Хлорування води з річки проводиться двічі. Спочатку - для знезараження очисних споруд водоканалу. Вдруге - після коагулювання, відстоювання та піщаного фільтрування води, у збільшеній дозі з метою захисту води від можливого забруднення всередині мережі
Сьогодні багато вінничан припускаються помилки, що кринична вода чистіша й корисніша за воду з крану. Часи минули, екологічна ситуація змінилась. Тепер санітарні лікарі разом з експертами Вінницького міського водоканалу в один голос стверджують: вживання води, яка подається мережами центрального водопостачання безпечніше для здоров'я людини. Головна проблема вінницьких криниць - підвищений вміст нітратів та висока жорсткість води.
- Вода ж з крану - повністю очищена з дотриманням всіх норм і є цілком безпечною, - запевняє завідувачка лабораторією Вінницького міськводоканалу Аліна Кравчук. - У літній період її варто лише додатково кип'ятити.
За її словами, на Вінницькому міськводоканалі використовується класична схема підготовки питної води з поверхневого джерела. Спочатку в районі водозабору з води за допомогою механічних пристосувань забирають різноманітні великі домішки. Потім воду піднімають у змішувачі, де до неї додають хімічні речовини.
- На нашому підприємстві в процесі очистки води використовуються три хімічних реагенти, - коментує Аліна Кравчук.
Перший - сірчанокислий алюміній - виконує функцію коагулянту (слово "коагуляція" походить від лат."coagulare", що означає "збирати разом"). Під його дією маленькі частинки злипаються в великі маси (пласти), які потім видаляються шляхом осадження у відстійниках та при фільтруванні. Паралельно з сірчанокислим алюмінієм (неорганічним коагулянтом) використовується при очищенні синтетичний органічний полімер - флокулянт.
З 2004 року Вінницький міськводоканал користується флокулянт DB 45 SSH французького виробництва, який збільшує інтенсивність утворення осаду, і при цьому, - нешкідливий для організму. За словами спеціалістів, він має суттєві переваги, оскільки забезпечує такий самий або й кращий результат при використанні значно менших доз. Разом з тим, він не змінює рН води і видаляє одноклітинні водорості. Найважливіше те, що використання цього коагулянту дозволило зменшити удвічі дозу сірчанокислого алюмінію, що призвело до зменшення залишкового вмісту алюмінію у воді.
(Перевищення ж допустимої концентрації цього хімічного елементу негативно впливає на нервову систему людини, відкладається в клітинах головного мозку, уповільнює розумовий розвиток дітей - прим. авт.).
Разом з коагулянтами для очищення води використовується хлор, реальної альтернативи якому, за словами Аліни Кравчук, на сьогодні немає. Хоча існують і інші способи знезараження, такі як ультрафіолетове опромінювання та озонування. Але вони потребують великих затрат електроенергії й разом з тим, не гарантують чистоту води, яка потрапляє до вінничан по мережах централізованого водопостачання. Передусім це пов'язане зі станом мереж. На відміну від західних країн, де труби виготовлені з полімерних матеріалів, практично всі трубопроводи в нашій країні виготовлені з металу, який піддається корозії. І якщо хоча б в одному місці цілісність багатокілометрової труби порушиться, знезараження, проведене на станції водопідготовки з використанням будь-якої сучасної технології, крім хлорування, втрачає сенс. Саме через ефект довготривалої окислювальної реакції хлору, незважаючи на чисельні аварії на водопровідних комунікаціях, вінничани убезпеченні від холери, черевного тифу та інших хвороб.
- Дозу хлору ми підбираємо так, щоб вона була достатньою для знищення бактерій та вірусів і разом з тим, була мінімальною для запобігання утворенню хлорорганічних сполук, - запевнила завідувачка лабораторією.
Довідка
Поки що в Україні є чинним ГОСТ 287482 "Вода питьевая" 1982 року. В ньому прописана норма лише двадцяти восьми показників якості води. Сьогодні спеціалістами Вінницького міськводоканалу контролюється сорок чотири показники. Проходить апробацію новий проект ДСТУ на питну воду, пропозицію щодо якого Вінницький міськводоканал вже надіслав у Міністерство житлово-комунального господарства. З часом кількість показників контролю збільшиться, і за нормами Євросоюзу їх буде п'ятдесят шість.
У всьому винні водорості
Вода Південного Бугу абсолютно не має у своєму складі важких металів, проте серйозні проблеми становлять синьо-зелені водорості, які інтенсивно розмножуються у товщі води.
- Період щорічного літнього "цвітіння води", коли вона має насичене жовто-зелене забарвлення, останнім часом подовжується в зв'язку з глобальним потеплінням, - зазначає завідувачка лабораторією Вінницького міського водоканалу Аліна Кравчук. - Якщо раніше він тривав із середини липня до середини вересня, то зараз починається вже на початку травня, триває до кінця жовтня і має кілька піків. Як результат, кількість фітопланктону значно збільшується. Відмираючи, водорості сильно замулюють дно річки, і її глибина зменшується швидкими темпами.
Проблема посилюється значним забрудненням берегів і потраплянням у річку стічних вод з вмістом азоту та фосфору.
Тому, на думку Аліни Кравчук, повинен бути встановлений жорсткий контроль за процесом забруднення Південного Бугу. І наразі дуже необхідне проведення очистки його дна. Найбільше ж річка забруднюється під час весняних паводків та сильних дощів. В результаті змиву з берегів у цю пору у воду потрапляє ще й величезна кількість механічних домішок.
Водопровідна вода
Переваги
Вода з кранів централізованої мережі водопостачання є абсолютно якісною, зазначає заступник головного лікаря міської санепідстанції Олександр Мельник. Вона повністю очищена, з дотриманням всіх норм і цілком безпечна. Різницю між водою річковою та з крана помітити не складно. Достатньо для цього буде набрати воду у склянки і порівняти, уважно роздивившись.
Недоліки
Разом із тим, застосування реагентів впливає на колірність і запах води. Що, в свою чергу, пов'язане з домішками, які вступають у реакцію одні з одними. Втім, їх вміст чітко контролюється, тому небезпеки для здоров'я людини вони не становлять. Неприємний запах води пов'язаний із застосуванням хлору та його сполуками.
Кринична вода
Переваги
На відміну від водопровідної, для води з криниці допускається більший вміст мікроорганізмів санітарно показової групи кишкової палички. Приміром, за словами Олександра Мельника, для води з крану показник колі індексу (величина, що визначає ступінь бактеріальної чистоти води) не повинен перевищувати трьох, з криниці - 20. Якщо ж він вищий, то з'являються хвороботворні мікроорганізми.
Недоліки
Кринична вода має високу жорсткість, про що свідчить накип, який з'являється при кип'ятінні. Постійне вживання такої неочищеної води може негативно впливати на роботу нирок і печінки, провокувати відповідні захворювання.
Бутильована вода
Переваги
Воду з артезіанських свердловин на сьогоднішній день у Вінниці пропонують сім виробників. Два з них уже зарекомендували себе як реалізатори мінеральних і солодких вод, каже Олександр Мельник. Якість такої води краща, оскільки вона містить корисний мінеральний склад.
Недоліки
Втім, при вживанні такої води, варто дотримуватися рекомендацій медиків, оскільки вона насичує організм іншими іонами. Приміром, при гіпертонії, виразці чи жовчнокам'яній хворобі вживання бутильованої рідини може зашкодити. Найбільш гарантовану якість має вода з мінімальною обробкою. До того ж, вживання цього товару безпечне при дотриманні термінів зберігання. Найкращою тарою залишається скляний посуд.
Фільтр оживить і очистить
Думки щодо використання фільтрів для очищення води у вінницьких спеціалістів розходяться. Так, завідувачка лабораторією Вінницького міського водоканалу Аліна Кравчук запевняє, що при вживанні води з крану, тобто з централізованої мережі водопостачання, домашні фільтри використовувати зовсім не обов'язково. Вони позбавляють воду корисних речовин, а при неправильному використанні - навіть можуть її забруднити.
Іншої думки дотримується обласний лікар-дієтолог Галина Заволова. Саме "живу" фільтровану воду слід пити, переконана вона. Людському організмові життєво необхідно вживати до одного літра "живої" води на день. Це не чай чи кава, не кип'ячена вода, а свіжовичавлений сік або фільтрована вода.
- Сьогодні на ринку безліч фільтрів, - зазначає лікар-дієтолог. - Вони, крім ціни, відрізняються ще й своїм призначенням. Раджу користуватися тими, які крім системи очищення, містять магніт. Адже магнітне поле специфічно діє на воду, робить її рідкокристалічною. Проходячи очищення через магніт, рідкокристалічна вода всмоктується у кров, починаючи з ротової порожнини.
- Особисто я вже протягом п'яти років користуюся фільтром, який крім того, що повністю очищує воду від хлору, робить її рідкокристалічною, а також мінералізує її за допомогою природного каменю цеаліту, - додає Галина Заволова. - Він забирає шкідливі мінеральні солі, а насичує воду корисними.
Над темою працювали: Вікторія ГАММОВА, Оксана Черній, Тетяна БАКОВСЬКА
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.