«Просимо мешканців виконати бодай мінімальні роботи»: як виглядає перевірка найпростіших укриттів

«Просимо мешканців виконати бодай мінімальні роботи»: як виглядає перевірка найпростіших укриттів
  • У Вінниці створили онлайн-мапу з адресами сотень підвалів, що розкидані різними локаціями міста. Зроблено це для того, аби під час повітряних тривог вінничанам було куди сховатися. 
  • За готовністю таких об’єктів до використання слідкують працівники «Муніципальної варти». В одній із таких інспекцій побував й журналіст «20 хвилин».

Місяць тому у ВМР відзвітували про появу мапи з понад тисячею найпростіших укриттів. Мова про підвальні приміщення у різних куточках Вінниці, що в них у разі небезпеки можна пересидіти кілька годин.

Одна частина найпростіших укриттів знаходиться у ресторанах, магазинах, готелях, інша — у житлових багатоповерхівках. За задумом місцевої влади, під час сигналу про повітряну тривогу (ПТ), у них мають безперешкодно потрапити усі охочі: мешканці будинків, гості закладів, перехожі. 

На практиці все виявилося інакше, адже у деякі укриття пускали лише мешканців, позбавляючи такого права перехожих. В інших випадках, під час ПТ підвали ніхто навіть не відкривав. Свідками такої ситуації стали й журналісти «20 хвилин», коли не змогли потрапити до одного з укриттів на Хмельницькому шосе. Один із мешканців тієї кількаповерхівки заявив, що їхній підвал нанесли на мапу формально, й що насправді ніхто з місцевих у нього не спускається. 

Відео дня

За належним утриманням й готовністю підвальних приміщень до використання під час ПТ слідкують спеціально створені комісії «Муніципальної варти». Чи не щодня працівники цієї служби інспектують найпростіші укриття Вінниці. У разі недотримання вимог, виносять приписи або складають протоколи про адміністративні правопорушення. Останнім часом «вартівці» перевірили понад 150 найпростіших укриттів. Кілька з них проходили за присутності нашого журналіста. 

Одна з інспекцій проходила у гуртожитку вищого професійного училища №7. Цей підвал нанесено на опубліковану ВМР мапу. Нещодавно адміністрації навчального закладу «Муніципальна варта» винесла припис: передбачити запас питної води, вогнегасники, аптечки, місця для сидіння. Тепер працівники служби приїхали перевіряти усунення недоліків. 

Приміщення має кілька десятків метрів завдовжки, з висотою стелі близько двох метрів. Попід стінами тягнуться ряди дерев’яних стільців та палет. Всередину проведено світло, є питна вода, аптечка й вогнегасник, є запасний вихід. Інспектори кажуть, що цього достатньо, аби вважати підвал найпростішим укриттям. 

Директор училища Володимир Нартовський говорить, що їм залишилося зробити додаткове освітлення, а також відкритим залишається питання про оснащення приміщення системою вентиляції. 

— У цьому гуртожитку живуть студенти та переселенці. Під час кожної тривоги черговий відкриває вхід у підвал, щоб усі охочі могли перечекати там тривогу, — пояснює директор училища. — Людям з інших будинків ми не забороняємо сюди ходити. До нас навіть із сусіднього садочка приходять, коли є така потреба. 

Володимир Нартовський

Начальник відділу контролю благоустрою «Муніципальної варти» Олег Коцюруба розповідає, що чимало підвалів міста були захаращеними побутовим та будівельним сміттям. Інспекції та приписи допомогли оперативно розв’язати це питання.

— Однак ми маємо ще одну відчутну проблему: до деяких підвальних приміщень ми не можемо потрапити. Особливо гостро це питання стоїть у будинках з ОСББ: то голів чи відповідальних осіб вдома немає, то на дзвінки вони не відповідають, то за кордоном, то на роботі, — говорить Олег Коцюруба. — Ми хочемо, щоб визначені найпростіші укриття утримувалися в належному стані, просимо мешканців проводити якісь мінімальні роботи, адже мова про їхню безпеку. У більшості випадків такий підхід працює. 

Олег Коцюруба

У випадку ігнорування приписів, працівники «Муніципальної варти» можуть складати адміністративні протоколи, санкції яких передбачають штраф від 340 до 1700 гривень. На усунення приписів дають 3-5 днів. У випадках, коли, до прикладу, мешканцям потрібно вивезти з підвалу велику кількість сміття, можуть відвести 10 днів. 

Іншим об’єктом перевірки за участю журналіста стала багатоповерхівка на Заболотного. Голова ОСББ цього будинку Наталія Безугла говорить, що його мешканці не хочуть облаштовувати укриття у підвалі, адже він для цього не пристосований. 

— Усі мешканці мають ключі він підвалу. Якщо у них виникне бажання перечікувати тривогу там, то їм ніхто не забороняє цього робити. Дехто спустив собі стільці, одні навіть ліжко спустили, — пояснює голова ОСББ. — Люди налякані, що у разі влучання будинок не витримає, й що їх завалить. Ми не маємо права заганяти туди людей. 

У підвалі цього будинку є кілька виходів, є світло. Однак у ньому немає жодної повноцінної кімнати, лише численні коридори з нескінченними інженерними комунікаціями вздовж стін та стелі. На думку Наталії Безуглої, у такому підвалі неможливо облаштувати найпростіше укриття. 

— Ми винесли звідси чимало сміття, полагодили труби, провели освітлення, але більш схожим на укриття підвал від того не став, — продовжує Наталія.

Наталія Безугла

Працівники «Муніципальної варти» наполягли на тому, що у разі небезпеки мешканцям доведеться десь ховатися. І краще, якщо підвал буде мати для цього бодай мінімальні умови. 

Обійшлося без припису, але за домовленістю, що впродовж кількох найближчих днів у коридорах підвалу мають з’явитися місця для сидіння, вогнегасники та запас води. Також мають з’явитися покажчики руху, що допомагатимуть швидко знаходити це найпростіше укриття.

Читайте також:

Вісім разів запитували: «Де нацики?» Волонтери привезли в Ізюм допомогу, побували на місці поховань

«Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Pasha Aivazov

    Штрафувати і притягувати до відповідальності потрібно тих, хто отримує кошти за утримання будинку!!!
    Робота поліції, но ніяк не МінВарти😞
  • Next

    У нашому місті на правах нововведення існує  так звана «Муніципальна варта», яка є творінням В. Гройсмана, перетворена з приватної охоронної фірми. Чомусь нікому не  спаде на думку перевірити  законність фінансування та існування так званої легалізованої громадської організації, з правом накладення штрафів.

keyboard_arrow_up