На Бригантині матюкались, хрестились і лізли в воду

На Бригантині матюкались, хрестились і лізли в воду
О, Господі, як тут холодно, бл..ь! – викрикує один з чоловіків, вискакуючи з ополонки і кутається в махрову ковдру. За ним в воду по черзі заходять ще кілька десятків роздягнених людей. На березі своєї черги чекають люди, які прийшли пізніше. За порядком на березі слідкує МНСник і прихожанин Сергій з сокирою.

До Храму Ксенії Петербуржзької тягнеться  хода людей та їдуть автомобілі. Потрапити на Бригантину, де розташований храм, можна двома шляхами: дорогою, або сходами через набережну. Зараз, звичайно, можна пройти через річку, але небагато знайшлось тих, хто на це зважився.
Дорога до храму розчищена, але на сходах при вході на Бригантину багато льоду. Йти по них важко. Дві літні жінки хвилин десть спускаються сходами, допомагаючи одна одній. 
- Поки йшла до храму, то гріхів набралась, - каже одна з них. – Поки злізеш по цих сходах, то все на світі проклянеш.  Думали так скоротити дорогу, але вийшло довше.
Перед входом в храм святять воду, за храмом - людей. Прихожан і там, і там багато.
- Вода намерзає капєц, - каже прихожанин Сергій, який дивиться за тим, щоб вхід до ополонки був не дуже слизький. – Лід обрубую. До ополонки важко підійти через лід і тому, що людей багато.
На березі більше двох сотень людей, які постійно змінюються.
Прихожани заходять і виходять з ополонки з криками. Хтось просто вигукує якісь голосні букви, інші кажуть цілі фрази.
- О, Господі,  як тут холодно, бл..ь! - викрикує один з чоловіків вискакуючи з ополонки і кутаючись в махрову ковдру. Люди, які це чують сміються. За кілька хвилин він намагається сфотографувати на телефон свого друга. Виходить не з першого разу, бо в нього дуже тремтять від холоду руки.
Людей з дітьми не багато. Коли вони заходять в воду, це чують всі люди біля храму. Кілька дітей, які купались, кричали і хапались за руки батьків.
- Купаємось сьогодні вперше, - розповідає вінничанин Григорій. – Ми вінничани, дочку звати Маша їй 11 років.
На Бригантину вони прийшли втрьох. Дружина купатись не стала.

- Купаєюсь не часто, а періодично, - жартує Юля Грищук.

Найчастіше зустрічаються люди, які прийшли купатись удвох.
- Хоч рушника буде кому подати, чи речі посторожити, - каже студент Сергій. – Вдвох і додому веселіше йти.
Речі купальники залишають прямо на березі річки. В храмі є приміщення, яке відвели під роздягальню, але туди заходять тільки жінки.
- Купаюсь вже п’ять років, - розповідає Сергій Петришин. Його товариш, Артем Демчук, каже що в ополонку залазить втретє.

- Татуювання на грудях – це коловрат, - розповідає Олександр Камянець, який навчається у училищі №5. – Він означає, що я слов’янського роду.

- Найперше, що потрібно зробити коли вилазиш з ополонки це обтертись снігом, одягнутись і випити гарячого чаю, - розповідає Вадим Туз.

Дуже багато людей прийшло купатись цілими компаніями. Переважно хлопчачими.
- Купатись приходжу не вперше, - розповідає Петро Ільченко. – Працюю тренером в спортзалі.

-А ви точно журналіст? – запитують Людмила Тарнавська та Зарина Юхим. – Ну добре, фотографуйте.

На березі після купання можна пригоститись гарячим узваром і кулішем. І те, і інше варили прихожани церкви. За їх словами одного узвару приготували більше ста літрів.
- Я колись моржував вісім років, - розповідає Василь Линник. – Трохи перестав і зразу захворів бронхітом. Ця штука хитра, як наркоманія. Як почав то вже займайся до могили.

Previous Next

Читайте також:
Свята вода: по 100 грамів для здоров’я і від тарганів
Ніби заново народились: вінничани святкували Водохреще на Вишенському озері

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Дарья

    Бідна дитина, чому мамаша не полізла туди, а відправила дитину в крижану воду.
  • Holliday Doc

    Звертатись до Бога і матюкатись, це так по християнськи. Цікаво скільки тих, що туди лізли були на святковій відправі в Церкві? Ще раз підтверджує, що більшість цих людей лізучи в ополонку просто-напросто віддають дань моді. І релігія і віра до цього, для більшості, немає жодного стосунку. Скупнутись, пофоткатись, виклали у вк чи фб ну і хвалимось потім цілий рік.
  • Анонім

    Немає у Вінниці журналістики. Так дебільно розпочати статтю...
  • Анонім

    Стаття супер! Побільше б журналістів з почуттям гумору. Читала із задоволенням!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up