Підполковник вибачився за всіх? Вибухи в Калинівці знов лякають людей

Підполковник вибачився за всіх?  Вибухи в Калинівці знов лякають людей
Підполквоник Микола Батюк чи не єдиний з військових, хто вибачився перед людьми за заподіяну шкоду від вибухів на арсеналі
  • Командира частини з Калинівського арсеналу викликали «на килимок» жителі села Павлівка
  • Вони знову налякані вибухами
  • Коли на арсеналі перестане гриміти?
  • Майже четверта частина території арсеналу ще не розмінована

У селі Павлівка, де жителі зазнали найбільших втрат через вибухи на Калинівському арсеналі, на схід громади прибув командир частини з 48-го арсеналу підполковник Микола Батюк.

– Люди вимагали пояснень, чому знову гримлять вибухи, – розповів журналісту 20 хвилин / RIA голова сільської ради Павлівки Віктор Кособуцький. – Я звернувся до командира. Пояснив ситуацію. Запросив прибути на зустріч з громадою. Така зустріч відбулася у сільському Будинку культури.

Ось що розповів один з присутніх під час розмови Василь Бабій.

Відео дня

– Підполковник Батюк, мабуть, єдиний з військових, хто вибачився перед людьми, – каже співрозмовник. – Принаймні, ні від кого іншого з високого начальства мені не доводилося такого чути. Начальства у нас побувало дуже багато. Та й у ЗМІ не траплялась інформація про вибачення перед людьми.

За словами співрозмовника, полковник сказав так: «Я, як офіцер, який має честь, прошу у вас вибачення за те, що майно Міноборони завдало великих збитків».

Розмінування планують завершити до настання тепла

Батюк повідомив, що 23% території арсеналу залишається не розмінованою. Роботи з розмінування планують завершити до настання теплих днів.

Найбільше присутніх цікавило, чому знову чути вибухи.

– Коли у вас там гримить, моя дитина з переляку починає кліпати очима, – стривожено говорила одна з матерів. – Страшний звук викликає нервовий тік, чи що воно таке. Буває, так гримне, аж вуха глушить. Що ви там робите? Розкажіть нам.

Як пояснив військовий, вибухи лунають від того, що на території підривають боєприпаси.

Підривають боєприпаси, що не можна транспортувати

– Є такі боєприпаси, до яких руками торкатися небезпечно, – говорить командир. – Змушені підривати їх на місці. Іншого виходу нема.

Таке саме пояснення давав раніше головний інженер арсеналу Микола Гресєв на засіданні районної комісії з надзвичайних ситуацій і техногенно-екологічної безпеки. Тому що вибухи чути не тільки у Павлівці, а й в Калинівці та інших сусідніх з арсеналом селах. Тоді він уточнював, що завершити роботи планують до кінця зими. Однак настала весна, а вибухи продовжують гриміти.

Як говорили на сході села жителі Павлівки, одні з них добре чути, інші звучать глухо. Їм розповіли, що деякі з боєприпасів підривають під землею. Ті, що можна транспортувати, вивозять на полігони у Житомирську і Рівненську області. Восени минулого року частину смертоносного вантажу доставили до кар’єру за селом Лісова Лисіївка. Однак місцеві жителі заблокували подальший рух транспорту. Не дали дозволу на знищення боєприпасів у кар’єрі. Військові змушені були розвернути автомобілі.

Особовий склад кинувся у бій з вогнем

Командир частини під час розмови з селянами Павлівки звернув увагу на те, що загорання виникали у різних місцях. Це дає підстави припускати, що був задум створити масову пожежу. У такому випадку навряд чи її вдалося б загасити.

-Саме так сталося у Балаклеї, - уточнив військовий. – Там було знищено переважну більшість боєприпасів. Особовий склад нашої частини одразу кинувся у бій з вогнем. Люди настільки відважно діяли, що декого доводилося зупиняти, аби не сталося найстрашнішого.

За інформацією підполковника, на Калинівському арсеналі внаслідок пожежі і вибухів втрачено 30% боєприпасів.

Під час спілкування місцеві подекуди не стримували емоцій. Однак після детальних пояснень військового пристрасті вщухали. На закінчення командир назвав свій номер мобільного телефону. Просив дзвонити у випадку необхідності. Обіцяв сприяти вирішенню питань, якщо вони в його компетенції.

Ще не не всі постраждалі отримали відшкодування за власні кошти, витрачені на ремонт пошкоджених вибухами будинків. Загалом, згідно з наданими чеками на придбання будівельних матеріалів,  людям мають ще повернути приблизно 500 тисяч гривень. Сільський голова Віктор Кособуцький пояснив, що після зими по допомогу звернулася частина людей. Вони нарікали на те, що потребує заміни покрівля даху. Керівник громади уточнив, що після їх звернень за кошти бюджету сільської ради було придбано 600 листків шиферу.Питанням відшкодувань за матеріали займається районна влада.Кошти почнуть випалчувати після першого квітня.Також не завершено роботи з ремонтами понад 60 будинків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Volodymyr Mayboroda

    Ну, якшо вибачився, то всьо!
  • Мирослава Куртаніч

    Круто.Вибачився!))
  • Александр Балаганов

    В ЛЮБОЙ НОРМАЛЬНОЙ СТРАНЕ И ПРИ КОММУНИСТАХ, ПРИ ТАКИХ ОБСТОЯТЕЛЬСТВАХ В МИНОБОРОНЫ РАЗОГНАЛИ БЫ ВСЕХ ОТ МИНИСТРА ДО УБОРЩИЦЫ.И ЛЮДЯМ ЗА СЧЕТ БЮДЖЕТА УЖЕ НЕМЕДЛЕННО ПЕРЕКРЫЛИ ВСЕ УБЫТКИ. ПОЗОР......
  • Вася

    Я вот всё не понимаю - как же ёжики размножаются - и/у них ведь кругом колючки.

    И так же непонятно - ракеты видны были издали, фейерверк был не детский...

    И вот в этом огню  и дыме молодые парни, спасая нас, как их деды во время войны, бегали и тушили пожары.

    На всякий  случай  честь им и хвала!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up