«Годували і будемо годувати» - Після отруєння випускників кафе «Вербка» продовжує роботу

«Годували і будемо годувати» - Після отруєння випускників кафе «Вербка» продовжує роботу
Що призвело до отруєння, стане відомо після завершення лабораторних досліджень....
  • Джерело отруєння випускників двох шкіл у Чечельницькому районі поки що не встановлено
  • Тривають лабораторні дослідження
  • Постраждалих уже виписали з лікарні
  •  Кафе «Вербка»,  де готували страви для випускного вечора, продовжує роботу
  • Що розповіла журналісту ” 20 хвилин/ RIA” працівниця кухні, яка брала безпосередню участь у приготуванні харчів для випускного?

62 особи дорослих і дітей опинилися на лікарняних ліжках після відзначення випускного у селах Бондурівка та Стратіївка Чечельницького району. Серед постраждалих було 23 дитини віком до 17 років. Протягом двох днів їх  госпіталізували у дві лікарні – у райцентрах Чечельник і Бершадь. Попередній діагноз був – «Гострий ентероколіт». При виписці значився інший діагноз – «Сальмонельоз. Середній ступінь важкості». Під час госпіталізації  у всіх постраждалих випускників виявили симптоми гострої кишкової інфекції. Лікарі констатували захворювання середнього ступеня важкості. Після лікування пацієнтів виписали з лікарняних закладів. Що спричинило захворювання?

У стаціонарному кафе страви готували «на винос»

Страви для випускного столу готували у кафе «Вербка», що знаходиться в однойменному селі цього ж району.  Звідти доставляли у Бондурівку і Стратіївку. Фахівці обласного управління Держпродспоживслужби одразу встановили чи не найголовніше з порушень.

-Названий заклад харчування зареєстровано як стаціонарний, - розповів журналісту  перший заступник начальника обласного управління Держпродспоживслужби Олександр Сорочан. – Насправді страви готували, як кажуть, на винос. Тобто доставляли їх у приготовленому вигляді до двох населених пунктів. Везли приватним транспортом. Без холодильного обладнання. Взагалі не мали права реалізовувати приготовлені харчі за межами закладу.

Відео дня

За словами співрозмовника, працівники закладу не проходили повне медичне обстеження. Відсутні дослідження питної води, на якій готували харчі. Не надали документи на окремі види сировини. Готували страви з продуктів, придбаних  на ринках і в магазинах райцентрів  Бершадь та Чечельник.  Як пояснив посадовець, для лабораторних досліджень відібрано п’ять  проб готових страв, одна проба води питної із сільського водогону та  40 гігієнічних змивів. Фахівці служби також провели подвірні обходи, під час яких виявили ще 31особу з такими само симптомами. Серед них - 14 дітей, віком до 17 років. Їх також госпіталізували. Загалом, як уже згадувалося, постраждало 62 людини.

Джерело отруєння встановлюють у лабораторії

Дітей серед постраждалих, як уже згадувалося, було 23.У всіх них відібрали матеріал для лабораторних досліджень. Як пояснив Олександр Сорочан, дослідження проводять у лабораторному центрі, що не підпорядкований їхній службі. Це структура Мінохорони здоров’я.

-Найважливіше встановити джерело отруєння, - каже співрозмовник. – Це можна зробити на підставі матеріалів досліджень. Будемо знати, що призвело до захворювання людей. Чи це харчовий продукт, чи порушення технології приготування, чи носій збудника.

Керівницю закладу притягнуто до адмінвідповідальності. За що? За уже виявленні порушення, названі вище. Отримавши результати досліджень,  управління Держпродспоживслужби вийде з клопотанням про проведення позапланової перевірки названого закладу харчування. Кафе продовжує працювати. Роботу припиняли тимчасово на один день. У разі виявлення перевіркою серйозних порушень, заклад закриють. Так пояснив співрозмовник. Уже встановлено, що для належної роботи не достатньо технологічного, холодильного інвентаря. Та й приміщення потребують ремонту.

Оштрафовано також директора Стратіївської школи. За надання дозволу на проведення застілля у навчальному закладі. Керівника Бондурівської школи така участь обминула. У цьому селі застілля влаштували у сільському Будинку культури. У такій установі, з’ясовується, столи накривати можна, у школі – ні.  

Їли ковбаси, м'ясо, торт, пили солодку воду

Загалом понад 150 осіб були присутні на випускних вечорах в обох названих селах. Як розповів один з випускників, який просив не називати  імені, він їв домашню ковбасу, копчене м'ясо,  салати, торт, пив солодку воду.

-Наступного дня проснувся від болю в животі, - каже хлопець. – Почалася блювота. Морозило. Перевірив температуру - 38 градусів. Коли привезли в лікарню, там уже були двоє наших з випускного. Такий випуск запам’ятаємо надовго.

«Нехай скажуть, що на столах була горілка…»

Кафе продовжує приймати замовлення. В цьому журналіст переконався, зателефонувавши за зазначеним в рекламі номером телефону. Вдалося поспілкуватися з однією з працівниць кухні. Пані Світлана стверджує, що за три роки роботи їхнього закладу це перший такий випадок.

-Ви запитайте людей, які совісні кухарі працюють у нас, - каже жінка. – А які смачні страви готуємо!.. Ми не могли зробити нічого поганого, бо це гріх. Я особисто віруюча людина. Думаю, це хтось з конкурентів хоче кинути на нас тінь, щоб закрити. Може, комусь не заплатили з перевіряючи, хтозна. Але ми працювали, працюємо і будемо працювати. Бо це велика благодать – давати людям їсти. Зараз привезли страви у Кодимський район Одеської області. Тут батюшки з’їхалися на похорон, обід коло церкви.  

Співрозмовниця стверджує, що наступного дня після випускного вечора у названих селах продовжили застілля. «Хіба за ніч продукти не могли зіпсуватися? – запитує жінка. – То в чому тоді наша вина? Нам казали, що на другий день салат був кислий. Нащо було їсти? Знаю, що на столах горілка була… Вони про це мовчать»

Завідувач кафе на імя Сніжана на прохання журналіста висловити свою думку з приводу масового отруєння людей, відповіла коротко: «Нічого говорити не буду».

До речі, страви «на виніс» готують не тільки у кафе «Вербка». Нині це поширена практика у багатьох районах області.

Як уберегтися від отруєнь та інфекційних захворювань?

Поради фахів Головного управління Держпродспоживслужби служби у Вінницькій області:

  • не вживати продуктів харчування та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченим терміном споживання. Зберігати продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти харчування споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують якість та безпечність продукції;
  • не вживати незнайомі дикорослинні гриби, ягоди, різнотрав’я. При харчуванні у несприятливих умовах (лісі, пляжах тощо) виключати контакт з ґрунтом та піском;
  • не готувати їжу з сировини сумнівної якості. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного вживання вони мають піддаватися вторинній термічній обробці. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • не брати у дорогу продукти , що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • на святкування (весілля, випускні вечори, дні народження тощо) не виготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, фаршировані страви, м’ясні салати, заливні страви, рублені м’ясні страви). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • не вживати сирих яєць, особливо дітям. Перед використанням яєць їх слід промити;
  • для приготування їжі та вживанням завжди мити руки з милом, особливо після відвідування санвузла;
  • при відпочинку з дітьми, батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та дотримання правил особистої гігієни. Слідкувати за тим, щоб діти не вживали незнайомих ягід, сирих грибів;
  • для купання та відпочинку слід користуватись лише офіційними дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявність проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up