«Більшість батьків — за школу в онлайні»: яким буде навчання у Вінниці з 1 вересня

«Більшість батьків — за школу в онлайні»: яким буде навчання у Вінниці з 1 вересня
  • У департаменті освіти ВМР розповіли, як триває підготовка до нового навчального року. Наразі відомо, що понад 80% батьків не хочуть відправляти дітей до школи, надаючи перевагу заняттям в онлайні. 

Наприкінці липня у місті проводили опитування батьків школярів, щоб дізнатися їхню думку про майбутній навчальний рік. Переважна більшість з них, а саме 83%, відповіли, що виберуть навчання в онлайні, 17% — надають перевагу очній формі. 

Тобто від загальної кількості учнів нашої громади, а це понад 40 тисяч дітей, за справжні парти 1 вересня може сісти близько одної п’ятої частини (8 тисяч).   

У департаменті освіти ВМР розповіли, що наразі вони закінчують проводити ще один аналогічний моніторинг. Очікується, що кількість охочих навчатися в офлайні зросте, проте несуттєво.  

Відео дня

За словами заступниці міського голови Галини Якубович, з 44 навчальних закладів, найпростіші укриття є в 30. Однак у випадку сигналу про повітряну тривогу, вони не зможуть прихистити усіх учнів, педагогічний колектив та обслужний персонал. 

— Ми покладаємося на розуміння батьків. Адже зробивши навчання навіть у три зміни, вмістити в наявних укриттях понад 40 тисяч людей все одно не вийде, — пояснює Якубович. — Попередньо відомий нам відсоток охочих вчитися в офлайні, дозволить забезпечити всіх місцем в укритті. Наразі ми можемо навіть говорити про навчання в одну зміну. Однак, чим більше ставатиме дітей в школах, тим, відповідно, й додаватимуться зміни. 

Очільниця міського департаменту освіти Оксана Яценко розповіла, що обирати форму навчання для дітей мають саме батьки. Зробити це рекомендовано до 22 серпня, однак за потребою можна й до 1 вересня включно. 

Батьки, чиї діти навчатимуться в онлайн-форматі, мають просто очікувати на початок навчального року. Ті батьки, які все ж таки планують відправити дітей до шкіл, мають у вказані в попередньому абзаці терміни написати відповідну заяву в навчальному закладі.

Поза тим, ці батьки зобов'язані будуть підписати інформаційну згоду, що в ній прописані усі ймовірні ризики для дитини, пов’язані з воєнним часом. 

— Наша першочергова задача — це мінімізація кількості людей, як мають перебувати в освітніх закладах під час офлайн-навчання, — говорить Оксана Яценко. — По-друге, це правильна організація навчального процесу, зокрема, в онлайні. Для цього батьки у зазначені терміни мають написати заяви. 

Очільниця департаменту освіти додає, що батьки зможуть змінювати свою думку щодо навчального процесу їхніх дітей.  

Оксана Яценко та Галина Якубович

Відомо також, що в цьому навчальному році зміниться алгоритм формування класів. До прикладу, у школі №55 п’ять класів першачків. З них умовні 80% учнів вирішили навчатися в онлайні. Залишається 20%, яких об’єднають в один клас, що навчатиметься очно. 

Є й інший варіант. Наприклад, в школі №77 лише двоє учнів-першачків йтимуть в офлайн. Такої кількості замало для формування окремого класу. Тому їм запропонують приєднатися до школи №78, де за парти сідатиме вісім учнів. Таким чином сформується клас з десяти дітей. 

Усі десятеро фізично навчатимуться в школі №78, однак двоє з них будуть числитися за школою №77. Їх ніхто не переводитиме. Школа для таких дітей підбиратиметься за територіальним принципом, з обов’язковою наявністю укриття. 

У міській раді розповіли, що спільними зусиллями місцевої влади, педагогічних колективів та батьків, усі найпростіші укриття в школах приведені або наразі приводяться до ладу. Мова про поточні ремонти, протипожежну безпеку, закупівлю генераторів та обігрівачів тощо. 

Поза тим, за словами очільниці департаменту освіти, кожна школа у Вінниці має в штаті медичну сестру. Нещодавно вони усі пройшли курс з надання першої медичної допомоги у різних випадках. Крім того, 210 інших працівників освітніх закладів пройшли цей же курс. У планах залучити до цього курсу всіх працівників вінницьких шкіл та садочків, а це близько восьми тисяч людей. 

Рішення про проведення традиційного свята Першого дзвоника залишатиметься за кожною школою. Та з великою ймовірністю усі освітні заклади цьогоріч їх скасують. 

Читайте також:

Якщо навчання буде в школах, тоді хто відповідатиме за безпеку дітей? Ми дізнались

Якщо війна і боїтеся, то чи варто віддавати дитину до школи — поради психолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Svitlana Slobodian

    Хай приходять ті батьки до школи і чекають під нею кінця уроків.А на випадок тривоги,щоб забирали своїх дітей,бігли з ними в укриття і відповідальність несли за своїх дітей.
  • Валя Кравчук

    Коли коновірус був то три роки сиділи в дома а коли вона то ідіть в школу просто нема слів.
  • Людмила Мазур

    Ті що хочуть пускати дітей,хай пускають.А я свою дитину, не буду пускати.У цій війні уже багато погибло,діточок.Які ні в чому не вині.Люди задумайтеся, чим Ваші діти,заслужили.Вони жити хочуть,не боятися, повітряної тривоги.І бігти укриття І якщо є нормальні директори ,шкіл.То Вони не зможуть узяти всю відповідальність на себе.Не дай Боже,це для нього буде карма.На все життя.
  • Читач74

    Що за тупі люди... 55 і 77 - це умовно, для прикладу... Треба було ходити в школу оффлайн, а не палити за рогом школи...

keyboard_arrow_up