Школи та укриття: ми перевірили, як у Вінниці виглядають сховища для дітей

Школи та укриття: ми перевірили, як у Вінниці виглядають сховища для дітей
У міськраді зауважили, що для 30 шкіл нашої громади наразі є укриття. Під час нашої перевірки, ми дізналися, що частина з прихистків готова, частина ремонтується і те, що закладів з укриттями насправді вже 31
  • Близько двох тисяч дітей у Вінниці почали вчитися за партами у школах. А коли будуть лунати повітряні тривоги, то під потреби учнів та педагогів підготували укриття.
  • В якому вони стані? Чим обладнані? Які мають недоліки та що треба доробити?
  • Журналісти 20minut.ua перевірили укриття, де будуть ховатись школярі під час повітряних тривог.

Офлайн-навчання з 1 вересня, за останньою інформацією від департаменту освіти міськради, обрали батьки 3,4% вінницьких школярів. Тобто, за парти сіли до двох тисяч учнів. Решта — на дистанційці.

За день до старту навчального року, 31 серпня, ми провели масштабну перевірку укриттів, які створювали для шкіл. Поки що таких закладів, для яких є укриття, 30, повідомили у міськраді. Частина з них — вже готова, інші — ремонтуються, із запланованим фінішем робіт у вересні-жовтні.

Для огляду ми використовували вимоги до укриття з офіційного сайту ДСНС. Відзняли кожний сховок. 

Відео дня

Але. Враховуючи особливості воєнного стану, та з точки зору безпеки ми не можемо вказувати конкретну локацію розташування укриттів. Тому ми спеціально не писали, де вони знаходяться і скільки дітей їх відвідують.

Варто зауважити, що ця інформація не є секретною чи воєнною таємницею. На прохання батьків школярів директори цих закладів готові показувати сховища. І до слова, на облаштування сховків з міського бюджету вже виділили 50,6 мільйона гривень.

Переглянути сховища для закладів можна в цьому відео. Далі у матеріалі — текстовий опис і фотографії з укриттів.

Гуманітарний ліцей №1 імені Пирогова

Сховище має два входи та виходи. За рекомендаціями ДСНС, поставили вогнегасники та шанцевий інструмент (ломи, лопати тощо). Дитячий фонд ООН «ЮНІСЕФ» надав запас аптечок, мийних, дезінфекційних засобів, бак для технічної води. Також тут сформували запас питної води та їжі, є ліхтарі та радіо для екстреного сповіщення.

— У цьому сховищі тільки природна припливна вентиляція, ще мають встановити механічну. Вінницька міська рада облаштує стаціонарний санвузол: наразі в укритті, в окремому приміщенні, стоятиме кабінка біотуалету. І ще ми маємо отримати генератор резервного живлення, — сказала директорка закладу Віта Скиба.

Ліцей №2

— У нас під укриття слугує окреме приміщення, яке підходить за технічними характеристиками, але наразі там проводять ремонт, — розповідає нам директорка Ірина Михайлова. — Коли завершаться роботи з облаштування, то ми батькам покажемо готове укриття, і, може, вони виявлять бажання, щоб їхні діти навчалися офлайн.

За технічними характеристиками це укриття розраховане на 100-150 осіб. Наразі тривають активні ремонтні роботи. Працюють над витяжками (їх буде чотири), тинькують стіни. Укриття має три входи.

За словами керівниці закладу, в цьому приміщенні буде централізоване водовідведення/водопостачання, проведуть освітлення, інтернет та встановлять генератори.

— Ми забезпечені абсолютно усім від «ЮНІСЕФ»: баками для запасу технічної води, аптечками, засобами особистої гігієни та засобами для дезінфекції приміщення, — продовжує директорка. — Роботу ми розпочали з березня. Батьківські кошти не залучали.

Ліцей №3 імені Коцюбинського

Укриття, яким користується цей навчальний заклад, станом на 1 серпня вже було готове, оскільки учителі ліцею впродовж місяця наздоганяли пропущену шкільну програму з дітьми, які приїхали з Маріуполя. 

Сховище має лише один вихід, складається з двох приміщень. У одному є повноцінний санвузол, а в іншому ще будуть дообладнувати (наразі є відро для нечистот, як тимчасовий захід та окремо є умивальник). 

У приміщення провели інтернет. Є бак з технічною водою, питна вода, аптечки, шанцеві інструменти. Сюди ж занесли парти зі стільцями, є канапа. Вентиляцію ще будуть доробляти, наразі вона природна припливна.

— Ми почали робити укриття в червні, після завершення навчального року. 

Спершу побілили, занесли парти, — розповідає директорка Надія Лепко. — Інших варіантів, де б можна було облаштувати укриття, поблизу нашого закладу немає, тож воно у нас мале. Ми робили батьківські збори та показували, як виглядає наше укриття. Зараз батьки часто міняють свої думки, чи відпускати дітей у школу.

Ліцей №4 імені Менделєєва

Приміщення має два входи-виходи. Його одразу поділили на аудиторії, в яких є парти та дошки, аби не зупиняти навчання на час тривалих повітряних тривог.

Усе за рекомендаціями рятувальників: вогнегасники, шанцевий інструмент, аптечки, запас води та їжі, резервне освітлення. Є холодне та гаряче водопостачання.

Є Інтернет, підключений телевізор, радіо для екстрених сповіщень. Міська рада виділила під потреби укриття генератор резервного живлення, на випадок аварійних ситуацій.

Втім, в приміщенні нерівну підлогу застелили дошками. Замість стаціонарного санвузла — кабінка біотуалету, подекуди є шматки пошарпаних стін.

— А щоб усунути наявні недоліки, з наступного тижня, в приміщенні, яке ми отримали під укриття, починається капремонт. Будуть заливати підлогу, ставити механічну та припливну вентиляцію, санвузол. І я думаю, що спільними зусиллями з міською радою ми зможемо вдосконалити наявне укриття, — сказала директорка ліцею №4 Ольга Важова.

Школа №5

Приміщення, яке отримав цей заклад під укриття, поки що не готове. Ведуться ремонтні роботи. Тому зараз вихованці, які вчаться офлайн, пересиджують повітряну тривогу в іншому сховищі, яке отримало схвалення від ДСНС.

— Днями ми проводили тренувальну евакуацію для батьків і дітей. Щоб потрапити до сховища, яке для нас є тимчасовим, витратили 6 хвилин, — сказала директорка школи №5 Наталія Кучма.

І це приміщення облаштоване всім необхідним. Ще є пледи, каримати, медичні засоби, вода технічна і питна. Є кімната з душовою кабіною. Окрема кімната з умивальниками та окрема кімната з туалетом.

— Сховище, яке ремонтують вже суто під наш заклад, буде вміщувати 350 людей. Там побудовані окремі кімнати під чотири санвузли, встановлюють систему вентиляції, — сказала очільниця закладу.

Вінницький ліцей на Замості

Укриття для цього ліцею повністю оснащено за нормами ДСНС, і навіть більше. В прихистку в тому числі є: спеціально оснащені класи з партами та навчальними дошками, місця для відпочинку, в наявності питна і технічна вода, вентиляція, освітлення, туалетні кімнати та умивальники, є біотуалет. 

Підготували вогнегасники, повністю укомплектована аптечка та інше.Також в укритті є вайфай. Адміністрація закладу подбала про те, щоб діти на перший час були забезпечені елементарним перекусом.

Укриття в ліцеї оздобили за два місяці, ремонтні роботи провели за власні кошти. Вчителі пройшли домедичну підготовку. На час повітряних тривог з дітьми спускатиметься і психолог.

— Ми мотивували літераторів та істориків підготувати цікаві розповіді на історичну тематику, щоб відвернути увагу дітей в укритті, — розповідає керівник ліцею. — Є магнітофон, вчитель співів може проводити урок. Також для учнів підготували предметні ігрові тести, — всі діти спускаються в сховище з телефонами, а тут мережу інтернет провели, можна ще й таким чином їх зайняти. Усе робимо, щоб школярі в укритті відчували себе комфортно.

Ліцей №7 імені Сухомовського

Укриття, де вже можуть перебувати діти з 1 вересня, знаходиться нижче рівня землі. Тож вікна, які є у тут, заклали спершу щитами, а потім поклали мішки з піском. Подекуди, за рекомендаціями фахівців, залишили квартирки. Це слугує природною вентиляцією, іншої у приміщенні немає. 

Є інтернет, телефон, місця для сидіння. Два виходи та вбиральня. Також присутні аптечки, ліхтарики, та запас води/їжі. За рекомендаціями рятувальників є вогнегасник, шанцеві інструменти.

— Облаштування почалося ще у квітні, у нас були комісії з міської ради. Ми отримали рекомендації, і розпочали облаштовувати укриття, це досить тривалий процес, — розповідає директорка Анна Романова. — У більшому укритті ремонтні роботи закінчаться найближчими днями, але ще потрібно, щоб приміщення просохло. З жовтня, якщо будуть заяви батьків, ми зможемо прийняти на очне навчання більше дітей.

Більше укриття, про яке згадувала директорка, це певне приміщення у межах пішої доступності від навчального закладу. Станом на 31 серпня там тривають активні роботи. Вже облаштовані кабінки з унітазами, проведена вентиляція та освітлення (аварійне в тому числі). Є два виходи. Очікують ще також на генератор.

Ліцей №8

Приміщення під сховище для цього закладу ще дооснащують, але тут є все необхідне, щоб школярі та викладачі під час тривоги мали прихисток.

— Для безпеки дітей, нашими технічними працівниками, педагогічним колективом і батьківською громадою підготовлено найпростіше укриття, — сказала директорка Наталія Підлісна. — Є місця для сидіння, відпочинку, підготували засоби пожежогасіння, повністю укомплектована аптечка, є питні та технічна вода, стоїть біотуалет. Батьки можуть не хвилюватися за своїх дітей.

Є у сховку проблема з вентиляцією та водопостачанням, але найближчим часом ці  недоліки буде усунено. Незабаром будуть проведені остаточні ремонтні роботи й там буде затишно, переконує адміністрація ліцею.

Ліцей №10

Приміщення під укриття для цієї школи невелике. Але воно рекомендоване міськрадою. Все необхідне є. Як каже директорка Світлана Куца, нещодавно в прихистку замінили проводку, зробили освітлення, перевірили вентиляцію.

— За кілька тижнів ми провели усі необхідні ремонтні роботи. Встановили біотуалет в сховищі,— сказала директорка Світлана Куца.

Ліцей № 14

Укриття для цього закладу, за словами директора ліцею Олега Побережника, готове. Почали займатись його ремонтом одразу в червні, після того, як отримали рекомендації від фахівців.

— Виходячи зі своїх можливостей, ми зробили все, щоб максимально забезпечити всім працівникам та учням закладу безпеку, — розповів директор. — Це приміщення, де можна перечекати тривогу маленьке, тому що воно єдине, де є бетонне перекриття — тобто дійсно безпека. Тут є медкабінет, всі необхідні засоби безпеки, але немає туалету (є окрема кімната з відрами). Є також питання з вентиляцією, але все в процесі вирішення.

Ліцей №15

Отримали просторе приміщення, однак дещо занизьке. При зрості 1,75 метра можна легко дістати рукою до стелі.

— По висоті — в цьому приміщенні є необхідні два метри. ДСНС погодили це приміщення під сховок, — запевняє директорка ліцею Тетяна Василевська. — Єдине, що будемо зрізати пороги, щоб пройти по нормі. Наразі ми працюємо над тим, щоб зробити стаціонарні санвузли в укритті, прокласти нову вентиляцію. Буде Wi-Fi.

Тут також сформували запас аптечок, води, снеків та інших речей, які були в рекомендаціях від ДСНС. І щоб завершити ремонти (санвузол, пороги, вентиляція - авт.), дітей під час повітряних тривог будуть водити до укриття одного з закладів, який знаходиться в кількох хвилинах спокійної ходьби.

Використовувати укриття, яке їм виділила Вінницька міська рада, почнуть орієнтовно наприкінці вересня — на початку жовтня. Коли завершать капітальний ремонт.

Ліцей №16

В укритті, яке створено для цього закладу, велика площа. Розділена на кілька просторих приміщень. Ще всередині літа тут почали заливати підлогу в кількох кімнатах, зробили освітлення.

Два великих мінуси — в сховищі немає вентиляції та нормального туалету. Замість них, поки що, два відра. Але, як каже директорка ліцею Світлана Стрельбицька, туалет буде. І не один. 

— Зараз майстри дороблюють санвузли. Ми хочемо, щоб дітям і вчителям було комфортно в сховищі. Над облаштуванням нашого приміщення ми з вчителями працювали ціле літо. Я навіть у відпустці не була, — сказала директорка. — Ми розділили укриття на кілька приміщень, щоб відділити першачків від старших учнів. А також робимо приміщення в сховищі, куди зможуть спускатись пересічні вінничани. Робота кипить!

Варто сказати, що усім іншим, від аптечок до ліхтарів, укриття забезпечено.

Фізико-математичний ліцей №17

Ще тиждень тому батьки учнів цього закладу разом з директоркою шукали приміщення для сховища. Були думки зробити його з майстерні, або попросити у фірми, яка володіє з 90-их років приміщенням цивільного захисту. Але все було марно. 

В міській раді навіть казали, що одне з ОСББ поблизу школи вже має підписати договір і надати укриття ліцею. Але за кілька днів до навчального року батьки почули — навчання буде онлайн. Через що деякі з них одразу позабирали своїх дітей з цього закладу і віддали до приватних шкіл.

Головний редактор Вадим Павлов завітав до ліцею, і на здивування почув, що за день до навчального року ліцей все ж таки робить сховище з одного з приміщень. Хоча в списку, який отримали наші журналісти від департаменту освіти, ліцей значився як «без укриття».

Наразі воно невелике. Є все, що можна побачити й в інших школах. Аптечки від Unicef, резервуари з водою, вогнегасники, ліхтарі тощо. Є також біотуалет.

Як каже директорка ліцею Валентина Нестюк, зараз продовжуються ремонтні роботи. 

— Ми облаштували укриття. Придбали біотуалет, є також умивальники, до яких підведена вода, контейнери з певним запасом продуктів, примусова вентиляція. Все облаштували в найкоротші строки. Навіть є невелике приміщення для настільних і інших ігор. Певна частина дітей зможе ходити на очні заняття до ліцею, — каже директорка. 

Ліцей №18

У розпорядження закладу передали хороше і сухе укриття, в якому встановили не тільки місця для сидіння, а і мати. Директорка Катерина Поджаренко каже, що в сховищі зробили все для комфортного перебування людей.

— Звідси ми вивезли сім вантажівок сміття. Потім поставили стільці, розкинули мати, щоб можна було полежати. Також майстри перевірили проводку і вентиляцію,— каже Катерина Поджаренко. — На днях будемо облаштовувати біотуалет і розпочинати робити ще стаціонарний. У нас він є в укритті, потрібно просто перенести комунікації. До усього списку з необхідного ми додали ще великі термоси для їжі та напоїв. Скоро встановимо генератор. Тут ще багато роботи, але головне, що вже доволі затишно.

Ліцей №19

Тут укриття облаштоване майже усім, від вогнегасників до WI-FI. Але стан приміщення в поганому стані: немає вентиляції, на стінах є грибок і відчувається запах вогкості. Утім, таким воно не залишиться.

Як зазначив директор закладу Володимир Костюк, приміщення, яке вони використовують як укриття, буде капітально ремонтуватись. 

— Для тої кількості учнів, що буде ходити до закладу, укриття підготовлене. Є і вода, і аптечки, ліхтарі, стільчики в достатній кількості. Також ми встановимо біотуалет, тому що стаціонарного немає. І будемо капітально ремонтувати сховище: ремонтувати сходи, робити вентиляцію та інші кімнати в укритті,— каже Володимир Костюк.

Ліцей №20

Укриття для цього ліцею теж є в списку рекомендованих міськрадою. На посаді директора тут працює Олег Слушний. Ще у 2019 році він був вчителем інформатики, який отримав приз глядацьких симпатій премії «Global Teacher Prize Ukraine 2019», яку в Україні називають «Нобелівською для вчителів».

Журналісти 20minut.ua побували й в цьому сховищі. 

Охайне. Чисте. З косметичним ремонтом. Насправді одне з найкращих серед вінницьких шкіл. 

— Силами наших працівників і небайдужих людей ми зробили гарне укриття, – каже Олег Слушний.

Приміщення сховку не має грибка чи неприємного запаху.  

— Також у нас є вентиляція: як природний доступ до повітря, так і витяжна шафа, яка вмикається за допомогою електрики, — сказав директор ліцею.

Варто зазначити, що в укритті є все необхідне. Лишилось встановити WI-FI, камери відеонагляду та санвузол. І це все вже на фінальній стадії.

Ліцей №21

— Облаштуванням укриття ми почали займатись ще з 24 лютого. Бо на наступний день у цьому приміщенні вже ночували мешканці сусідніх будинків, дітей було багато, — розказала заступниця директора ліцею №21 Анжеліка Вовк.

В сховку для їхнього закладу є два входи-виходи. Своїми силами вони побілили стіни, встановили освітлення, якого тут не було. В окремій кімнаті укриття поставили кабінку біотуалету, діє припливна вентиляція. 

Як в решті закладів, за допомогою «ЮНІСЕФ» та Вінницької міської ради сформували «тривожний» запас їжі, води, аптечок. Є мийні засоби, шанцевий інструмент, резервне освітлення.

— Наші вчителі навчені, як проводити евакуацію дітей до укриття, — зауважила заступниця директора ліцею. — Для нашого закладу є можливість створити ще одне укриття, щоб приймати більшу кількість учнів. Вінницька міська рада поставила це приміщення у перелік капремонтів. Роботи, як і у всіх, відбуватимуться протягом вересня-жовтня. Для укриття також пообіцяли генератори резервного живлення.

Ліцей № 22

— Сховище, яким будуть користуватись вихованці має класну кімнату, абсолютно готову до навчального процесу, — розповіла директорка закладу Галина Розторгуєва. — Ми проводили навчання з батьками і дітьми, йшли від класу до укриття. В укритті кожна дитина знає, як себе поводити, на яке місце сідати тощо.

Тут є біотуалет, запаси технічної води, природна вентиляція, всі необхідні засоби безпеки.

Окрім цього приміщення, яке можна використовувати просто зараз, хоча тут і передбачений капітальний ремонт, є ще велика територія, яку теж будуть облаштовувати для цивільного захисту.

Гімназія №24

Приміщення, яке використовує заклад під укриття, в чудовому стані. Як і в інших закладах, тут завезли баки для технічної води, аптечки, ліхтарі тощо. Але головна проблема сховища — відсутність туалету. Як каже директорка гімназії Наталія Климчук, зараз над цим питанням працюють майстри.

— Укриття взагалі має дві тисячі квадратних метрів, але ми почали бетонувати те приміщення, де будуть знаходитись саме діти. Ремонтні роботи у самому розпалі. Майстри роблять підлоги. І перше, що ми хочемо доробити — це туалети. Все інше у нас облаштоване, — каже директорка. 

Школа №25 

Укриття для цієї школи як раз ремонтується. Під час відвідування навчального закладу, будівельники заливали бетоном частину приміщення. Як каже директорка школи Олена Нечипорук, приміщення чисте і сухе. 

— Зараз ми муруємо туалети, відновлюємо систему вентиляції, замінюється проводка і встановлюється аварійне живлення. Майже всі ремонтні роботи ми вже завершили. Отримали від міської влади всі необхідні речі, від аптечок до баків з водою. Тому готуємось до навчального року.

Ліцей №26

Укриття для цього закладу наразі ремонтують. Воно складається з двох частин, знаходиться, має три входи-виходи. А поки приміщення не готове, то підписали меморандум з іншим комунальним підприємством про використання іншого укриття.

За словами директорки ліцею Сніжани Резнік, після завершення всіх робіт, для закладу освіти створять укриття з рівною підлогою, стаціонарними санвузлами в окремих приміщеннях, нове освітлення.

Ліцей №27

До початку нового навчального року, за рахунок бюджетних коштів, укриття для ліцею №27 оснастили місцями для сидіння, аптечкою з необхідними медикаментами від ООН «ЮНІСЕФ», питною та технічною водою, засобами пожежогасіння, поставили біотуалет. Наразі в укритті проводяться ремонтні роботи.

— Ремонтні роботи плануємо завершити до кінця жовтня, площа велика, там є що робити, — розповідає директор ліцею №27 Олексій Терновой. — Робимо все, відповідно до вимог ДСНС. Після ремонту буде шість туалетів, вентиляція, каналізація, водопостачання, електрика. Зараз елементарним ми забезпечені: вода, освітлення, біотуалет. Місцеві бізнесмени виділили запас сухпайків на випадок екстремальної ситуації. 

Ліцей № 29

В сховищі, яке віддали на потреби цього закладу, є два виходи та вільний вайфай.

— Це приміщення батьки облаштували за свої кошти, почали в липні, закінчили в серпні, — сказав директор закладу Микола Бартюк. — Вчителі й батьки вирівняли стіни, побілили, підлили підлогу. Тут є все необхідне, опалення, вентиляція, освітлення, вода. Лише з туалетом поки що не вирішили (користуються відрами). Хоча є біотуалет, але спустити його в сховище поки проблематично.

Ліцей № 31

Укриття для цього ліцею наразі активно ремонтують. 

— Приміщення, площею 900 квадратних метрів буде перероблене в сховище, — сказала директорка вінницького ліцею № 31 Ольга Іванець. — Зараз тут ведуться роботи, і в планах зробити багато.

Зокрема тут вже є три окремих виходи. Плануються окремі санвузли та облаштування окремих аудиторій для проведення уроків під час тривалих повітряних тривог. 

Ліцей № 32

До нового навчального року в укритті, яке передали ліцею № 32, силами працівників закладу було здійснено косметичний ремонт. В наявності місця для сидіння, технічна і питна вода, засоби для пожежогасіння, біотуалет.

— Були потиньковані стіни, привели до ладу електроживлення, — говорить директор Олександр Швець. — Є багато моментів, які потрібно зробити. Але відповідно до акту оцінки об'єкта, наше укриття рекомендовано до використання, за наявності примусової вентиляції та відновлення туалетних кімнат, що ми маємо обов’язково зробити.

Тож наразі тривають капремонти щодо відновлення санвузлів, а також здійснення повноцінного ремонту з заміною дверей на вогнетривкі.

Ліцей №34

Приміщення, яке виділили під укриття для вихованців цього закладу, ще ремонтують. Тривають капремонти та вивозять будівельне сміття.

Ліцей №35

Укриття, яке отримав цей заклад освіти, колектив ліцею почав ремонтувати одразу після початку повномасштабної війни. Зробили освітлення, облаштували місця для сидіння. Але головне, що ми побачили в цьому сховищі — стаціонарний туалет, дивани та навіть телевізор. За словами очільниці цього ліцею, на укриття ще очікує на ремонт.

— Будемо заливати підлогу, піднімемо комунікації. Вентиляція у нас є. Наш працівник туалет зробив ще на початку війни,  — сказала директорка ліцею Тетяна Нальотова-Дубкова. — Усі аптечки від міжнародної організації ми перевірили та перевели на українську мову все, що в них є. Встановили також телевізор. Це ж все ж таки одна з систем оповіщення. В прихисток спустили й холодильник, для зберігання харчів.

Ліцей №36

Укриття для цієї школи наразі ремонтують. Головною проблемою тут є відсутність стаціонарних туалетів та вентиляції. Як каже директорка закладу Елла Нечипорук, саме зараз цю проблему вирішують.

— Все забезпечення в укриття нам привезли: від води до аптечок — є все. Зараз будівельники роблять туалети на шість кабінок, для дівчат і для хлопчиків. Майстри замінили проводку, зробили освітлення, — сказала Елла Нечипорук.

Технічний ліцей

— Перевірок було чимало. ДСНС нам дозволили використовувати під укриття певне приміщення, яке вміщає під 100 людей. Тому, як і в решті закладів освіти, у нас буде змішана форма навчання, — розповіла директорка технічного ліцею Ольга Козяр.

У сховку є все, що необхідно для тривалого перебування: місця для сидіння, вода, їжа, аптечки, радіо для екстрених сповіщень, ліхтарі. Справна вентиляція. Є одразу чотири входи-виходи. На Мінцифри технічний ліцей подав заявку, щоб отримати Wi-Fi.

— Якщо будуть тривалі тривоги, то вчителі будуть проводити уроки просто в укритті.

В прихистку є стаціонарний санвузол, — сказала Ольга Козяр. — Раніше ми проводили тренування евакуації, по всьому ліцею є покажчики до укриття. Вчителі знають, як діяти та довести дітей до сховища без паніки.

Вінницька спецшкола

В цій школі на Вишеньці навчаються діти з інвалідністю та діти з особливими освітніми потребами. Тому під них максимально адаптували укриття, яке передали закладу освіти.

— Облаштували укриття так, щоб нашим діткам було тут не тільки безпечно, але й спокійно і зручно, — сказала директорка закладу Світлана Марчук. — Встановили пару ліжок, парти, взяли в оренду спеціальне сидіння для туалету. Незабаром будівельники будуть займатись капітальним ремонтом іншого сховища. Воно буде більш просторим, ну і звісно кращим. З системою вентиляції та стаціонарними туалетами.

Вінницько-Хутірський ліцей

Укриття для цього ліцею зробили за допомогою департаменту освіти міськради та міжнародних організацій. Сховище чисте, з шафою для аптечок та з усім необхідним.

— Плісняви в укритті немає, воно повністю оброблене і побілене. Ми встановили біотуалет, розташували стільчики, парти. Система сповіщення є, також WI-FI. Навіть зробили ізолятор на випадок, якщо дитина захворіла, — сказав директор ліцею Микола Биць.

Як побачили журналісти, все зроблено на совість і дійсно в цьому укритті комфортно знаходитися.

Наприкінці вересня - на початку жовтня ми зробимо повторну перевірку укриттів, створених для закладів освіти, щоб пересвідчитися як міська влада витратила мільйони гривень на їх підготовку.

 

Читайте також:

Ніби паличка-виручалочка: ТОП-15 онлайн-ресурсів для допомоги з навчанням

«Тривожний рюкзак» для дітей: поради поліції, що варто скласти до школи

«Ми серйозно підійшли до питання безпеки»: якими будуть найпростіші укриття у вінницьких школах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Роман Айзенберг

    Хто створював??? , Моргунов з Борзовим  нічого не зробили, крім того як один другого навчив вести бесіди та ролики знімати  !!! Люди самі своїми силами , за свої кошти створили все !!!
  • Next

    Зав таку підготовку до навчально року, під час війни відповідальних працівників міської ради потрібно  просто гнати з роботи, з передачею матеріалів перевірки до суду.
  • Ольга Ягнич

    Вас би посадить в тi укриття без дiтей,щоб подумали тупими головами скiльльки Годин нашi дiти повинi тирпiти Цей Жах у тих сирих стiнах!!!Долб.....!!!
  • Ольга Ягнич

    Вас би туди посадить в тi укриття без учнiв щоб подумали Тими турист головами скiльки дитина витримати Цей жах!!!

keyboard_arrow_up