«Не думав, що в армії святкують Великдень...» Як гвардійці писанки виготовляли

«Не думав, що в армії святкують Великдень...» Як гвардійці  писанки виготовляли
Три великі писанки виготовили і розписали солдати весняного призову з контрактниками з в/ч 3008
  • Незвичні Великодні писанки встановили у військовій частині 3008 Нацгвардії.
  • Їх виготовили солдати строкової служби.
  • Як усе відбувалося?

Три незвичні писанки з’явилися у приміщенні інформаційно-просвітницького хабу військової частини 3008. Кожна висотою до пів метра. Про це 20minut.ua повідомила прес-офіцер частини Анна Лазуренко. Вони є частиною композиції, приурроченої до одного з найбільших свят нашого народу — Великодня.

За словами прес-офіцера, готували вироби молоді військовослужбовці, яких недавно призвали на службу. Форму зробили з пап’є-маше. Кожна висотою приблизно до пів метра.

Відео дня

Ідею подала методист інформаційно-просвітницького хабу Лариса Колісниченко. Вона ж працювала разом з солдатами.

Планували виставити на Майдані

—У нас був задум зробити писанки таких великих розмірів, як на Майдані Незалежності, — каже Анна Лазуренко. — Планували в становити їх також  на головній площі міста. Завадила ситуація з карантином. Хоча від задуманого не відмовилися. Встановили писанки у себе. І тепер у нас у частині військові приходять подивитися на роботу молодих солдатів.

Біля композиції військових зустрічає Лариса Колісниченко. Вона розповідає  про традиції Великодня в Україні, зокрема на Поділлі. Від неї гвардійці дізнаються про особливості подільських писанок, про те, які на них узори, чим відрізняються від інших регіонів.

При цьому згадують молодих солдатів, які розписували три великі писанки, представлені на огляд.

—Наше завдання надати можливість кожному, хто призваний на службу, розкрити свої можливості, проявити здібності, — каже Лариса Колісниченко. — Виготовлення писанок є одним з таких прикладів безпосереднього залучення солдатів до виховної роботи.

Журналіст 20minut.ua спілкувався з гвардійцями, які розписували писанки.

«Мене бабуся навчила…»

Максим Киричук родом з Волині. Після завершення роботи над писанкою хлопець одразу поспішив зателефонувати додому. Хотілося по швидше розповісти, яку гарну писанку зробив до Великодня. Каже, говорив з мамою. Бабуся в той час готувала писанки. Мама передала її слова: «Забрали внука в армію, нема тепер кому бабусі допомогти з писанками».

Саме бабуся навчила внука тримати в руках писачок. Це те, чим розписують великодні яйця.

—Вчився писали по воску, — розповідає Максим. — Потім писанку опускали у воду, додавали фарбу. Мені було цікаво.  Ніхто так гарно не може навчити, як бабуся. Бо вона мене любить. І я  її теж. У мене золота бабуся. Сумую за нею. Якби не служба, ми б зараз разом готували писанки. І пасочки вона пече смачні. У мами гарні виходять.

У солдата закрадається думка, що може отримати з дому великодній гостинець. Поки що про це не було розмови, але таке відчуття  не полишає солдата. Захочуть, аби дитина посмакувала домашньою пасочкоЮ писанкою чи крашанкою, а може, й  кільце ковбаски покладуть. Зараз є багато можливостей передати передачу.

—На писанці зобразили Герб держави, для цього відвели найбільше місця, — розповідає гвардієць. — Спочатку навели контури, а потім уже взялися за фарбу. Працюємо гуашшю. Є тут намальоване пшеничне колосся, синє небо, все інше наша фантазія.

Максим Киричук працював разом зі ще одним солдатом Володимиром Дем’яником.  Ще й тижня не минуло, як він у частині, а вже відзначився своїми здібностями.

Володимир розповів, що під час навчання у школі відвідував заняття у гуртку з Петриківського розпису.

—Мені малювання подобається тим, що дає можливість поринути у незвичний світ образів, фарб, ніби в казку потрапляєш, — розповідає солдат. —Я коли малюю, про все забуваю. Повністю переймаюся малюванням. Радий, що вдалося знову взяти до рук пензля. Не думав, що в армії таке може бути.

Зобразили емблему гвардії і Герб Вінниці

Над третьою писанкою працювала солдат-контрактник Вікторія Варакса. У неї була особлива місія. Виготовляла з паперу об’ємні квіти і наклеювала їх на писанку.

Робила квіти з гофрованого паперу. Так з’явилися мальви, едельвейси. Вона ж виготовила емблему Національної гвардії, а також зображення малого герба Вінниці.  Їх теж наклеїли на писанку.

—Знак малого герба Вінниці у нас буде шевроном, — розповідає Анна Лазуренко. — Це погоджено з міською радою. Таким чином  гвардійці демонструватимуть підтвердження того, що служать у Вінниці.

Уже замовили виготовлення таких знаків. Восени вони зявляться на одностроях гвардійців.

Солдат Вікторія Варакса згадала, як у школі уперше взяла до рук писачок і розписала першу у своєму житті писанку. Враження настільки незабутні, що дотепер пам’ятає ті хвилини. Раділа від того, що їй вдалося «одягнути» писанку у святковий наряд.

Кожен військовий отримає паску

На Великдень кожен гвардієць в/ч 3008 отримає у подарунок паску. Під час сніданку пасочки освятить військовий капелан. Так каже прес-офіцер Анна Лазуренко.

Відчути дух свята гвардійці матимуть можливість під час огляду композиції, створеної в інформаційно-просвітницькому хабі. Там представили не тільки писанки, про які йшлося вище.

—Доповнили композицію вишитими рушниками, скатертинами, є також таріль з українським орнаментом, — розповідає Лариса Колісниченко. — Все це символи нашого народу, що йдуть з минулого до сьогодення.

Рушники принесла Лариса Колісниченко. Каже, їх вишивала її мати Раїса Іськова. Крім рушників, руками мами вишито немало ікон. Їх передала у подарунок рідним,  друзям.

Якщо хтось із солдатів запитує, хто так гарно вишив рушники, пані Лариса називає прізвище вишивальниці. З гордістю каже, що це її матуся. Щоправда, при цьому трохи ніяковіє.

Щиро вітаємо військових гвардійців з Великодніми святами. Найголовніше побажання для них і для всіх нас — Миру і ще раз Миру рідній державі!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up