Розвиток Вінниці у воєнний час. Що було зроблено у 2022-му та які плани на 2023 рік?

Розвиток Вінниці у воєнний час. Що було зроблено у 2022-му та які плани на 2023 рік?
  • Реконструкція Батозької, аеропорту та реалізація низки інших об’єктів була поставлена на «паузу» через початок повномасштабної війни.
  • І, знову ж таки, через війну додалося те, чого не було в планах — ремонти будинків, які постраждали через ракетний обстріл Вінниці 14 липня, облаштування прихистків та укриттів, обладнання пунктів обігріву.
  • А що планує міська влада у 2023 році?

На сайті Вінницької міськради опублікували План економічного і соціального розвитку на 2022 рік, а також звіт про виконане у 2022 році. Вибрали з документа найцікавіше.

Підсумки року

2022 рік став складним для реалізації намірів на розбудову громади: цьому завадило повномасштабне вторгнення росії.

Отож, з того плану реконструкцій, ремонтів та будівництв, було виконано лише 26,3%. У грошах, це —  83,1 млн грн із запланованих 316 млн грн витрат по цьому напрямку.

Відео дня

На початку року вдалося виконати роботи з реконструкції 2-го поверху адмінбудівлі на Замостянській, 7 та проводили реконструкцію будівлі під Туристичний центр на Соборній, 89.

В цьому році продовжили будівництво Регіонального кардіоцентру, що є спільним проєктом міста, області та Світового банку (34 млн грн виділили у 2022 році - авт.).

Ремонт житлових будинків. Виконали ремонти, що спрямовані на енергозбереження у 102 житлових будинках Вінниці. У 21 житловому будинку, в яких створені ОСББ, провели капремонт за кошти громади — у переважній більшості, замінювали дахи та ліфти.

Працювали й над ліквідацією наслідків ракетного обстрілу Вінниці 14 липня. У 30 будинках замінили вікна та двері у під’їздах, у чотирьох будинках відновили покрівлі. 

Ремонт доріг та транспорту. Також у 2022 році займались ремонтом доріг. Серед найбільш значних — завершення капремонту вулиці Шепеля (відрізок від Гальчевського до Нечая); ділянки дороги, що сполучає вулицю Зулінського та Житомирське шосе; перебудували перехрестя на вулиці Коріатовичів та Оводова, з влаштуванням кільцевої розв’язки. І ще у цьому році виконали капремонт ділянок доріг на 21 вулиці в приватному секторі.

Працювали й над покращенням вуличного освітлення громади — загалом встановили 202 світлодіодні ліхтарі у цьому році.

Фахівці «Вінницької транспортної компанії» виконали капремонт 33 тролейбусів та 23 трамвайних вагонів. Склали один тролейбус VinLine, ще чотири тролейбуси наразі у роботі.

Екологія. Тривали роботи з очищення річки Південний Буг: земснарядами з річища підняли 12,9 тисячі кубометрів намулу. Відремонтовано та очищено 157 колодязів питної води. Виконано обрізку та знесення понад 1,9 тисячі сухих та аварійних дерев. Їм на заміну висадили одну тисячу саджанців дерев.

Нове житло. Цього року тривала реалізація міської програми «Муніципальне житло»: ввели в експлуатацію 105-квартирний будинок на вулиці Бортняка; тривають підготовчі роботи з будівництва об’єкта на Привокзальній, 30; займаються будівництвом 128-квартирного житлового будинку на 600-річчя. 

Також, за кошти інвестора, розпочато будівництво дитсадка на 12 груп в районі «Академічний».

Проєкти, що на «паузі». Зараз по цих проєктах виконання робіт призупинили:

  • Незавершеною залишається реконструкція вулиці Батозької.
  • Будівництво технопарку «Кристал» на 600-річчя, 21А.
  • Реконструкція будівлі аеровокзалу «Аеропорту Вінниця». Місто взяло кредит для перебудови аеровокзалу: виконали робіт на суму 1,8 млн грн зі 180 млн. Кошти були спрямовані на демонтажні та підготовчі роботи.
  • Не завершили будівництво каналізації у приватному секторі. Цього року проклали 270 метрів мереж каналізації у приватному секторі квартального комітету «Добробут» (Старе місто).

Чому ці проєкти «на паузі»? На вимогу постанови уряду №590 запровадили Порядок фінансування Держказначейством — саме через цю структуру проводять фінансування робіт. 

Відтак, у першу чергу з бюджетів всіх рівнів фінансуються видатки оборони, в другу — нагальні видатки (зарплати, оплата енергоносіїв); в третю — інші видатки, які включають інші поточні видатки та більшість капітальних видатків.

Плани на наступний рік

Тож в планах на 2023 рік, в першу чергу, відновлення робіт саме на призупинених проєктах. Це:

  • Реконструкція будівлі аеровокзалу (за рахунок кредитних коштів) та інженерних мереж і споруд «Аеропорту Вінниця». 
  • Реконструкція будівлі під розміщення технопарку «Кристал» (600-річчя, 21А, літера Б).
  • Роботи з термомодернізації закладів освіти: дитсадок №16 (вулиця Зерова); Палац дітей та юнацтва (Хмельницьке шосе, 22); дитсадок №21 (Міліційна, 8). 

Заклади освіти, культури та медицини. Є у планах виготовити проєктну документацію на утеплення дитсадка «Яблунька» у Малих Крушлинцях та гуманітарної гімназії №1 у Вінниці. Також збираються виготовити проєкти на заміну дахів у восьми комунальних закладах: дитсадок №29, дитсадок №14; дитсадок №72; дитсадок №59; ліцей №18, ліцей №31, пологовий будинок №1, поліклініка на Зерова, 13.

Розпочнуть реконструкцію «Райдуги», що в Центральному парку Леонтовича. 

Продовжать роботи (за кошти інвестора) будівництво дитсадка на 12 груп в Академічному. Планують завершити будівництво кардіоцентру на Хмельницькому шосе.

І ще планом на 2023 рік передбачили проведення реконструкції приміщень міської клінічної лікарні №1 на Хмельницькому шосе, та частини будівлі котельні на Келецькій, 94А для обладнання приміщення спортивної школи з надбудовою.

Ремонти доріг. У 2023 році насамперед збираються завершити реконструкцію Батозької (від проспекту Коцюбинського до вулиці Янгеля).

Передбачили подальше будівництво доріг в Індустріальному парку, що на Немирівському шосе. Запланували побудову дороги на вулиці Тимофіївській, що в мікрорайоні Академічний і розробку проєкту на реконструкцію дороги і тротуару на вулиці Пирогова (від Скалецького до Малиновського).

Запланували на 2023 рік розробку проєкту на реконструкцію підземного переходу в районі «Урожаю».

Ремонти інженерних мереж. У планах наступного року — завершити, розпочаті в попередні періоди, роботи. А саме: 

  • реконструкцію мережі водопроводу та каналізації до житлових будинків на вулиці Ващука, 3, 5, 5а; Порика, 45, 47; мережі до житлового будинку на вул.Соборній,89; 
  • будівництво внутрішнього газопроводу середнього тиску Вінницького індустріального парку на вулиці Немирівське шосе, 213; мережі зовнішнього освітлення на вул. Гагаріна у Десні; 1 кілометр мережі зовнішнього освітлення в масиві «Сонячний» (Тяжилів); 0,4 кілометра мережі каналізації на території приватного сектору квартального комітету «Добробут» (Старе місто).

І ще запланували роботи з ремонту восьми дворів із заміною інженерних мереж; будівництво 3,7 кілометра мереж водогону та каналізації у приватному секторі та 2 кілометри вуличного освітлення на вулиці Богдана Хмельницького у селі Вінницькі Хутори. Плюс, планують здійснити реконструкцію 1 каналізаційно-насосної станції на Гонти.

Планом на 2023 рік передбачено виготовлення проєктної документації на: реконструкцію мережі водопроводу та каналізації на Ширшова; реконструкцію мережі водопостачання на Соборній (від вулиці Хлібна до вулиці Оводова); будівництво мережі зовнішнього освітлення в селі Малі Крушлинці.

«Водночас в період воєнного стану в Україні, планування відбувається в умовах невизначеності. Відповідно, існує об’єктивний ризик щодо забезпечення виконання більшості запланованих на 2023 рік завдань, заходів та проєктів», — зауважили у кінці доповіді міські посадовці.

Традиційно, наприкінці 2023 року, ми підіб’ємо підсумки, що з цих планів владою було зроблено, а що ні.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про те, що у Вінниці готують план повоєнної забудови житлом.

Опитування

Чи задоволені ви планами влади на розбудову Вінниці у 2023 році?

 

Читайте також:

Польське Кельце подарувало Вінниці два автобуси. Чому їх не випускають на маршрути?

У Вінниці з'явилась база компаній, які працюють, коли немає світла

Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Захаревич

    Роблять - і це добре

keyboard_arrow_up