«Нас кинули». Пайовики в ЖК «Джерельний» скаржаться на забудовника

«Нас кинули». Пайовики в ЖК «Джерельний» скаржаться на забудовника
Головна проблема у відсутності комунікацій, скаржаться вкладники у будівництво. Без підключеної електрики, води, каналізації вони не можуть почати робити ремонти у квартирах
  • Ще у 2020 році на околиці Вінниці на Барському шосе почали будувати житловий комплекс «Джерельний».
  • Тут зведені десять зблокованих будинків, в яких, за словами пайовиків, житимуть 240 сімей.
  • Вкладники скаржаться на забудовника, який, не завершивши «Джерельний», розпочав новий об’єкт

Зустрілися з пайовиками на будівельному майданчику ЖК «Джерельний». Тут зведений квартал із триповерхових будинків. Більшість із них вже пофарбовані, мають вікна та двері. Будівельників, крім однієї людини, на місці не було.

«Уже два роки тільки обіцянки»

— Придбала у 2020-му частину будинку в ЖК «Джерельний». Купувала квартиру для своєї доньки, що зараз служить у лавах ЗСУ, — каже Тамара Слободяник. — Забудовник обіцяв, що здасть наш будинок у третьому кварталі 2020 року і ми станемо власниками частини будинку. На той момент платили по 18 тисяч гривень за квадратний метр.

Жінка розповідає, що зараз 240 учасників будівництва, які вклали свої гроші, не можуть домогтися того, щоб ці будинки стали їхньою власністю. 

Відео дня

— Чому? Тому що наш забудовник, Володимир Адамчук, уже два роки дає цяцянки-обіцянки, — на емоціях розповідає Тамара. — На місці будівництва стоять «коробки» без підключення до води, газу, каналізації та електроенергії. Ба більше, цей забудовник отримав нові дозволи на нове будівництво житла на Космонавтів, 79. Своїх будівельників він забрав звідси, щоб будувати там. Це хіба правильно?

Слободяник обурюється ще через те, що у владних інстанціях на їхню проблему не реагують.

— Виконроб та забудовник на наші дзвінки не відповідають. Ми писали у всі інстанції — до ДАБІ, до міської ради, зверталися до депутатів. Звертали увагу на проблему. Питали, коли Адамчук закінчить будівництво нашого комплексу? У відповідь тиша, усі умили руки: ніхто не хоче нам допомагати, — каже співвласниця об’єкта будівництва.

«Коли завершиться будівництво — ніхто не знає»

Аналогічна історія в Олега Марнопольського. Купив квартиру в ЖК «Джерельний» наприкінці 2020 року. Зробив повну оплату за квадратні метри. Отримав обіцянку, що передадуть йому у власність житло наприкінці другого кварталу 2021 року.

— Візуально будинки здаються готовими. Але у підсумку вони як стояли у 2020-му, такими вони є і понині, — каже Олег Марнопольський. — Мали бути виконані чорнові ремонти у квартирах, встановлені котли індивідуального опалення в кожній квартирі, підключена електроенергія, каналізація та вода.

Їх головна проблема, каже Олег, відсутність підключення до комунікацій.

— Через це немає сенсу виконувати будь-які ремонти у квартирах, бо прийде зима і все це через холод «позлітає» зі стін та підлоги, — каже пайовик. — Ба більше, зараз виникає питання до збереження того, що збудоване. Почалися підтікання на дахах, на фасадах. Попри те, що у будинках немає підвалів, перші поверхи регулярно підтоплює.

Він нарікає, що зараз незрозуміло, чи буде завершене це будівництво взагалі.

— Забудовник Володимир Адамчук неодноразово визнавав, що ЖК «Джерельний» це його будівництво. А от коли воно завершиться — ніхто не знає. Через це у нас повна невизначеність, опускаються руки. Не зрозуміло, коли нам віддадуть наші квартири, — говорить Олег.

«Єдина порада — йдіть до суду»

Вікторія Домбровська, щоб придбати житло в ЖК «Джерельний», збирала кошти всією родиною. Купили тут квартиру для доньки.

— Договір укладала через ріелтора Михайла Бурякова. Він сльозно запевняв про те, що «все буде нормально, за 1-2 роки цей дім добудують», — каже Вікторія. — Минає рік — побудували триповерхові «коробки» і на цьому все. Більш того, у тому місці, де в нас мав бути дитячий майданчик — побудували ще один, десятий будинок.

Вона також розповідає, що їхніх будівельників — бригади, які працювали на «Джерельному» — забудовник забрав на свій об’єкт.

— Побачила, що там дійсно йде будівництво, працюють робітники, а в нас тиша! Нікого в будній день на нашому будівництві не побачиш, — каже Вікторія Домбровська. — То ми свої гроші вклали у «Джерельний». Їх вклали у нове будівництво, тоді як наш об’єкт ніхто до кінця не довів. У мене питання до влади: чому цьому забудовнику видають ліцензії, якщо він жодного свого будинку не довів до пуття?

Пайовики розповіли, що їм дали єдину пораду: судитися із забудовником. Але в цьому питанні немає єдності між людьми.

— Хтось боїться, що через суд забудовник усе покине і не закінчить будівництво. Але зараз нічого й так не рухається, — розповіла Тамара Слободяник. — То ми всі написали заяви в поліцію, про шахрайство в особливо великих розмірах. Адже Адамчук у нас гроші зібрав, а будівництво не закінчив.

Хто замовник і забудовник?

ЖК «Джерельний» почали будувати з березня 2020 року: тоді були отримані повідомлення про початок будівельних робіт, які опубліковані у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

Переглянувши документи, дізналися, що дозволи на будівництво видавав департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міськради. Хто підрядник? Хто замовник? У держсистемі цих даних немає. Також невідомі терміни здачі в експлуатацію зблокованих будинків на вулиці Джерельній.

З усім тим Володимир Адамчук визнавав свою причетність до цього будівництва, про що він розповідав у інтерв’ю, яке було опубліковане у липні 2020 року: «Конкуренти замовили» — вінницький забудовник розповів, хто і навіщо намагається його очорнити».

— Я дійсно маю пряме відношення до цього будівництва, я його фінансую. Але воно не проблемне, як це хочуть подати мої недруги. В 11-му мікрорайоні Вінниці зараз відбувається будівництво дев’яти (уже їх 10 - авт.) малогабаритних, блокованих житлових будинків. Ми, щоб не заплутувати вінничан, називаємо їх житловим комплексом «Джерельним», бо всі ці будинки будуються на вулиці Джерельній. Однак кожен із цих будинків матиме окрему адресу та своїх власників, — розповідав Адамчук.

Щодо ЖК «Джерельний» ми намагалися зв’язатися з вінницьким забудовником. Хотіли запитати: Чому на місці не відбувається будівельних робіт? Чи правда, що будівельні бригади з «Джерельного» були переведені на новий об’єкт на проспекті Космонавтів? Коли об’єкти будуть підключені до комунікацій? Коли відбудеться здача в експлуатацію будинків?

Проте на наші дзвінки Володимир Адамчук не відповів. Ми все ж сподіваємося, що вінницький забудовник вийде на зв’язок із журналістом. Його відповідь ми готові опублікувати в окремому матеріалі.

 

Читайте також:

У центрі зводять найвищу у Вінниці багатоповерхівку. Вона вже має висоту 19 поверхів

Які дороги у Вінниці відремонтують у 2023 році — плани розбудови

Будівництво комплексу «BOGUN» на паузі: земельну ділянку, де стояв «Південний Буг», арештували

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Galina Sukharevskaya

    Наразі багато людей опинилися в подібній ситуації(

    Та і велика кількість забудовників з початку війни в ситуації не кращій, теж можна зрозуміти. Взагалі просто старайтеся купляти житло через перевірених ріелторів та агентства, котрі переймаються своєю репутацією та довірою людей. Я з таких пораджу https://kvartiri.com.ua/prodazha-kvartiri/vinnitsia . Самі зверталися, тому можна сказати, що можу ручатися

  • Сергей

    Под этим домом раньше был качатник, там все рыбу ловоили.  Такой ставок угробили!
  • Oleksandr Stoliarov

    Такого поважного "забудовника" оббрехали)
  • Андрей Сергиенко

    Все вопросы к агенствам которые вам лапшу вешали,а вы рты пооткрывали и повелось, вопрос если застройщик так хреново вск строит и ничего не сдавал как писали в описании зачем покупать? Жк не сдадут ещё лет 5!

keyboard_arrow_up