«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки
Дмитро Генсіцький був одних з тих, хто проти стоянки перед під’їздом. На капремонт їхнього подвір'я витратили 2,272 мільйона гривень
  • Біля багатоповерхівки на 600-річчя, 42 роблять капремонт подвір’я. Розширили проїзди, створили нові паркомісця, а тротуар біля під’їздів викладають плиткою.
  • Здавалося б, усе на краще. Але мешканці одного з під’їздів вирішили виступити проти створення місць для стоянки. 
  • Чому? І чим закінчилась ця історія?

Цією історією з нами поділився мешканець дому на 600-річчя, а також голова ініціативної групи мешканців восьмого під’їзду Дмитро Генсіцький. 30-річний хлопець «воював» за двір з управлінською компанією та уповноваженою особою від їхнього дому. Який, до слова, також мешкає у восьмому під’їзді.

— Я родом звідси. Тут дім моїх батьків. Останні кілька років я прожив і працював в Одесі. Але з початком повномасштабної війни переїхав до Вінниці. І коли почався цей капремонт, то я побачив його «результати» на світлинах від батьків — лінія дерев, старих і здорових, що росли перед нашим під’їздом, була повністю зрізана, — каже Дмитро.

Відео дня

«Були в шоці від таких ремонтів»

Чоловіка обурило те, що з його сусідами ніхто не радився, як «розподіляти паркомісця».

— Спочатку хотіли побудувати два паркомісця за будинком, але не вийшло: через те, що це вже на сусідній прибудинковій території й люди там були проти, — каже Дмитро. — Згодом, «магічним чином» ці паркомісця виникли перед нашим під’їздом. Хоча остаточного плану ремонтів ніхто з нас не бачив.

Тут мали створити ще два паркомісця. Але через скарги мешканців восьмого під'їзду ці наміри згорнули — забрали відсів та поставили бордюр

Питаємо, а взагалі у вас у будинку машин багато? Чи є така потреба в паркомісцях, адже зараз їх тут створили близько десятка.

— Точної цифри я вам не скажу. Але зараз у нас в подвір'ї тепер паркуються й автомобілі з «Мегамола». Я не бачу проблеми в тому, щоб припаркувати свій автомобіль деінде. Є велика стоянка біля «Гроша», є на «Мегамолі». По 600-річчя є невеликі кишені для паркування. Тому для чого потрібно було робити стоянку перед нашим будинком - я не знаю, — відповів Дмитро Генсіцький.

За його словами, сусіди були в шоку від того, що відбувається. Дмитро Генсіцький намагався розібратися в ситуації, але каже, що «як тільки вмикав камеру на телефоні, то всі від нього втікали».

— Намагався говорити з нашим уповноваженим по будинку, Григорієм. Крім словесної перепалки це нічого не дало. Не зміг отримати відповідей й від управляючої компанії нашого дому «Добробуд Він», — розказав чоловік.

Зрештою він вже говорив і з будівельниками, що працювали тут, в їхньому дворі.

— Знайшов бригадира. Питав його, «що ви робите?». У відповідь: «Я не знаю», — говорить Дмитро Генсіцький. — Знову питаю: «Покажіть мені, будь ласка, план ремонту». Він показує план, на якому ці дерева, ця зелена зона, не мала бути зрізана. А на правді ми отримали мінус зелену зону та шар відсіву під парковку. Бригадир мені каже, що «новий план буде завтра». І справді, новий, уже затверджений план, з'явився на наступний день. Який датований 2021 роком.

Як зупинили будівництво

Тож, зрозумівши, що це «свавілля», жителі під’їзду написали колективну скаргу до міського голови. А перед цим бойкотували будівництво.

— Я особисто ставав перед бульдозером. Ми з дівчиною сиділи тут в спальних мішках, щоб не було стоянки перед нашим під'їздом, — розповів Дмитро.

Представники департаменту житлового господарства за участі управлінської компанії хотіли провести зустріч з незадоволеними мешканцями будинку на 600-річчя. Але згодом її самі скасували. І на наступний день — намір побудувати додаткові паркомісця швидко згорнули.

— Ми писали скаргу, подали її до Сергія Моргунова. І більшість була проти того, щоб просто перед під'їздом були ще паркомісця. На це отримали відповідь, що не допустять самоуправства. І усе швидко згорнули: відсів забрали, поставили бордюр, землею засипали. Без скандалів та нарікань, — каже Генсіцький.

Зараз мешканці під’їзду створили ініціативну групу, щоб змістити уповноважену особу свого будинку та створити ОСББ.

— Я вважаю, що те, що відбувалося з капремонтом нашого подвір'я — повне самоуправство. На мою думку, уповноважена особа по будинку поводила себе наче якийсь «монарх». Бо так не повинні приймати рішення, без врахування думки інших мешканців, — каже Дмитро.

Боротьба за зелену зону замість стоянки в цьому подвір’ї проходила так:

— Я гадаю, що це стало останньою крапкою в цій ситуації. І завдяки цьому зверненню та реакції міської влади це самоуправство було припинене. За те, що команда міського голови втрутилася у ситуацію — ми всією нашою ініціативною групою йому дуже вдячні, — зазначив Дмитро Генсіцький.

Який інший бік в цієї історії

Зв’язалися з уповноваженим по будинку Григорієм через телефон. Номер отримали від сусідів. Чоловік розповів, що звинувачення Дмитра є безпідставними. Адже той, за словами уповноваженого, не брав участі в життєдіяльності будинку останні п’ять років.

— Я гадаю, що він тут, щоб переховуватися від армії. І зараз «виліз», щоб розказувати історії: він не був ні на одних зборах, не брав участі в житті будинку останні п'ять років. Ні він, ні його мама, ні його дружина. Просто сидять і складають «історії», — каже Григорій. — Якщо ви хочете розібратися в ситуації реально, то звертайтесь до відповідних служб, підрядних організацій та проектувальників. Я, чесно, не маю часу спілкуватися про байки, які вигадує Дмитро.

— У вас були конфлікти? — питає журналіст.

— Він до мене звертався за роз'ясненнями, як до уповноваженої особи. Я йому відповів, що потрібно звертатися до управлінської компанії, де є всі документи, які сприяли цьому капремонту; потрібно звертатися до міської ради. А він мене послав, кинув трубку і на цьому наша розмова закінчилася. Тобто, людина не розбирається, налаштувала все проти мене... Я думаю, що все це неправильно, — відповів уповноважений по будинку Григорій.

— Те, що там виконувався капітальний ремонт без погодження з усіма мешканцями — це неправда, — розповів журналісту директор міського департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Збори були проведені, потреба у розширенні проїзду та створенні паркомісць була сприйнята позитивно більшістю співвласників. Те, що є незгодні — це нормально і така ситуація є розповсюдженою. Але, наголошую, що більшість мешканців будинку виступили «за». На сьогодні конфлікт через паркомісця врегульований: було досягнуто компромісного рішення. 

Скільки витратили на ремонт двору 

Наразі у тому подвір’ї роботи на завершальній стадії: там залишилося тільки докласти тротуарну плитку на доріжці та поставити лави для сидіння.

— Роботи виконували за міською програмою співфінансування, де більшу частину від вартості ремонтів та матеріалів платять з бюджету громади, — розповів директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

За даними системи ProZorro, на капремонт цього подвір’я витратили 2,272 млн грн. З цієї суми: 2 млн 67 тисячі гривень виділив бюджет громади, а 205 тисяч гривень — внесок співвласників багатоповерхівки на 600-річчя. Підрядником робіт виступила компанія зі Стрижавки «Агрошляхбуд».

Раніше, нагадаємо, ми розказали історію вінничанина, якому відрізали газ через надуманий борг.

 

Читайте також:

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

Ситуація погіршилася. Як у Вінницькій області сьогодні вимикатимуть світло?

Укриття, яке витримало обстріл 14 липня. Як його облаштувати — ділиться досвідом голова ОСББ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Олег Ковальский

    Фігня як на мене, потім авто будуть на зеленій зоні. Хочемо в Європу, а в голові совок головного мозку
  • Mykola Gigal

    Більшість будинків просять парковки а тут проти будинок пішоходів і самокатчиків)
  • Владимир Свиридов

    ситуація із захопленням зелених зон під парковки з кожним днем все більше набирає обертів,  а під шумок через війну бо владі навряд чи є діло до таких "дрібязкових" справ оберти стають уххх, скоро вінниця із комфортного зеленого міста перетвориться на суцільну парковку
  • Nataliya Imenovska

    Григорій такий цікавий, замість того, щоб повідомляти інформацію по справі, почав розказувати про армію. Може  ще почнемо копирсатись у брудній білизні? Мова йде не про те, з ким спить ваша жінка, поки ви на роботі, чи  чому ви не війні. Мова про ваші обов’язки, які Ви на себе прийняли.

keyboard_arrow_up