Чому «закривають» районні лікарні у області? Пояснює голова ОДА Скальський

Чому «закривають» районні лікарні у області? Пояснює голова ОДА Скальський
  • Обласні депутати перед початком сесії, 21 лютого, закликали не закривати районні лікарні на Вінниччині та переглянути перелік опорних закладів. 
  • Голова ОДА Владислав Скальський розлого розказав, що відбувається з медичною галуззю нашої області.
  • Плюс, ви можете слідкувати за рішеннями сесії облради онлайн, в реальному часі.

Перед початком сесії обласної ради, 21 лютого, депутати заявляли, що не потрібно закривати районні лікарні. Зокрема, Барську, Шаргородську, Крижопільську лікарні, які не потрапили в перелік опорних закладів, раніше погоджений в ОДА. 

Серед причин, які називали обласні депутати — матеріальна база лікарень є непоганою, у неї вкладали мільйони, а через погані дороги в області пацієнтів з районів не можуть доставити вчасно до опорних лікарень. При тому, як говорили депутати, в цих лікарнях закриватимуть ще й екстрене відділення.

З промовою з-за трибуни виступив голова Вінницької ОДА Владислав Скальський, який розлого пояснив, що відбувається з медичною галуззю Вінниччини. Далі його слова:

Відео дня

— Доброго дня, шановні депутати і колеги. Дякую активній позиції депутатів, які захищають ті районні лікарні, що в них на округах. Але я також закликаю дійсно цікавитися деталями визначення лікарень, що мають стати опорними. Критерії відбору є на сайті департаменту охорони здоров’я, на сайті Вінницької ОДА.

Одним з основних критеріїв є охоплення населення. Якщо ми кажемо про опорну лікарню 1 рівня — це 120 тисяч населення. Якщо кажемо про опорну лікарню 2 рівня — це 200 тисяч населення. Чому визначені такі критерії? Фінансування, на жаль, має межі. І ці кошти мають бути розподілені по всій території України, щоб реалізувати пріоритети держави: надання екстреної медичної допомоги.

Стосовно того, що «обласна влада закриває лікарні». У мене особисто, у департаменті охорони здоров’я немає ключів від лікарень. Ми не можемо їх закрити, не є власниками цих лікарень. Власниками є відповідні органи місцевого самоврядування.

Дороги — це дійсно проблема. Я не маю ілюзії, щодо стану доріг в Крижопільському районі та на півдні нашої області. Дороги в жахливому стані і так склалося не за рік, і не за десять років. Це наслідки того, яким чином ми з вами жили.

Кожного року збільшується фінансування реконструкції, ремонту доріг. У цьому році буде спрямовано 1 мільярд 262 мільйона гривень на дороги місцевого значення. Ми зменшуємо поточний середній ремонт, витрати на ямковий ремонт і збільшуємо частку капітального ремонту

Усім тим, кого цікавить перебіг реформи медицини на вторинному і третинному рівні, я рекомендую брати інформацію з сайту Нацслужби здоров’я України. Адже ті лікарні, які укладають договори з НСЗУ, з 1 квітня, отримають фінансування на відповідні пакети медичних послуг. Пропоную всі лікарні податися на цей пакет. Ніхто не забирає у вас право рятувати життя людей. З тих 1125 пакетів, які є доступними для укладання в НСЗУ, лікарні Вінницької області подали 306 заявок. В кого буде договір — той отримує фінансування.

На чому зараз потрібно сконцентруватися районним лікарням? Однозначно, не на відстоюванні статусу опорна лікарня, не опорна лікарня. Тому що перелік опорних лікарень може бути переглянутий. Сфокусуйтесь на тому, щоб надавати якісну медичну послугу; щоб пацієнт не відчував себе зайвим у лікарні. Той, хто має пацієнта, хто має право надавати послуги, в кого є кваліфіковані спеціалісти — той може бути дійсно гарним закладом охорони здоров’я.

Докладу всіх зусиль, щоб на території Вінницької області в інтересах всіх жителів Вінницької області, діяла найкраща мережа опорних лікарень, для того, щоб рятувати життя, — говорив Скальський.

Слідкувати за перебігом сесії обласної ради можна онлайн в цьому відео:

Наступних три роки, нагадаємо, екстрену допомогу будуть надавати 10 опорних лікарень. У цьому переліку немає Барської та Шаргородської лікарні, через що люди мітингували перед будівлею ОДА.

 

Читайте також:

З Китаю у літаку повернулися мешканці Вінниччини. Як почуваються евакуйовані?

«Людині завжди потрібно давати якусь надію»: як це — працювати дитячим хірургом

Марина пройшла перший курс імунотерапії. Як це — боротися з раком по-новому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Іван

    До сраки ті лікарні недолугі. Замість трьох херових одна нормальна має бути. Совок довбаний привчив дол...в до безкоштовної медицини і недолікарень в кожному селі.
  • Надежда Студилко

    Не розвалюйте тещо вже є.
  • пуля

    как мне раказывали деды что бендеровцы также боролись с врачами и учитилями которых напрвляли туда чтобы учить и лечить дикое население западенщины так что это идеи бендеры в жызнь.
  • Игорь

    Депутаты этими лікарнями не пользуются , вот и закрывают
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up