«Наше сховище лише для мешканців»: чи можуть не пустити до укриття під час повітряної тривоги?

«Наше сховище лише для мешканців»: чи можуть не пустити до укриття під час повітряної тривоги?
  • Якщо сигнал про небезпеку застав вас не вдома, тоді потрібно шукати найближче до себе найпростіше укриття. Таких у місті понад тисяча. А що робити, якщо до якогось із них вас відмовляються пускати? І чи взагалі хтось має право так робити?

Тиждень тому у Вінниці запрацювала онлайн-мапа з найпростішими укриттями. Такими, як ми писали раніше, є затверджений фахівцями ДСНС перелік підвальних приміщень, що їх можна використовувати для тимчасового перебування під час сигналу «Повітряна тривога». Наразі на мапу нанесено 1339 адрес з різних куточків міста. 

Об’єкти на мапі мають три типи маркування: приміщення ОСББ, приміщення керівних компаній та адміністративно-комерційні приміщення. Усі вони позначаються своїм кольором. При натисканні на приміщення можна побачити його адресу і прокласти найближчий від себе маршрут, як туди потрапити. Мапа та перелік об'єктів укриття, обіцяли у міській раді, будуть постійно уточнюватися і доповнюватися.

Для зручності, на зупинках громадського транспорту та в місцях масового скупчення людей незабаром мають розмістити інформаційні покажчики у вигляді QR-коду з посиланням на нову мапу. Поза тим, після ракетного обстрілу Вінниці 14 липня, у місті суттєво збільшили кількість покажчиків, що ведуть до укриттів різного типу. 

Відео дня

Усе це є відповіддю на скарги містян про те, що багато хто з них не знав, де знаходиться найближче до них укриття. Зокрема, під час перебування поза домівкою. Відтак, мапа та покажчики мають привести людину до найближчого не занедбаного підвалу, незалежно від того, в якому мікрорайоні міста ця людина знаходиться.

На практиці все може виявитися інакше, адже частина нанесених на мапу підвалів, знаходиться у приватній власності або на території житлових комплексів, куди охорона цих самих ЖК не завжди пускає перехожих. 

Щонайменше один такий випадок стався днями, коли охоронник новобудови відмовився пускати вінничанку з дитиною. Вони під час сигналу про повітряну тривогу проходили повз багатоповерхівку і захотіли перебути небезпеку в облаштованому там укритті. 

Аргументував свою відмову охоронник тим, що укриття лише для мешканців будинку. Втім, під тиском самих мешканців, охоронець все-таки пустив маму з дитиною всередину. 

Аналогічні ситуації можуть повторитися й з іншими об’єктами Вінниці. Якщо подивитися на онлайн-мапу, то на ній з легкістю знайдуться продуктові магазини, ресторани, готелі тощо, які під час тривоги мають виконувати роль укриттів. Хіба є гарантія, що у випадку тривоги там погодяться пустити вас всередину? Чи, можливо, вам скажуть, що укриття готелю лише для відвідувачів готелю, а підвал магазину — для покупців? 

За роз’ясненнями ми звернулися до Вінницької міської ради та управління Національної поліції. В обидвох відомствах розповіли, що у випадку сигналу «Повітряна тривога» вас зобов'язані пустити всередину, незалежно від того, чи є ви клієнтом, мешканцем, чи простим перехожим. Зворотна ситуація — є порушенням ваших прав. 

— Є відповідний наказ голови обласної військової адміністрації про те, що до будь-якого з нанесених на нову онлайн-мапу укриттів вас зобов'язані пустити. Якщо тривога — ви відкриваєте мапу та йдете до найближчого до вас найпростішого укриття, — пояснює директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов. — Винятки можуть бути лише в ситуаціях, коли йде мова про укриття підприємств з обмеженим доступом. В усіх інших випадках орієнтуйтеся на інформацію з мапи. 

За словами Олега Парфілова, якщо вас відмовилися пускати, ви можете звернутися до «Цілодобової варти» за номером 1560. Там, запевняє чиновник, оперативно відреагують на скаргу. 

Оскільки мова про порушення указу голови ВОВА, то іншим шляхом до розв’язання проблеми, продовжує Парфілов, може стати звернення безпосередньо до військової адміністрації. 

Допомогти можуть й правоохоронці. У пресслужбі головного управління Нацполіції у Вінницькій області радять не зволікати такими порушеннями та звертатися до них. 

— Якщо хтось не пускає вас до укриття, ви маєте викликати поліцію. На місце приїде екіпаж, розбереться у ситуації та усуне порушення з боку охорони чи будь-кого іншого, — пояснила речниця вінницького главку Нацполу Заріна Маєвська.  
 

Читайте також:

Як поводитися під час обстрілів, хімічної атаки чи у паніці. Нагадуємо важливі правила

«Є певні перевищення, але вони не критичні»: чи варто хвилюватися через імлу, що нависла над Вінницею?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анастасія Удовиченко

    Що робити якщо єдине укриття , яке знаходиться поруч - це укриття дитячого садка , одне зроблене для дітей садка а інше не облаштоване і не зареєстроване, просто підвал. Два  рази люди бігли туди і багато з дітьми , але директор та працівники скаржилися на відношення люде, не знаємо яких саме і на яких підставах. Сказала що не будуть більше нікого пускати, та вивісили об'яву, що під час повітряної тривоги, не будуть пускати нікого окрім персоналу та дітей . Мешканці просили дозволу , щоб облаштувати підвал який не облаштований  але нам відмовили. Накричали та пригрозили поліцією , сказали ховатись у півалах багатоповерхівок, хоча там не можна. Що робити в такій ситуації, чи мають право співробітники дитячого садка , так категорично відмовляти та е пускати людей до укриття яке поруч ?
  • fank franko

    До чого ці недолугі поради?Виклик поліції в Україні платний( Якщо вкажуть ,що сторона яка викликала поліцію, не мала цього робити)!Швидкість прибуття екіпажу 40-60 хвилин!І Чи встигне людина сховатися навіть з поліцією?Може простіше прийняти Закон про заборону відмови у наданні притулку у бомбосховищі на час повітряної тривоги?
  • Тетяна Мандро

    Це всього лиш слова.
    Не пустили вас до сховища,а ви замість того,щоб шукати укриття,одразу ідете скаржитися...
  • Larisa Kashchenko

    А у нас на замку і нікого туди ЖОДНОГО разу не пускали

keyboard_arrow_up