Які дороги у Вінниці відремонтують у 2023 році? Плани розбудови громади

Які дороги у Вінниці відремонтують у 2023 році? Плани розбудови громади
У листопаді 2021 року стартувала реконструкція Батозької. Через війну роботи призупинили, але збираються відновити і завершити в наступному році
  • Попри війну, в наступному році наше місто продовжать розвивати та розбудовувати. Зокрема, візьмуться як за ремонт старих шляхів, так і за будівництво нових доріг.
  • Переглянули проєкти бюджету та програми розвитку, щоб дізнатися, які вінницькі дороги оновлять в наступному році.

Дороги, зазвичай, один із головних інтересів для громадськості. Гарних, якісних шляхів завжди не вистачає й автомобілістам, і пішоходам. Також людьми болісно сприймається й той факт, що за ініціативи влади дороги перекривають на ремонт й тривалий час нічого не відбувається. Яскравий приклад — реконструкція Батозької.

Однак в наступному році дорогу і тротуари на цій вулиці все ж збираються повністю відремонтувати й нарешті здати в експлуатацію, про що дізналися з проєктів Плану економічного і соціального розвитку громади та Бюджету Вінниці на 2023 рік.

Утім, якими б не були масштабними планами, існує воєнний ризик, що їх реалізація знову затягнеться. Або буде скасована. Адже поки триває війна — про масштабні ремонти не може йти мова. 

Відео дня

І цьому вже є приклад — плани розбудови громади у 2022 році вдалося реалізувати лише на 26%.

Батозька

Ділянку вулиці від Коцюбинського до Муніципального ринку перекрили ще в листопаді 2021 року. Підрядник, «Еталон-Буд», приступив до роботи.

З вулиці швидко зняли асфальт, потім прибрали колії. Надалі почали працювати над заміною підземних комунікацій та поставили нові плити під шлях для трамваїв. Встановили нові стовпи для світильників та з опцією, на перспективу, прокласти між цими стовпами контактну мережу для руху тролейбусів.

Почалася війна. І щонайменше з червня цього року не відбувається жодних робіт на Батозькій.

Ділянка від Муніципального ринку до Залізничного вокзалу без асфальту, але залишається проїзною — поодинокі автомобілі та навіть невеликі вантажівки скорочують тут собі шлях до проспекту Коцюбинського, так і у зворотному напрямку. Плити під колії використовують вінничани: цей піший шлях є рівним й не збирає на собі багато калюж, на відміну від розбитих тротуарів навколо.

Як бачимо з проєкту бюджету громади на 2023 рік, реконструкцію Батозької збираються завершити протягом наступного року. Для цього з бюджету хочуть виділити аж 109 мільйонів гривень. При тому, що загальна вартість впровадження проєкту сягає 185 мільйонів гривень. Очікуваний рівень готовності об’єкта на кінець 2023 року має бути 100%. 

Трамвайні рейки для Батозької, нагадаємо, закупить Швейцарія. Вінниця зверталася до швейцарських партнерів, аби ті провели закупку, бо воєнний стан в Україні не дозволяє повністю фінансувати місцеві програми, пояснювали в міськраді. 

При тому швейцарці не тільки організували закупівлю, а й оплатять її: для Батозької закуплять майже три кілометри колії та різноманітного приладдя для монтажу на місці.

Пирогова

Ділянку вулиці від Пироговки до Урожаю збиралися почати ремонтувати цієї весни. Через війну такі наміри відтермінували. За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення міському голові Сергію Моргунову розповідали, що будуть реконструювати 700 метрів вулиці, де під громадський транспорт виділять окремі праві смуги на дорозі.

Планувалася зміна організації руху: прибрати «острівці безпеки», що на перехресті Пирогова з вулицею Героїв поліції (колишня Блока - авт.), а замість них поставити світлофори. І ще серед змін організації руху на цій ділянці збиралися заборонити лівий поворот з Пирогова на Героїв поліції, якщо їхати у напрямку центра.

У синіх колах виділені два перехрестя, де будуть влаштовані переходи зі світлофорами / Фото: vmr.gov.ua

Разом зі світлофорами облаштують пішохідні переходи на перехресті Героїв Поліції (Блока) — Пирогова — Литвиненко. Якраз там, де пішоходи систематично перебігають дорогу.

Також пішохідний перехід зі світлофорним регулюванням хочуть поставити на Пирогова, навпроти входу до ринку «Урожай». Тоді, 17 лютого, меру Вінниці доповідали, що через встановлення світлофорів заторів на Пирогова більше не стане:

— Моделювання показало, що по Келецькій рух транспорту залишиться практично так само. По Пирогова в напрямку центру за рахунок додаткової смуги руху (вона утворюється, якщо прибрати острівці на Блока - авт.) збільшується на 80%. В напрямку з центру по Пирогова на Скалецького теж на 30% збільшиться пропускна спроможність, — говорив директор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук.

Такий вигляд матиме вулиця Пирогова після реконструкції / Ескіз з vmr.gov.ua

Крім того, планують замінити плити під трамвайні колії на «оксамитовий шлях», на ділянці вулиці хотіли висадити близько 100 дерев і прокладуть повноцінну велодоріжку.

Не вдалося реалізувати проєкт навесні 2022 року — спробують впровадити у 2023-му. Але спочатку треба виготовити кошторисну документацію на реконструкцію, на що з бюджету виділяють 2 мільйони 63 тисячі гривень. Протягом наступного року проєкт мають повністю зробити.

І ще ця реконструкція зачепить ремонт підземного переходу на «Урожаї»: у планах на 2023 рік розпочати виготовлення проєктно-кошторисної документації на капремонт цього об’єкта. Потребу в оновленні аварійного переходу вінничани висловлювали неодноразово.

Нове дорожнє будівництво

У наступному році збираються завершити будівництво бетонної дороги на території Індустріального парку, що біля Немирівського шосе. На будівництво кількох ділянок на вулиці Проектній збираються витратити 36,4 мільйона гривень з бюджету громади.

Ще 1 мільйон гривень витратять на проєктування нових відгалужень цієї вулиці, які з’єднають дорогу із Немирівським шосе. 

Нагадаємо, в Індустріальному парку розміщені вінницькі заводи — це Green Cool з виробництва холодильного обладнання, HEAD (будується) з виробництва спорядження для зимових видів спорту та є наміри на запуск низки інших промислових об’єктів, які дещо відтермінувалися через війну в Україні.

Через розбудову мікрорайону Академічний там створюють нові шляхи. В наступному році побудують нову ділянку вулиці Тимофіївської, на що витратять 4 мільйони 250 тисяч гривень.

Мікрорайон Академічний, станом на літо 2021 року. Фото: lun.ua

«План ремонтів складали з надією у його реалізацію»

Юрій Семенюк, директор департаменту комунального господарства і благоустрою міськради

— 100% впевненості, що ми ці плани реалізуємо, наразі немає. Досі триває війна. Досі діє постанова Кабміну №520, яка визначає, що з місцевих бюджетів пріоритетно мають фінансуватися видатки оборони, зарплати, енергоносії. І тільки в останню чергу, та й то, якщо кошти залишаться, можна витратити на капітальні ремонти.

Тому ми цей план дорожніх ремонтів складали з надією у те, що зможемо реалізувати. Тобто, коли війна закінчиться перемогою України, або коли будуть внесені зміни до постанови уряду №520. І щоб ми не втрачали час на підготовку проектно-кошторисної документації, на запити видатків за цими напрямками, а почали одразу, максимально швидко, працювати над впровадженням проєктів.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, на що у 2023 році витратять бюджет Вінниці.

 

Читайте також:

Про графіки відключень та дефіцит електроенергії поговорили з технічним директором «Вінницяобленерго»

Блекаут у Вінниці: як діяти і куди звертатися в умовах надзвичайної ситуації

Побудова ТЦ перед Центральним ринком. Суд розглядає законність продажу землі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Руслан Ковтун

    Автовокзал східний весь в ямах, вул Левка Лук'яненка в ямах і нема розмітки. Спочатку зробіть ями та розмітку чи на цьому відкатів не зароблять а все капітальне будівництво після війни.
  • Den Nonamed

    країна у війні, а у нас замість того щоб виробляти свої снаряди та дрони - будують заводи для зимніх видів спорту. Не далеко ми пішли від русні, кому війна, а кому заробіток. Ганьба! Прості люди збирають воїнам гроші на все, в той час як влада зайнята корупційним будівництвом, коли вже це закінчиться?
  • Den Nonamed

    я не проти ремонтів, але я, як свідомий громадянин доначу левову частку своєї зарплати хлопцям на дрони, пікапи та навіть банально шкрпетки, в той час, як у мирному місті збираються за багато мільйонів гривень робити дорогу. Люди, наші найкращі хлопці гинуть на передовій без дронів та евакуаційного транспорту, в той час, як ми тут в теплі з жиру бісимся
  • Александр Шмырев

    Села присоединили а где дороги и транспорт муниципальный кроме Аграрного есть Винницкие Хутора Писаревка Щитки Великі та Малі Крушлинці Гавришовка  что там еще присоединили к Виннице

keyboard_arrow_up