Вінничани не розуміють, навіщо їм сортувати сміття

Вінничани не розуміють, навіщо їм сортувати сміття

Майже по всій Вінниці уже стоять баки для “вологого” та “сухого сміття”. Але вміст у них майже однаковий. Навіть експерти у тому, що стосується сміття, - вінницькі бомжі кажуть: реформа з роздільним збором трішки провалилася

Журналіст RIA обійшла більше 10 точок зі сміттєвими баками для роздільного сортування відходів у різних районах. Висновок — вінничани сміття не сортують. Так, жінка, яка підходить до баків на Стеценка, каже: “На такі дрібниці у мене немає часу”.

На вулиці Шевченка вінничани Володимир виходить надвір вигуляти свою таксу, а заразом й закинути мішок зі сміттям до баку з наліпкою “Вологі відходи”. Крізь прозорий пакет видно асорті із пари люмінесцентних ламп, апельсинових кірок та декількох пляшок пива. Чоловік просто закидає цей “вінегрет” до контейнера з вологими відходами і йде собі геть.

Безхатченко Анатолій порпається у смітті на вулиці Писарєва у пошуках пляшок. Каже, ніхто уваги сортуванню на його “точці” не приділяє.- Спочатку, звичайно, усі сортували, куди вологі відходи, куди пляшки чи там якийсь пластик — усе окремо. Але потім все знову стало так, як і раніше.

Відео дня

Олександр Кіншов живе на Київській. У Вінниці хлопець живе вже півтора роки, так що початок “сміттєвої реформи” застав. Чесно намагається сортувати відходи, але у нього виходить не завжди.- Одного дня усі звичайні баки замінили на роздільні, причому ніякої інформаційної кампанії з цього приводу проведено не було. Ні заходів, ні тобі листівок, ні інформаційних плакатів. Тільки наліпки на самих баках, - говорить хлопець.

Олександр каже, що йому не зрозуміло, що від цієї реформи отримає місто та його жителі.

Що кажуть у “ЕкоВіні”?

Роздільний збір сміття у Вінниці стартував 1 червня 2015. По місту почали ставити “сухі” і “вологі” контейнери. Пройшло сім місяців, але до цих пір не усім вінничанам зрозуміло, як сортувати відходи, а головне - навіщо.

Незважаючи на це, директор комунального підприємства “ЕкоВін” Володимир Чорновол оцінює “сміттєву реформу” у Вінниці на тверду четвірку.- Мешканці нашого міста охоче приєдналися до розділу сміття, - каже він.

За моніторингом процесу, який веде підприємство, 50-60% містян розділяють відходи на вологі та сухі.

- Не такий уже й поганий показник, враховуючи, що лише сім місяців пройшло. Можливо, деякі вінничани ще психологічно не готові сортувати. Але важливо те, що саме завдяки сортуванню ми хоч частково знижуємо негативний вплив людини на природу, - каже директор “ЕкоВіну”

Про інформаційну кампанію Володимир Чорновол каже: проводиться повсякденно.

- По місту транслюються відеоролики, робота проводиться серед школярів, також беремо участь з цієї тематики під час загальних масових заходів у місті Вінниці, це питання висвітлюють наші волонтери, проводимо акції у дворах.

Що кажуть вінничани?

Вероніка(17), школярка:

- Звичайно, знаю - на вологі та сухі відходи. У мене вдома дві корзини для різних видів сміття. Ми і у сміттєві баки викидаємо ці відходи окремо. Але коли приїжджає сміттєвоз, він змішує усі види сміття в одне.

 

Ганна (21), журналіст:

- Ні, не сортую. У мене банально немає місця для того, аби два відра для сміття поставити. І як правильно розділяти його, теж не знаю… Що й до чого, у який пакет… Було б гарно, якби листівки якісь з чіткою інструкцією по квартирах рознесли.

 

 

Михайло (23), працівник Обласного центру народної творчості:

- Звичайно, знаю. І намагаюся правильно сортувати. Детально сортувати виходить не завжди, тому що треба ще одну корзину для сміття. А  у мене вдома не так багато місця, і вона просто не вміщується.

 

Олександр (21), студент:

- У моєму дворі на Павлика Морозова (Богдана Ступки) немає роздільних сміттєвих баків. Усе сміття викидають до одного контейнера. От якби поставили баки для сухого та вологого сміття окремо, то сортував би.  

 

 

Опитування на сайті "20 хвилин" показало - більше половини вінничан у контейнери скидають сміттєве "асорті".

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Гончеренко Юрий

    він заробляе бабло,а я маю дрелювати сміття.Це якого .....
  • Анонім

    Я сортую сміття, і вважаю це обовязком кожного. Нічого складного у цьому немае... Знаки та малюнки на баках цілком зрозумілі, навіть для малих дітей, я думаю у нас у місті проживають люди-розумні а не деградати... Наше місто як і країну у решті решт потрібно звільнити від смітників. І нічого складного у цьому насправді немае. Просто кидати сміття у різні баки, на яких відповідні наклейки... Все дуже просто...кидати сміття у різні баки!!! І ще...Напишіть хто не розуміе малюнки на наклйках...Цікаво чи е такі :)
  • Anna Vasylchuk

    Ми сортуємо. Нічого складного в цьому нема.

    І не проблема в відсутніх грошах на друге відро, проблема В ГОЛОВІ!

    Немає відра другого? Візьміть пакет для сухих відходів. Ви будете шоковані об'ємами пакетиків, упаковок, пластику, який викидаєте щодня!

    Не знаєте, як сортувати? Почитайте надписи на баках! Нема часу? Час же на усякі соцмережі і на коментування знаходиться?

    А сортувати треба не для ековіна, не для держави, а ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО НАШИХ І ВАШИХ ЖЕ ДІТЕЙ! Чи ви думаєте, вони подякують нам за гори смітия, яке неможливо переробити навіть з "інвестором", як тут писали? Все це можна зробити тільки з підготовленим матеріалом, тобто ВІДСОРТОВАНИМ.

    Не плюйте на таку важливу ініціативу нашоі адміністрації! Інакше нам ніколи не вилізти з цього болота!

    ВСЕ В НАШИХ РУКАХ!!!



    І иак, я згодна з штрафами на "асорті"! Хай це буде підйомна сума в 100 грн, але після п'ятого пакету вже й відро знайдеться і час. ШАНУЙТЕТЕ СЕБЕ в першу чергу і буде всім щастя.
  • Леся Найчук

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up