62 особи дорослих і дітей опинилися на лікарняних ліжках після відзначення випускного у селах Бондурівка та Стратіївка Чечельницького району. Серед постраждалих було 23 дитини віком до 17 років. Протягом двох днів їх госпіталізували у дві лікарні – у райцентрах Чечельник і Бершадь. Попередній діагноз був – «Гострий ентероколіт». При виписці значився інший діагноз – «Сальмонельоз. Середній ступінь важкості». Під час госпіталізації у всіх постраждалих випускників виявили симптоми гострої кишкової інфекції. Лікарі констатували захворювання середнього ступеня важкості. Після лікування пацієнтів виписали з лікарняних закладів. Що спричинило захворювання?
Страви для випускного столу готували у кафе «Вербка», що знаходиться в однойменному селі цього ж району. Звідти доставляли у Бондурівку і Стратіївку. Фахівці обласного управління Держпродспоживслужби одразу встановили чи не найголовніше з порушень.
-Названий заклад харчування зареєстровано як стаціонарний, - розповів журналісту перший заступник начальника обласного управління Держпродспоживслужби Олександр Сорочан. – Насправді страви готували, як кажуть, на винос. Тобто доставляли їх у приготовленому вигляді до двох населених пунктів. Везли приватним транспортом. Без холодильного обладнання. Взагалі не мали права реалізовувати приготовлені харчі за межами закладу.
За словами співрозмовника, працівники закладу не проходили повне медичне обстеження. Відсутні дослідження питної води, на якій готували харчі. Не надали документи на окремі види сировини. Готували страви з продуктів, придбаних на ринках і в магазинах райцентрів Бершадь та Чечельник. Як пояснив посадовець, для лабораторних досліджень відібрано п’ять проб готових страв, одна проба води питної із сільського водогону та 40 гігієнічних змивів. Фахівці служби також провели подвірні обходи, під час яких виявили ще 31особу з такими само симптомами. Серед них - 14 дітей, віком до 17 років. Їх також госпіталізували. Загалом, як уже згадувалося, постраждало 62 людини.
Дітей серед постраждалих, як уже згадувалося, було 23.У всіх них відібрали матеріал для лабораторних досліджень. Як пояснив Олександр Сорочан, дослідження проводять у лабораторному центрі, що не підпорядкований їхній службі. Це структура Мінохорони здоров’я.
-Найважливіше встановити джерело отруєння, - каже співрозмовник. – Це можна зробити на підставі матеріалів досліджень. Будемо знати, що призвело до захворювання людей. Чи це харчовий продукт, чи порушення технології приготування, чи носій збудника.
Керівницю закладу притягнуто до адмінвідповідальності. За що? За уже виявленні порушення, названі вище. Отримавши результати досліджень, управління Держпродспоживслужби вийде з клопотанням про проведення позапланової перевірки названого закладу харчування. Кафе продовжує працювати. Роботу припиняли тимчасово на один день. У разі виявлення перевіркою серйозних порушень, заклад закриють. Так пояснив співрозмовник. Уже встановлено, що для належної роботи не достатньо технологічного, холодильного інвентаря. Та й приміщення потребують ремонту.
Оштрафовано також директора Стратіївської школи. За надання дозволу на проведення застілля у навчальному закладі. Керівника Бондурівської школи така участь обминула. У цьому селі застілля влаштували у сільському Будинку культури. У такій установі, з’ясовується, столи накривати можна, у школі – ні.
Їли ковбаси, м'ясо, торт, пили солодку воду
Загалом понад 150 осіб були присутні на випускних вечорах в обох названих селах. Як розповів один з випускників, який просив не називати імені, він їв домашню ковбасу, копчене м'ясо, салати, торт, пив солодку воду.
-Наступного дня проснувся від болю в животі, - каже хлопець. – Почалася блювота. Морозило. Перевірив температуру - 38 градусів. Коли привезли в лікарню, там уже були двоє наших з випускного. Такий випуск запам’ятаємо надовго.
Кафе продовжує приймати замовлення. В цьому журналіст переконався, зателефонувавши за зазначеним в рекламі номером телефону. Вдалося поспілкуватися з однією з працівниць кухні. Пані Світлана стверджує, що за три роки роботи їхнього закладу це перший такий випадок.
-Ви запитайте людей, які совісні кухарі працюють у нас, - каже жінка. – А які смачні страви готуємо!.. Ми не могли зробити нічого поганого, бо це гріх. Я особисто віруюча людина. Думаю, це хтось з конкурентів хоче кинути на нас тінь, щоб закрити. Може, комусь не заплатили з перевіряючи, хтозна. Але ми працювали, працюємо і будемо працювати. Бо це велика благодать – давати людям їсти. Зараз привезли страви у Кодимський район Одеської області. Тут батюшки з’їхалися на похорон, обід коло церкви.
Співрозмовниця стверджує, що наступного дня після випускного вечора у названих селах продовжили застілля. «Хіба за ніч продукти не могли зіпсуватися? – запитує жінка. – То в чому тоді наша вина? Нам казали, що на другий день салат був кислий. Нащо було їсти? Знаю, що на столах горілка була… Вони про це мовчать»
Завідувач кафе на імя Сніжана на прохання журналіста висловити свою думку з приводу масового отруєння людей, відповіла коротко: «Нічого говорити не буду».
До речі, страви «на виніс» готують не тільки у кафе «Вербка». Нині це поширена практика у багатьох районах області.
Поради фахів Головного управління Держпродспоживслужби служби у Вінницькій області:
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявність проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер