні АТО/ООС — все це залежить від нього самого. Виявить бажання — будуть спілкуватися, а ні, то в душу не стануть заглядати.

Від яких психологів не тікають

Veteran Hub має свій сайт і сторінку у Фейсбуці. Із записів на ФБ  дізнаємося, що у колишніх захисників країни не завжди складаються  стосунки з психологами. Скажімо, з юристами вони готові  працювати, уважно їх вислуховують, а ось з психологами…

Мабуть, неспроста з’явився пост, фрагмент якого наводимо далі: «Ми чули багато історій про те, як ветерани у паніці тікали від психологів, яких їм виписали у госпіталі. Або як знаходили на дошках оголошень спеців за 400 гривень, а замість підтримки від них отримували… гороскоп. Є такі специ, що правлять за психологічну допомогу ще більші суми, навіть до тисячі гривень.

Досить! Через Ветеран Хаб ти отримаєш консультації психолога безкоштовно. Наші кейс-менеджери знайдуть для тебе фахівців, які розуміють ветеранів і здатні пропрацювати твій запит. Для ветеранів такі консультації завжди безкоштовні.

Не відкладай, приходь до хабу! Або телефонуй — 067 348 28 68.

У посадовців не завжди ж є можливість виїхати до заявника

На відкритті Мобільного офісу був присутній учасник АТО Володимир Сироватко. Він представляє у нашій області Міністерство у справах ветеранів. Пан Володимир позитивно оцінює створення такої структури у регіоні. Каже, найперше її оцінять ті, хто проживає у відділених від Вінниці населених пунктах. Не так просто вибратися звідти навіть в район, не кажучи про область. Та й районів тепер залишилося тільки шість. А тут фахівці готові самі приїхати. Це ж добре! Адже у посадовців різних державних структур не завжди випадає можливість виїхати на місце до заявника.

— У день відкриття офісу я спілкувався з одним з очільників проекту Veteran Hub Артемом Денисовим щодо можливої співпраці, — каже Володимир Сироватко. — Співпраця важлива для підсилення підтримки ветеранів у регіоні. Проект є справді важливий, якщо говорити, що він розрахований також на допомогу не тільки тим, хто захищав країну, а й членам їхніх сімей, рідним загиблих. У мене є упевненість в тому, що його належно оцінять ті, хто нині шукає допомогу і підтримку у вирішенні своїх наболілих питань.

За словами Сироватка, у нього є усна домовленість про спільні виїзди до ветеранів війни. До речі, у Мобільному офісі розповіли, що готові до співпраці з державними структурами, які зобов’язані вирішувати питання захисників країни.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Veteran Hub


Читайте також:

«Військовий прочитав 18 книг за півтора року служби». Незвичний подарунок отримали гвардійці

Бізнес-тренер, психолог залишив Київ і перебрався в село над Дністром. Що він тут буде робити?

«Благання про допомогу, яке ніхто не помітив». Як часто стаються самогубства і чому?

Хлопчику, якого збили на Барському шосе на очах у мами, необхідна наша допомога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up