«Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці

«Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці
  • У Вінниці вдалося відремонтувати 12 кімнат в одному з гуртожитків. Фінансування надала німецька організація GIZ. 
  • Тепер в комфортних приміщеннях будуть жити переселенці, яких війна з росією змусила покинути рідні домівки.
  • Якими є ці кімнати? Як вінничани підтримують вимушених переселенців? Та чи буде влада й надалі покращувати добробут для усіх мешканців гуртожитку?

У гуртожитку училища на Стрілецькій 19 вересня було велике відкриття. Тут завершили ремонт одного з поверхів.

— Я 45 років чекала на такий ремонт наших кімнат, і нарешті ми його отримали, — не приховуючи захоплення в голосі, каже завідувачка гуртожитку Валентина Крайняк.

Відео дня

На дев’ятому поверсі відремонтували всі 12 кімнат, обладнали новий санвузол з душовою, нову кухню. Вікна, двері — також нові. У кожній кімнаті будуть жити по одній окремій родині: для цього поставили ліжка, столи, за якими діти можуть робити уроки, провели до кожної кімнати Wi-Fi. 

На цей ремонт Вінницька міська рада отримала грант, від німецької організації GIZ. Меблі та постільні комплекти надав Фонд громади «Подільська громада».

Загалом тут тепер є 41 місце для проживання внутрішніх переселенців. Помітили, що самих переселенців в цих кімнатах немає.

— Людей поки не заселяли, ми ще не встигли підготувати всі кімнати. Поселення буде незабаром, — запевнила Валентина Крайняк.

Про умови в гуртожитку та історії переселенців

Переселенців тут загалом 120 людей. Вони живуть на інших поверхах будівлі. Ми поспілкувалися з двома жінками, які переїхали до Вінниці зі східних областей України.

Ірина з Авдіївки. Переїхала з родиною до нашого міста ще навесні. Попри те, що вона вже на пенсії, до початку повномасштабного вторгнення рф, продовжувала працювати на місцевому коксохім заводі.

— Я була машиністкою турбін, і за подібним профілем у Вінниці роботи немає. У Авдіївці зараз неможливо жити, ми там постійно були в підвалах, під обстрілами. Не хочу про це говорити й згадувати, — говорить жінка.

Ірина вдячна вінничанам за гостинність. У гуртожитку, за її словами, мешканцям дають посуд, постіль, засоби гігієни. Також турбуються і про комфорт — нещодавно привезли пічки для обігріву.

— Умовами я задоволена, та й оплати за проживання не вимагають, що беззаперечно є плюсом для нас. Звісно, хотіла б жити в кращих кімнатах, які зробили на верху. Але це для мене зависоко, важко підійматись, — зауважила Ірина.

Людмила з Харківської області. До того, як опинитись у Вінниці, вона ще чимало поїздила по своєму регіону, шукаючи прихистку від російської армії.

Повномасштабна війна застала її родину в Олексіївці. Через близькість села до окружної дороги Харкова, мешканці цієї громади одними з перших відчули, що таке прильоти російських ракет та артснарядів.

— Спочатку ми переїхали до самого Харкова, потім поїхали в бік Ізюма. Але всі дивилися новини, бачили, що росіяни наступають і на цей бік Харківщини, тож поїхали звідти, — говорить Ірина. — А до Вінниці приїхала, не втікаючи від війни. Я сюди приїхала за сином-військовим, якого поклали на лікування в одну з лікарень, після того, як він отримав поранення на передовій.

Син харків'янки отримав необхідну операцію. Частково пройшов реабілітацію, і знову повернувся до лав ЗСУ. Щодо умов в гуртожитку, то Ірина відповідає, що вони цілком її влаштовують.

— Керівництво йде на зустріч з будь-якого питання. Якщо у тебе чогось не вистачає — дадуть. А мені ця допомога була доречною, бо з Харківщини я приїхала до Вінниці без нічого, — продовжує жінка.

Оскільки у військовій частині наполягали, щоб син Ірини пройшов повне відновлення після поранення, то жінка знову вирушає за ним. На цей раз до Польщі, де він отримає необхідне лікування.

— Усе буде добре. Він у мене бойовий хлопець. Бо, як тільки закінчилася реабілітація, то він кожного дня був на службі. Завжди мені говорив, що «у нас і так людей мало, треба допомагати один одному, навіть, якщо я на лікарняному», — сказала харків'янка.

На зекономлені кошти поміняють вікна

Повертаємось назад на дев'ятий поверх, де відремонтовані кімнати. Там зустрічаємо підрядника робіт — директора товариства «Вінницябуд» Карло Гігінеішвілі.

— Ремонтували цей поверх ми два місяці. Повністю перероблювали все. Нові стяжки, тинькування, — каже Карло Гігінеішвілі. — Нам було виділено на ці роботи 2,9 мільйона гривень, з яких ми використали 2,5 мільйона. Залишок коштів, за погодженням із замовником робіт, витратимо на заміну вікон на восьмому поверсі. А також будемо переробляти вхідну групу. 

То як все ж будуть розселяти переселенців? Враховуючи, що на оновленому поверсі є місце під 41 людину, а переселенців у цьому гуртожитку живе втричі більше — 120.

— На думку міської влади, найкомфортніші умови потрібно надати родинам з дітьми. У цьому гуртожитку проживають 15 сімей з дітьми. Кімнат — 12. І щоб був справедливий розподіл цих оновлених приміщень, завтра відбудеться жеребкування. І ті 12 сімей з 15, які пройдуть по жеребкуванню, зможуть вже завтра заселитись в нові кімнати, — зауважила керівниця департаменту освіти Оксана Яценко.

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов сказав, що над ремонтом цього гуртожитку працюватимуть і надалі. Зокрема, й для того, щоб обладнати тут ліфт.

— Ми й надалі будемо шукати додаткові ресурси для продовження ремонту у гуртожитку училища. Так зможемо покращити умови для більшої кількості родин переселенців. Потім в оновлених кімнатах житимуть студенти, які навчатимуться у закладі, — сказав під час огляду приміщень Сергій Моргунов.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про те, як харківська компанія перевезла сотню сімей до Вінниці й перезапустила тут своє підприємство.

 

Читайте також:

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

Обікрали переселенку, яка жила у Вінниці на залізничному вокзалі. Де ця жінка тепер?

Не відкладати життя на потім: історія переселенки, яка відкрила кав'ярню під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Mariia Vitkovska

    Ще якби німці  дали допомогу пенсіонерам в, яких немає дітей ...а то прпробуйте прожити на тих кілька тисяч в місяць...

    Mariia Vitkovska reply Mariia Vitkovska

    Тамара Кишенюк згідна. Але повірте на слово..діти і соц.робітник то є різні речі.. захворіли батьки, попали в лікарню діти зібралися грішми і поїхали до батьків..потрібно бути вночі з батьками- сидять скільки потрібно...а соцробітник відбув години і все....

    Тамара Кишенюк reply Mariia Vitkovska

    Мариия Витковска Це так, але до таких людей прикріплюють соціальних працівників, які допомагають їм.Це вже досить давня практика.Досить звернутися до соцзахисту за місцем проживання.

    Mariia Vitkovska reply Mariia Vitkovska

    Тамара Кишенюк я не думаю , що комусь легко...але коли ти молодий..або на пенсії і маєш дітей то одне..а коли немає дітей і немає здоров'я даже вийти купити ліків...то є велика різниця....

    Тамара Кишенюк reply Mariia Vitkovska

    Мариия Витковска Безумовно це важко, а Ви думаєте, що тим пенсіонерам, що з дітьми і мають пенсію 2200 легше? Роботи немає, ціни зростають, а якщо і є зарплата, то теж мізерна, а платити за все треба.Ситуація досить складна у всіх.
  • Геннадий Куценко

    Дякуємо німцям, щоб не вони ,то жили би люди в повній ...
  • Ivan Sobzyk

    За то мерія будує клумби і торгові центри-ось вам і правда життя.

keyboard_arrow_up