Бюджет Вінниці-2023. На що витратять 5 мільярдів гривень наших грошей?

Бюджет Вінниці-2023. На що витратять 5 мільярдів гривень наших грошей?
Фото для колажу: slovoidilo.ua
  • У наступному році бюджет громади складатиме 5 мільярдів 189 мільйонів 646 тисяч гривень. Натомість витрати Вінниці на 2023 рік складають 5 мільярдів 656 мільйонів гривень.
  • П’яту частину від цих коштів отримають освітяни, 364 мільйони гривень перерахують на зарплати посадовцям, і менше пів мільярда залишиться на розбудову Вінниці та приміських сіл. 
  • Що ще цікавого побачили? Далі наш аналіз бюджету.

На сайті Вінницької міськради опублікували проект бюджету на 2023 рік. Його ще мають схвалити на черговій сесії міськради, щоб цей кошторис став чинним в наступному році. Переглянули документ, щоб розібратися, куди й скільки влада витрачатиме гроші платників податків.

Хто заплатить в скарбницю найбільше

У міськраді очікують, що найбільше грошей до бюджету громади у 2023 році прийде саме від платників податків — а це 4,7 млрд із 5,1 млрд запланованих доходів. Найбільше коштів бюджет громади отримає з наших із вами зарплат — з податку на доходи фізосіб. Бухгалтери та фінансисти міськради розрахували, що такого доходу міська скарбниця отримає аж 3,2 мільярда гривень протягом наступного року.

Ще 1 мільярд 164 мільйони гривень міська влада очікує зібрати з місцевих податків. Сюди входять податок на нерухоме майно, земельні податки, плата за оренду, єдиний податок з юридичних та фізичних осіб-підприємців тощо. Та ще 266,5 мільйона гривень зборів до місцевого бюджету має бути з акцизних податків, які встановлюються на тютюн, алкоголь, пальне тощо.

Відео дня

Неподаткових надходжень до бюджету-2023 має надійти на суму 192 мільйони гривень. Серед найбільших статей доходу в цій категорії: оподаткування доходів, які отримують комунальні підприємства та бюджетні установи (74 млн грн); плата за надання адміністративних послуг (56,2 млн грн); плата за встановлення земельного сервітуту (17,7 млн грн).

До того ж міська влада запланувала у 2023 році продати комунальне майно на 19,2 млн грн і комунальну землю несільськогосподарського призначення на 45 млн грн. Гроші від цих операцій мають надійти до бюджету нашої міської громади.

Окремо, з держбюджету до вінницької скарбниці, надійде 129 мільйонів гривень на міську медицину. І ще 4 мільйони на пільгове медичне обслуговування «чорнобильців», на відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій, на компенсаційні виплати людям з інвалідністю 1 та 2 групи та на забезпечення витратними матеріалами (кардіо виробами) пацієнтів регіонального кардіоцентру.

З усього цього виходить, що дохідна частина бюджету громади в наступному році складатиме 5 мільярдів 189 мільйонів гривень. Як же їх будуть витрачати?

Зарплати та комуналка — серед найбільших витрат

Традиційно, найбільше коштів з бюджету громади, спрямовують саме на зарплати працівникам бюджетної сфери. 

На оплату праці апарату міськради та її виконавчим органам — а це 901 людина — закладають 364 мільйони гривень на наступний рік.

Окремою статтею видатків є зарплата освітянам. 110 мільйонів гривень піде на зарплати працівникам шкіл, ліцеїв та гімназій; 366 мільйонів — на зарплати працівникам дитсадків; 29 мільйонів на оплату праці викладачів позашкільних гуртків та ще 4 мільйони на зарплату персоналу спеціалізованих шкіл, де навчаються діти з особливими освітніми потребами.

І, якщо ви думали, що у вас дорога комуналка, то тепер ви дізнаєтесь, скільки на рік місто витрачає на оплату енергоносіїв та комунальних послуг: 281 мільйон 202 тисячі гривень!

І це без врахування об’єктів медицини (оплата за рахунок Нацслужби здоров’я - авт.) та муніципального транспорту (за комуналку платить транспортна компанія з отриманих доходів).

До того ж на виконання вимог воєнного стану, 4% від загальної суми нашого бюджету, міська влада відклала на «чорний день» — 161 мільйон 580 тисяч гривень матимемо в резервному фонді, наприклад, на ліквідацію надзвичайних ситуацій, на гуманітарну допомогу тощо.

Що залишилося на розбудову і міські ремонти

А на розвиток міста хоч залишилося грошей? Зрозуміло, що зараз, поки триває війна, не до масштабних перебудов проспектів та нових будівництв, але є низка проєктів, реалізація яких «заморожена» через повномасштабне вторгнення росії.

Так, на ремонти, будівництва та реконструкції у 2023 році заклали 565 мільйонів гривень. З цієї суми:

Це ми вказали найбільші суми. Ознайомитись з усіма цифрами з проекту бюджету на 2023 рік, можна за цим посиланням.

А раніше, нагадаємо, ми зробили огляд планів розвитку Вінниці на 2023 рік.

 

Читайте також:

Польське Кельце подарувало Вінниці два автобуси. Чому їх не випускають на маршрути?

У Вінниці з'явилась база компаній, які працюють, коли немає світла

Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Суслик

    На все виділяють гроші . А що будинок офіцерів не хоче ремонтуватись . Чи не хочуть ? Якщо не хватає грошей то давайте кинемо агітку : фінансова допомога від містян на ремонт будинку офіцерів . Думаю ,що кожен мешканець кинув би 20 - 50 гривень на це . А ще б було краще знести той " Ювілейний " ,бо він тільки портить вид площі . Ніякого виду ,

    сіра і страшна будівля страшна . Краще звести на його місці щось друге . А ще хотілось сказати , що бюджет не малий і багато що можна зробити для Вінниці .  А хотілось би знати , а що планує  керівництво Вінниці зробити на Старому місті . Там теж живуть люди . Дороги це добре , а щось суттєве . Бо тільки центр і все .

keyboard_arrow_up