«Ми серйозно підійшли до питання безпеки»: якими будуть найпростіші укриття у вінницьких школах

«Ми серйозно підійшли до питання безпеки»: якими будуть найпростіші укриття у вінницьких школах
  • Новий навчальний рік в офлайн розпочнеться в трьох десятках вінницьких шкіл, для близько півтори тисячі дітей. Для їхньої безпеки у кожному з цих навчальних закладів мають облаштувати найпростіше укриття.
  • Про те, як відбувається цей процес, а також, чим їх будуть укомплектовувати, ми поговорили з директоркою міського департаменту освіти Оксаною Яценко. 

На початку серпня лише 17% батьків у Вінниці планували відпускати дітей на офлайн-навчання. Усі інші збиралися вчитися в онлайні. Пройшло кілька тижнів й кількість «очників» зменшилася ще у п’ять разів.

Наразі до школи збираються ходити лише 3,4% (близько 1,5 тисячі) від усієї кількості вінницьких школярів. Інші 96,4% — навчатимуться в онлайні.

За словами очільниці міського департаменту освіти Оксани Яценко, ці показники змінюється кожного дня, тому не виключено, що 1 вересня ми матимемо дещо іншу картину.

Відео дня

Головною умовою для надання приміщенню школи дозволу на роботу в офлайні є наявність у ній або поблизу неї найпростішого укриття (підвал або цокольний поверх). З 44-х закладів загальної середньої освіти Вінницької МТГ, 30 мають підвали, і всі вони облаштовуються, як найпростіші укриття. 

Через маленьку кількість охочих навчатися очно, працюватимуть вони не у повному обсязі та з деякими змінами в освітньому процесі. Детальніше про це ми писали у матеріалі: «Більшість батьків — за школу в онлайні»: яким буде навчання у Вінниці з 1 вересня.

Підвал має не просто існувати, він має ще й відповідати певним вимогам. Лише за цієї умови інспектори з управління ДСНС можуть рекомендувати його до використання. 

— Шкільні підвали не будувалися для захисту дітей, тому перетворити їх на найпростіші укриття не так легко, — пояснює Оксана Яценко. — Наш підхід до організації укриттів дуже серйозний. Ми робимо на совість, адже розуміємо, що це надовго. Тим більше, що всі ми розуміємо й те, що від цього може залежати безпека й життя наших дітей. 

Роботи в укриттях розпочали у червні. В деяких вони закінчені, в інших — ведуться досі. У 14-тьох проводяться капремонти. Частину з них обіцяють закінчити до 1 вересня, інші — впродовж кількох наступних місяців. 

За словами Оксани Яценко, шкільні укриття у Вінниці не виглядатимуть, як звичайні підвали. До прикладу, за вимогами кожне укриття має мати щонайменше два входи/виходи. Та підвали, зазвичай, мають лише один. У таких випадках комунальники роблять ще один повноцінний вихід/вхід. 

У частині шкільних підвалів підлога зроблена з щебеню. Однак, за рекомендаціями ДСНС, підлога має бути твердою. Цей недолік також виправляють.

Висота стелі, згідно з уже згаданими рекомендаціями, у підвалі має становити не менше, як два метри. Та нерідко вона менша. Для усунення цієї проблеми доводиться знімати шар землі необхідної глибини. 

Відповідною має бути й товщина стін. Тому у підвалах, де вона недостатня, докладають додаткові ряди цегли. 

Велику увагу наразі приділяють вентиляції. В усіх шкільних укриттях вона буде припливно-витяжною. Вона працюватиме від електроживлення. Якщо світла не стане, то від автономних генераторів. Якщо й вони з якихось причин не запустяться, то повітря до приміщення можна буде закачати вручну, за допомогою важеля. 

У підвалах замінюють та ремонтують системи електропостачання, водопостачання, каналізаційні та опалювальні системи. Для вінницьких шкіл закупили 65 автономних генераторів різної потужності. 

— Ніхто з нас раніше не стикався з такими викликами, але ми постійно шукаємо правильні виходи з ситуацій. Якщо можна так сказати, хочемо забезпечити в цих укриттях комфортне перебування, — продовжує очільниця департаменту освіти. — В укриттях, де ми проводимо ремонти, обов’язково будуть стаціонарні вбиральні. В інших або біотуалети, або ємності для нечистот, які герметично закриваються та знаходяться в облаштованому під санвузол місці. Вода для миття рук та інших потреб також буде.

Усі найпростіші укриття у школах матимуть вогнегасники, запас технічної води, ломи, лопати, резервні джерела живлення та освітлення, аптечки, жилети для класних керівників з підсвіткою, місця для сидіння тощо. 

Серед педагогічних колективів проводять тренінги з надання домедичної допомоги. Для емоційної безпеки дітей, під час тривог до укриттів спускатимуться й психологи, які у разі необхідності можуть надати психологічну допомогу. 

Влада на різних рівнях попереджає українців про важку зиму. Можливі відключення газу та світла. Цю небезпеку, говорять у департаменті освіти, вони також опрацювали. На випадок нестачі газу чи світла закуповують потужні генератори та обігрівачі. 

Додамо, що деякі вінницькі школи, за необхідності, можуть перетворитися на пункти харчування та обігріву населення. Їх вже визначили, та закупили для них необхідне обладнання. 

Загалом на ремонтні роботи та придбання обладнання з міського бюджету вже виділили 50,6 мільйона гривень. До робіт з облаштування укриттів долучилися також педколективи шкіл та батьки учнів. Підтримали й міжнародні організації, зокрема дитячий фонд ООН, ЮНІСЕФ. Вони передали три сотні аптечок невідкладної допомоги, великі та малі ємності для води, побутову хімію тощо. 

— Ми розуміємо, яка зараз ситуація. Та хочемо, аби усі батьки знали, що діти, які хочуть навчатися в офлайн, мають таку можливість. Ми докладаємо максимум зусиль, аби їм було якомога безпечніше у школі, — говорить Оксана Яценко.

 

Читайте також:

«Більшість батьків — за школу в онлайні»: яким буде навчання у Вінниці з 1 вересня

«Наше сховище лише для мешканців»: чи можуть не пустити до укриття під час повітряної тривоги?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (50)
  • Татьяна Бачинская

    Коли ж це бл...во закінчиться вже в Україні...
  • Svetlana Polyarysh

    Тепер зрозуміло чому ніхто не чув батьків весь цей час((( Знову гроші...
    Краще облаштували на ці кошти кілька нормальних укритів, щоб люди могли туди спуститися..
    Як шкода, що нас не чують...
  • Diana Pidhirna-Boiko

    Особливо, що стосується Яценко, дуже сподіваюся, що скоро настане той час, коли ця некомпетентна, жадібна, пантруюча своєї морди особа нарешті перестає очолювати освіту Вінниці! Вона і забезпечення якісної освіти у Вінниці це дві горизонталі, які ніколи не перетнуться!
  • Diana Pidhirna-Boiko

    Знаю, я таку можливість, ви ніби -то зробили все... Так все, щоб поставити батьків в таку ситуацію, щоб вони все ж таки не повели на офлайн навчання дітей. А тепер, можна й звітувати, що відмовилися до 1 вересня більшість.

keyboard_arrow_up