«Є певні перевищення, але вони не критичні»: чи варто хвилюватися через імлу, що нависла над Вінницею?

«Є певні перевищення, але вони не критичні»: чи варто хвилюватися через імлу, що нависла над Вінницею?
Ілюстративне зображення
  • Якщо вам здається, що всі віддалені предмети мають сіруватий відтінок, то, швидше за все, ви бачите імлу. Наразі це явище вже не перший день спостерігається у Вінниці та інших українських містах. Чому воно з’явилося? Чи становить небезпеку? Коли зникне? 

Відучора ви могли помічати, що якщо дивитися вдалечінь, складається враження, що деякі об’єкти ніби оповиті туманом. Та коли до них наближаєшся, то біля них вже нічого немає. Натомість сам «туман» знову перемішається і нависає десь далеко попереду. 

Так виглядає імла — помутніле, через наявність частинок пилу або диму, повітря. Саме таке скаламучення повітря й спостерігається вже другий день у Вінниці та деяких інших регіонах країни, зокрема на Черкащині та Київщині. 

Очільник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань появу імли пов’язує з перенесенням на територію України повітря з пиловими частками із Каспійської низовини та інших азійських регіонів. Запах диму при цьому не відчувається. Покращення якості повітря, на його думку, має відбутися найближчим часом. 

Відео дня

За словами директора Вінницького обласного гідрометцентру Юрія Власова, до нашого регіону справді могло щось занести, однак небезпеки для людей це не становить. 

— Наразі маємо перевищення деяких речовин в повітрі, зокрема, фтористого водню, діоксиду азоту та формальдегіду, але вони не критичні. Повітря завжди чимось забруднене. У Вінниці воно не буває чистим, але ці забруднення зазвичай у межах гранично допустимої концентрації, — пояснює Юрій Власов. — Ймовірно, імла над Вінницею стоїть через антициклон. Зараз спека, немає вітру, тому на висотах формується смуга з більш високою температурою, яка блокує все, що внизу. А внизу їздять машини, які і є основними забруднювачами. Викиди з автівок не можуть піти далі, тому й утворюється імла. 

Моніторингом стану санітарної та епідемічної ситуації в області займається Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб. Тамтешні фахівці щоденно роблять забір атмосферного повітря у різних точках Вінниці та досліджують його на наявність забруднювальних речовин.

За результатами щоденного моніторингу, концентрація основних забруднювальних речовин у повітрі (ангідриду сірчистого, азоту діоксиду, пилу, оксиду вуглецю) в межах граничнодопустимих.

Станом на 23 серпня концентрація ангідриду сірчистого становить — 0,11 мг/м3, при нормі — 0,5 мг/м3, азоту діоксиду — 0,17 мг/м3 при нормі — 0,2 мг/м3, недиференційованого за складом пилу (аерозолю) — менш як 0, 31 мг/м3 при нормі 0,5 мг/м3.

Як захиститися від негативного впливу імли?

Частинки пилу можуть подразнювати слизові оболонки, викликати чхання та кашель. Особливо це може бути небезпечним для людей, які страждають на захворювання органів дихання, алергічні реакції та людей похилого віку. Ось кілька рекомендацій від МОЗ України, які допоможуть вам убезпечити себе та своїх близьких.

  • Слідкуйте за оголошеннями та прогнозом офіційних органів влади про якість повітря. Якщо ситуація не сприятлива, залишайтеся вдома і зачиніть вікна. 
     
  • Якщо ж вам потрібно вийти на вулицю, наприклад, попрямувати в укриття, вдягніть захисні окуляри та маску/респіратор. /
     
  • Проводьте вологе прибирання щонайменше раз на добу. 
     
  • Уникайте надмірної фізичної активності в умовах імли. 
     
  • Відмовтеся від провітрювання квартири. 
     
  • За можливості пийте багато чистої води. 
     
  • Якщо ви виходили на вулицю, не забудьте прийняти душ.  
     
  • Першими ознаками негативного впливу імли можуть бути: пирхота в горлі, подразнення слизових носа, очей, утруднене дихання. Якщо ви відчули ознаки отруєння шкідливими газами, прополощіть горло сольовим розчином. У разі погіршення стану зверніться до лікаря. 
     
  • Якщо ви маєте захворювання органів дихальної системи, піклуйтеся про те, щоб у вас із собою завжди були необхідні ліки

Читайте також:

На Вінниччині моніторять радіаційний фон. Показники по районах

Синоптик розказала, яка погода буде в Україні на День прапора та День Незалежності

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (99)
  • Катерина Гавриленко

    Таке саме і у Польщі.
  • Тетяна Турченяк

    А у мене дуже свербіли очі і сльозилися.
  • Іра Шевчук

    Коли була аварія на Чорнобильській АЕС,сповістили незразу,приховували інформацію. Тепер також щось приховують,нехтять паніки. Видушують.
  • Наталия Войт

    Так декілька років тому так само було,і нічого .

keyboard_arrow_up