«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки
Ліворуч — один з ініціаторів будівництва парковки Володимир Жеребцов. Праворуч — Олександр Горобчук з сусіднього будинку, він проти самовільного присвоєння загальних паркомісць
  • Між сусідами на Келецькій, 78А і Келецькій, 78Б суперечка через новостворену парковку.
  • Мешканці з дому 78Б зробили її за програмою співфінансування з містом 70/30. На місця для паркування поставили обмежувачі, які закриваються на замок.
  • І проти цього виступають з сусіднього будинку: на їх думку, територія, де розміщена стоянка — загального використання, тож і місця мали бути загальними.
  • Які аргументи в обох сторін конфлікту? Що на це відповідає влада? Розбиралися в нюансах цієї скандальної історії.

— Цією стоянкою, коли вона була необлаштована, користувалися всі. Тут були дві зелені зони з деревами, які вирубали. І після асфальтування цієї ділянки, мешканці сусіднього будинку поставили паркувальні замки й те, що раніше було спільним — зробили своєю приватною власністю, — розповів член правління ОСББ «Келецька, 78А» Микола Пінчук.

У автомобілістів з цього будинку триває суперечка із сусідами з першого під’їзду будинку Келецької, 78Б. Між домами є невеликий клаптик асфальтованої території. І якщо раніше це було у загальному користуванні й паркувались за принципом «хто раніше встиг», то після капітального ремонту ділянки, на кожному накресленому паркомісці є обмежувачі, закриті замком на ключ.

«Ділянку закріпили за ними, бо вони її прибирають!»

Скаржники, а це були кілька чоловіків з багатоповерхівки 78А, вважають, що сусіди привласнили територію, яка мала б належати усім. На доказ демонструють витяг з плану розподілу територій, де ця стоянка позначена як територія спільного користування.

Відео дня

— Для мене це парадокс, бо як можна приватизувати місця для стоянки на території спільного користування! — каже член правління ОСББ «Келецька, 78А» Олександр Горобчук.

— А намагалися якось поговорити із сусідами? — спитав журналіст.

— Неодноразово. Але люди не хочуть йти на контакт. Ба більше, вони кажуть, що ця парковка знаходиться на їхній прибудинковій території. Хоча, як видно з витягу від департаменту архітектури, це неправда, — відповів Горобчук. — А ще більше безглуздя в тому, що їм ця нібито «прибудинкова територія» дісталася тільки тому, що вона визначена як територія прибирання їхнього будинку. Ну це взагалі бред! Це, наче почати прибирати шматок Келецької й на підставі цього привласнити собі дорогу.

Олександр Горобчук, член правління ОСББ «Келецька, 78А»

Оскільки не вдалося знайти компроміс з сусідами, то люди почали звертатися до міськради та до поліції. А у відповідь отримували «відписки».

— Поліцейські переадресували звернення до департаменту житлового господарства. Мовляв, вони займаються упорядкуванням прибудинкових територій. А з Фурманом (керівником департаменту - авт.) я мав особисту розмову, — каже Микола Пінчук. — Він запевняв, що ця ділянка закріплена за під'їздом сусіднього будинку. А на мої зауваження, що за детальним планом це загальнодоступна територія, він сказав, що були внесені зміни й цей план вже не актуальний.

— Ми надіслали запит до міськради, з проханням надати копію з плану розподілу по нашому подвір'ю. І прислали той витяг, що в мене уже був. Без змін. Тобто, Фурман нас обманув, — додав член правління ОСББ «Келецька, 78А».

«Викупили» стоянку

Люди також стверджують, що така «приватизація» стоянки відбулася й за їхні гроші, як кошти платників податків.

— Цю парковку сусіди робили за міською програмою 70/30. Тобто, вони заплатили третину за роботу та матеріали. А ми, як платників податків, 70%! І тепер вони кажуть, що оскільки вони вклали гроші, то тепер мають право поставити «замки». То, по справедливості, ми більше заплатили. І ця стоянка в такому випадку, мала б належати нам, вірно? — каже Микола Пінчук.

А інші мешканці звертають увагу на абсурдність розмітки місць для паркування. Річ у тому, що три з 18 паркомісць призначені для стоянки машин людей з інвалідністю. Але вони також закриті на замок.

— Чи то жарт такий, але на цій стоянці є кілька місць для людей з інвалідністю. І вони також із «замками»! І у мене є інвалідність, є відповідний знак на авто, а скористатися своєю пільгою я не можу, — каже Сергій Дубровський, в якого інвалідність другої групи. — Удень ці місця стоять постійно незайняті, а обмежувачі підняті. Тобто, заїхати туди неможливо. Я живу в цьому домі 31 рік. І стільки ж часу в мене є машина і я на цих місцях загального користування ставив свій автомобіль. 

Тож чоловік вимушений ставити машину там, де є вільне місце. Каже, що інколи доводиться це робити задалеко від будинку. І таким чином він наражає себе на небезпеку.

— Це для мене важко, бо я пішки ходити майже не можу, у мене проблеми із серцем. Тому мені критично важливо, щоб машина була біля мене, — каже Дубровський.

Ініціативні мешканці будинку Келецька, 78А не збираються миритися з таким свавіллям. Тож, якщо не вдасться знайти мирне вирішення з цієї ситуації, будуть змушені звертатися до суду.

Заплатили 142 тисячі за стоянку

У цій історії нам також вдалося поспілкуватися з ініціаторами будівництва стоянки, з сусіднього будинку на Келецькій, 78Б.

Займалися цим ініціативна група з першого під’їзду, яка складається з п’яти-семи людей, розповів учасник цієї спільноти Володимир Жеребцов.

— Ми якось зібралися з нашими автомобілістами й поговорили про те, що машин багато, припаркуватися біля будинку важко і щось з цим треба робити, — говорить Жеребцов. — У нашому будинку, жителі 2-го і 3-го під'їзду, кілька років тому зробили собі стоянку. Поставили обмежувачі. А з нами не було ніяких розмов, щоб ми також вклалися у цей ремонт. Тобто, вони зробили по факту і вирішили для себе проблему з дефіцитом стоянок.

Володимир Жеребцов, один з ініціаторів капремонту парковки з будинку Келецька, 78Б

Люди оглянули територію перед будинком. Знайшли ділянку з двома зеленими клумбами. Володимир Жеребцов каже, що дерева були старими й гіллям зачіпали дроти, тож загрожували обривом ліній.

— Далі ми взяли програмку з міськради про співфінансування 70/30. Під протокол провели збори — а у мене всі збори по цій стоянці були під протокол, щоб не було потім якихось недомовок чи проблем. Більшість людей були «за». І ось цей протокол, із заявкою ми надіслали до міськради та згодом отримали погодження, що ми є в плані ремонтів по співфінансуванню, — розказав Володимир.

Також працівники департаменту житлового господарства підтвердили й місце розташування майбутньої стоянки. А згодом, мешканці провели ще одні збори, на яких вирішили, що їм потрібно ще чотири паркомісця. Відтак, на стоянці планували створити 18 паркомісць.

— Реалізація ідеї затрималася через початок повномасштабного вторгнення росії. Тоді всі міські ремонти поставили на «паузу» і наш у тому числі, — згадав Володимир Жеребцов. — Але у жовтні від департаменту житлового господарства отримали листа, що незабаром оберуть підрядника й потрібно внести свою частку за цей ремонт — 27,5 тисяч гривень за виготовлення проектної документації та 115 тисяч за самі роботи і матеріали. Ми їх розподілили пропорційно між усіма нашими автомобілістами, хто хотів вкластись в ремонт.

«Діалогу нема, бо ці люди ставлять усе під сумнів»

Будівельники приїхали на місце та почали працювати. Й майже одночасно з цим розпочалися сутички з сусідами з будинку Келецька, 78А. Володимир загадує, що сусіди викликали поліцію та по кілька годин на день призупиняли будівельні роботи.

Ключі від замків є тільки у тих людей, хто скидався на ремонт ділянки під парковку

Питаємо, а чому виникла ідея з облаштуванням обмежувачів на новоствореній парковці?

— Коли почалися ці «дива», то в департаменті житлового господарства мені порадили поставити обмежувачі. Мовляв, щоб потім не було скандалів, що наші місця зайняли сусіди. Адже це наша прибудинкова територія, — відповів Володимир Жеребцов. — В облаштування стоянки ми вклали власні кошти: для кожної людини це коштувало близько 10 тисяч гривень. Усі, хто брав участь в цьому будівництві, погодилися на установку обмежувачів.

— Сусіди кажуть, що це не ваша територія, — каже журналіст.

— Це прибудинкова територія нашого будинку. В мене є копія плану. По кожному будинку такі плани щорічно погоджують в департаменті житлового господарства і вони знаходяться в управлінської компанії «Господар Люкс», — стверджував ініціатор будівництва стоянки. — А от по будинку Келецька, 78А, в «Господарі Люкс» немає плану прибудинкової території. Бо там створили ОСББ і всі документи на свій будинок забрали. Натомість люди показують якийсь план від департаменту архітектури. Що нібито ця земельна ділянка є територією загального користування.

Звертаємо увагу чоловіка на те, що паркомісця для людей з інвалідністю також із замками й те, що їх варто було б тоді залишати відкритими для користування.

— На ці місця справді саме люди з інвалідністю ставлять свої машини. Таких паркомісць у нас три. Якщо всі інші люди отримували місце шляхом жеребкування, то водії, в яких інвалідність, могли самостійно обрати місця. Та обрали ті місця для стоянки, до яких їм зручно заїжджати.

На звинувачення сусідів, що таким чином вони «приватизували» або викупили собі стоянку, чоловік відповів наступне:

— Нам дали цю територію для тимчасової стоянки, для тимчасового використання. Я гадаю, що міська влада, у будь-який момент, може сказати: «зрізайте замки, заборонено», — каже Володимир Жеребцов.

— То чому ви не можете піти на компроміс з сусідами? Для прикладу, вдень, коли ці паркомісця не використовуються, залишати замки відкритими? — спитав журналіст.

— Люди з сусіднього будинку ставлять усе під сумнів. У нас головне питання в тому, що вони не вірять, що ця парковка зроблена на нашій прибудинковій території. На їх думку, це загальна територія, — відповів Володимир. — Щоб владнати це питання — за яким вона будинком ця ділянка закріплена — я написав листа міському голові. Очікую відповідь і сподіваюсь, що на цьому буде поставлена крапка в цій історії.

«Установка обмежувачів — це був логічний крок»

На чиєму боці правда? Мешканців будинку Келецька, 78А чи мешканців 78Б? Та кому належить ділянка, на якій розміщена парковка? Про це ми питали у директора департаменту житлового господарства міськради Романа Фурмана.

— Парковка, яку облаштували мешканці 78Б на умовах співфінансування, утримувалася і утримується за рахунок коштів співвласників 78Б. На превеликий жаль, співвласники 78А вважають, що вони можуть дозволити собі ставити свої автомобілі на стоянці, яку облаштували мешканці сусіднього будинку. Адже вважають, що це територія загального користування. Хоча вони в цьому помиляються, адже ця територія утримується за кошти співвласників 78Б, — сказав Фурман.

— Але це ж не зовсім їх прибудинкова територія. Це територія, яка визначена під прибирання, — зауважив журналіст.

— Територія, яку обслуговують за кошти мешканців цього дому, і є прибудинковою територією, — відповів керівник департаменту житлового господарства.

Звернули увагу і на законність обмежувачів на новоствореній стоянці. Чи є дозволи на ці замки? На це питання Роман Фурман відповів, що установка обмежувачів була «вимушеною мірою співвласників будинку №78Б».

— Це їх рішення, щоб захистити своє право користуватися місцями для стоянки, які вони зробили. Я не прихильник установки обмежувачів, але в цьому випадку, гадаю, що це був логічний крок. Обмежити користування паркомісцями для тих людей, хто не вклався ні копійки у цей ремонт й таким чином захистити своє право на паркування в цій зоні, — відповів Фурман.

А от на питання, чи можливий компроміс між сусідами та, чи будуть міські службовці сприяти цьому діалогу?

— Будь-які спроби допомогти їм розібратися не увінчалися позитивним рішенням. Ще на етапі виконання робіт по облаштуванню парковки та після завершення робіт мешканцям 78А пропонували долучитися фінансово до цього. Щоб в цих людей також були свої паркомісця на їхній прибудинковій території. Але, на мою думку, співвласники будинку Келецька, 78А вважають, що краще дочекатись, коли все для них і за них зроблять, — сказав директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли історію мешканців будинку на 600-річчя, які припинили будівництво парковки.

 

Читайте також:

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Виставили рахунок за вже оплачений газ». Вінничанин скаржиться на надуманий борг, через який опломбували трубу

Які переваги та недоліки у вінницьких «Пунктів незламності»? Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (49)
  • Александр Горбачук

    Коментар Романа Фурмана не правомірний, це просто гра слів заанжагованих впредставників влади. Насправді ніхто нікому участі не пропонував, а навпаки все робиться приховано, ще й до сьогоднішнього дня жодна  з інстанкцій не надала для ознайомлення дозвільну та проектно-кошторисну документацію, поводяться в такий час як орки, при чому влада сприяє таким діям. Зборів та обговорень ніяких не було.
  • александр горбачук

    Для кого обмежувач че вимушена міра, то нехай встановить його собі перед дверима!
  • Julia Melnik

    В країні будуть сварки між людьми постійно,  якщо влада та поліція бездіяльна. Є документи плани двору в двох екземплярах, а які законні не знає ніхто. Дуже схоже на ситуацію з радянського  фільму "королева бензоколонки " про ремонт мосту. 🤣
    Якщо обмежувачі незаконні(без дозвільних документів)то їх мають демонтувати, і накласти штраф тим хто їх монтував! Так робиться в ЄВРОПІ, в якій ми хочемо жити!! Але совок в голові заважає!!
  • Сергій Безуглий

    Іра Кучеріна !!!
    Моя вам порада !!!
    Ідіть у міську раду , чи органи місцевого самоврядування і там доводьте свою правоту !!!!
    Може вам дозволять посеред двору омріяний гараж побудувати 😆😆😆
    Ми тільки будемо раді тому !
    Як що це буде законно

keyboard_arrow_up