«Більшістю можна користуватися»: за два дні у Вінниці перевірили понад 1200 найпростіших укриттів

«Більшістю можна користуватися»: за два дні у Вінниці перевірили понад 1200 найпростіших укриттів
Під час перевірки одного з найпростіших укриттів міста
  • Після трагічних подій у столиці в українських містах вкотре взялися за перевірку об'єктів цивільного захисту.
  • Вінниця не стала виключенням. Інспектувати укриття почали 60 груп з працівників поліції, ДСНС та муніципальної варти.
  • Що їм вдалося з'ясувати під час ревізії та коли очікувати на остаточний звіт по перевірці?

В ніч проти 1 червня росіяни вчергове підступно атакували столицю України. Внаслідок ракетної атаки загинуло троє людей, близько десятка отримали поранення різного ступеню. Після трагедії Президент доручив кільком міністрам провести повну ревізію всіх захисних споруд в Україні. За десять днів на столі Зеленського має лежати звіт про виконану роботу. 

Найпершими за виконання доручення взялися в Києві. Станом на ранок 5 червня спеціальна комісія провела ревізію понад 50% столичних сховків. За даними міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, перевірено 1849 об'єктів: 55% — готові до використання, 32% — не готові до використання, 13% — не змогли відкрити чи не визначено ступінь готовності.

Дещо іншу інформацію опублікував міський голова столиці Віталій Кличко. За його інформацією, комісія перевірила понад 1600 укриттів: 63% (трохи більше тисячі) перебувають у задовільному стані, 37% (590) — у незадовільному. Невтішна статистика, враховуючи, що від початку повномасштабного вторгнення минуло майже півтора року. 

Відео дня

Про стан укриттів днями висловився й вінницький міський голова Сергій Моргунов: «Звертаюся до усіх, хто відповідає за укриття: це балансоутримувачі та власники захисних споруд. Будь ласка, тримайте їх в належному стані та відкривайте, щоб люди могли там сховатись. Вбережіть життя своє і своїх близьких». Про стан укриттів міста очільник Вінниці, на жаль не сказав.

Тож, яка ситуація з укриттями у Вінниці? Після подій у столиці наше місто одне з перших ініціювало ревізію. Відомо, що впродовж 3-4 червня 60 робочих груп перевіряли укриття міста. До складу інспекцій входили представники поліції, ДСНС та муніципальної варти.

Згідно зі створеною торік мапою найпростіших укриттів Вінниці, у місті їх понад 1300. Тут враховуються адміністративні та комерційні приміщення, житлові приміщення та фонд захисних споруд. Під час телефонної розмови очільник муніципальної варти Віталій Чигур повідомив журналісту, що за два дні вони проінспектували понад 1200 укриттів міста.

— Мова про укриття, приміщення тимчасового перебування населення під час повітряної тривоги та «бомбосховища». Наразі опрацьовуємо акти перевірки, — розповідає Віталій Чигур. — Детальну інформацію про результати перевірки ми оприлюднимо впродовж кількох наступних днів. Зараз можу лише сказати, що більшість перевірених нами об'єктів придатні до використання.

За словами Віталія Чигура, інспектори перш за все перевіряли укриття на доступність під час повітряних тривог. Увагу звертали також на наявність табличок, світла та загальний стан приміщень. 

В Управлінні обласної поліції не змогли надати детальної інформації про ревізію, посилаючись на те, що головними під час перевірок були інспектори ДСНС. Надзвичайники своєю чергою повідомили, що усю зібрану інформацію вони вже передали до департаменту цивільного захисту ВМР, і що саме там тепер опікуються цим питанням. 

Впродовж понеділка ми намагалися зв'язатися з директором департаменту цивільного захисту Олегом Парфіловим, аби запитати його про результати проведеної ревізії, а також про те, як і хто має усувати виявленні порушення, і чи передбачені за них штрафні або інші санкції. На жаль, на момент публікації цього матеріалу редакція так і не отримала відповідей.

Болюче питання вінницьких укриттів

Висвітлювати питання неналежного утримання та догляду за укриттями Вінниці наша редакція почала ще до повномасштабного вторгнення. У січні 2022 року, після заяв міської ради про ініційовану ними перевірку споруд цивільного захисту, ми самостійно перевірили кілька потенційних сховків

Під час перевірки ми з'ясували, що попри вивішені таблички «Захисна споруда» на дверях сховків, в реальності ніяких робіт всередині проведено не було: підвали та «бомбосховища» залишалися затопленими та захаращеними. 

За три дні до початку великої війни ми опублікували матеріал про те, що поширена офіційними каналами міської та обласної влади мапа захисних споруд Вінниці не відповідає дійсності. Частини вказаних на ній укриттів в реальності вже не існувало або ж вони залишалися непридатними до використання. Нескладно здогадатися, яку (неактуальну) мапу вінничани використовували в перші дні повномасштабного вторгнення, коли шукали безпечне місце.

Попри війну ситуація у Вінниці майже не змінювалася аж до 14 липня, коли на Площу перемоги прилетіли російські «Калібри». Після цього до міста прибули високопоставлені чиновники з Офісу Президента, які назвали стан вінницьких укриттів жахливим, а відповідальними за це — місцеву владу. 

Вже в серпні з'явилася мапа, що містила затверджений ДСНС перелік приміщень, які можна було використовувати для тимчасового перебування під час сигналу «Повітряна тривога». Тоді ж міський голова Вінниці попросив балансоутримувачів привести укриття в належний стан впродовж двох тижнів. 

Зроблено цього, як згодом стане відомо, не було. До прикладу, найпростішими укриттями іноді визначали підвали, інспектори в які навіть не заходили, просто прикріплюючи на дверях табличку. Підвал при цьому міг не відповідати елементарним вимогам безпеки. Поза тим, укриття могли розташовуватися на території ЖК, куди охорона пускала лише мешканців

Втім, заради справедливості варто зазначити, що після початку великої війни у Вінниці капітально відремонтували щонайменше два «бомбосховища»: по вулиці 600-річчя та на Замостянській (ремонт на завершальній стадії). З обидвох ми робили фоторепортажі. Також значною мірою підготували найпростіші укриття в навчальних закладах Вінниці.

Читайте також:

«Нас кинули». Пайовики в ЖК «Джерельний» скаржаться на забудовника

«Треба трамвай на Академічний». Вінничани про те, яких маршрутів транспорту не вистачає у місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Аліса Тітова

    Добре, що цим займаються
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Next

    Ну ніяк громадська організація яка належить ВМР, муніципальна варта, не може об'єктивно щось контролювати належне міській раді. Контролювати можуть всі, крім залежної організації  Чигиря.
  • Вадим Дмитриев

    А если убрать из перечня все подвалы многоэтажек, которые потенциально являются братскими могилами, а не укрытиями, сколько убежищ останется? Десяток? Два? А если проверить оставшиеся на предмет соответствия всем нормам и правилам? У нас останется хоть одно? И то, наверное, четко бронированное под власть так чудесно прикрывающую себе попки подобными псевдопроверками. Нет у нас особо никаких настоящих убежищ. Хоть сами себе не врите, но оно и понятно. Все продано, занэдбано, знищено часом. Да и кто расчитывал, что сосед окажется напрочь больным неадекватом, ментально живущим в каком-то ином столетии.

keyboard_arrow_up