«На третій день після щеплення дочка поїхала в АТО». Від коронавірусу померла військовий кухар

«На третій день після щеплення дочка поїхала в АТО». Від коронавірусу
померла військовий кухар
Світлана Новицька 33 роки відслужила військовим кухарем! Весь час - в одній частині.
  • У неділю, 18 квітня, буде дев’ять днів, як не стало військової з в/ч 2287 Світлани Новицької.
  • Вона загинула не від  кулі снайпера, її вбив коронавірус.
  • Як це сталося?

День і ніч не стримує сліз мати Світлани Новицької — Валентина Петрівна. «Краще б це зі мною сталося, — говорить, плачучи, жінка. — Не хочеться вірити, що Світлани уже нема з нами... «

Останній раз мама бачилася з донькою напередодні від’їзду Світлани в район Операції об’єднаний сил (ООС) на Донбас.

«Світлана прибігла до мене 25 березня, поговорили, а вона каже, мамо я їду в АТО. Коли? Завтра. Вже купила білет на поїзд. Я провела її в коридор, пригорнула до себе, поцілувала і вона поспішила по сходах до низу. Хто ж знав, що це останній раз обіймаю донечку…»

Відео дня

Останнє прижиттєве фото Новицької. Вінниця, перон залізничного вокзалу, 26.03.2021

У відрядження на Донбас Світлана Новицька вирушила 26 березня, а напередодні, за три дні до того, тобто 23 числа, у їхній частині військовим робили щеплення від Covid-19. Світлана Новицька також була серед тих, хто убезпечив себе від можливості захворіти на Cоvid-19. Але сталося по-іншому.

Побажала сину-випускнику не хвилюватися на ЗНО

Виконувати завдання у районі проведення ООС Світлана Новицька мала в одому з пунктів дислокації наших підрозділів на Луганщині.

У 2016 році вона була в районі АТО на Донеччині. Тепер місце змінили.

На поїзд матусю проводжали діти — донечка Наталія , син Олександр, чоловік.

Сашко у нинішньому році закінчує школу. У той час він готувався до пробного ЗНО. Хлопець обрав для себе англійську. Додатково вивчає мову з репетитором. Мама побажала йому, щоб якнайкраще справився із завданнями.

Підійшов поїзд — і це були останні хвилини, коли діти бачилися з мамою, а чоловік — з дружиною.

Три дні збивали температуру

Світлана добралася до Сєвєродонецька. Звідти треба було проїхати ще 120 кілометрів. Сіла в рейсовий автобус. Його довелося довго чекати. Було холодно.

Про це вона розповіла мамі по телефону, коли добралася до місця.

«Пізніше мені медсестра говорила по телефону, що Світлана в дорозі дуже змерзла, — каже Валентина Петрівна. — У неї підвищилася температура. 4 квітня уже було понад 39 градусів».

Співрозмовниця не пригадує, скільки днів намагалися збити температуру, два чи три. Медсестрі не вдалося це зробити. Хвору доправили до Сєвєродонецька. Побачивши її стан, лікарі негайно викликали вертоліт. Ним доставили вінничанку до Харкова, поклали у стаціонар військового госпіталю.

«Лікарі подзвонили нам і назвали препарат, який варто було б купити, — продовжує Валентина Петрівна. — Сказали, що він є у Києві. Наталя, дочка Світлани, зі своїм чоловіком Богданом, сіли в машину і посеред ночі поїхали до Києва. Купили названі ліки і повезли їх у Харків, передали в госпіталь. Знаю, що ті уколи, чи то крапельниці, Світлана отримала. Діти залишилися у Харкові в готелі».

Світлану Новицьку у госпіталі рятували до 10 квітня. В цей день її серце зупинилося.

 «Коронавірусна легенева пневмонія», — такий запис значиться у документі про смерть військової Світлани Новицької.

Про це сказала мати померлої Валентина Петрівна.

Вони в мене двійнята

Двоє діток було у пані Валентини. Жінка каже, що Світлана і її брат Олег — двійнята. Різниця тільки в тому, що хлопчик старший на якихось п’ять хвилин від сестрички.

«Зате Світланка мала вагу більшу аж на цілих сто грамів, — розповідає Валентина Петрівна. — Олежка важив два кілограми сто грамів. Дочка ще змалку була більш смілива. У  садочку весь час захищала братика. Всім наказувала, аби не ображали його, бо він її брат. Дуже дружними були дітьми і такими залишалися й надалі».

Світлані змалку подобалося готувати різні стави. Не дивно, що пішла навчатися на кухаря. Після закінчення училища попросилася на роботу у військову частину.

«Наша квартира у будинку на території військового містечка, — розповідає Валентина Петрівна. — Раніше тут була і військова частина. Це пізніше військові перебралися на Чехова. Її взяли на роботу. Так вона 33 роки годувала солдатиків».

Майбутній чоловік Світлани служив у частині, де вона працювала, сам він з іншої області. Кухар сподобалася йому. Після служби запропонував руку й серце.

Братові Олегу не вдалося провести сестру в останню путь. Він працює в цивільній авіації, літає на посаді бортрадиста. На час похорону перебував за межами держави, ніяк не мав можливості добратися до Вінниці.

Проводжали з військовими почестями

Військову Світлану Новицьку проводжали в останню путь з усіма військовими почестями.

Так говорить її мати Валентина Петрівна.

«Мені ж спочатку не казали, що Світлана померла, — каже пані Валентина. —З Харкова доставили труну машиною. Вранці я побачила через вікно, що у дворі люди зібралися. Придивилася — серед них внучка Наталія і Богдан. Боже, як це страшно ховати дітей! А як синочок Світлани побивався за мамою…»

Поховали Новицьку на Сабарівському кладовищі у кварталі, де могили загиблих в АТО.

Подякуйте всім — військовим і цивільним, за допомогу і добру пам'ять

Під час нашої розмови Валентина Петрівна неодноразово зверталася з проханням висловити щиру подяку усім, хто підтримав їх  у важку хвилину, хто прийшов розділити горе і надав матеріальну допомогу.

—Вся наша родина висловлює щиру вдячність командуванню частини 2287, де починала і закінчила службу наша Світлана, — каже пані Валентина. — Ми також вдячні Командуванню Повітряних сил, нашій родині, друзям, знайомим, сусідам. Кожен з них по-своєму розділив з нами важку втрату, підтримав у хвилини горя.

Подяку висловили не тільки усно а й письмово.

Зверніть увагу!

Під час розмови про загибель дочки ні її мати, ні діти, чи чоловік, жодним словом не дорікнули нікому за те, що її направили  у  район ООС після щеплення від коронавірусної хвороби.

Наскільки це відповідає вимогам профілактики Cоvid-19, нехай визначаються медики, зокрема, військові, а також ті, хто видавав наказ про відрядження військової.

Редакція сайту 20minut.ua, а також газети RIA, висловлює щирі співчуття у зв’язку з важкою втратою військової Світлани Новицької. Гарну пам'ять вона залишила по собі. Нехай земля їй буде пухом…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Olga Novytska

    Хай з Богом спочиває. Вічна і світла пам'ять 😪
  • Валентина Любасюк

    Вічна пам'ять. Нехай спочиває з Богом.
  • Лідія Міщук

    Вічна пам'ять
  • Mykola Kondratiuk

    Зеленский убил эту девочку  своей безпорадностью.Почему армия не провкцинированна?Почему резервисты не провакцинированны.Сколько можно наживаться на войне ,ему война и вирус выгодны потому война продолжается и вакцины нет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up