«Виставили рахунок за вже оплачений газ». Вінничанин скаржиться на надуманий борг, через який опломбували трубу (ОНОВЛЕНО)

«Виставили рахунок за вже оплачений газ». Вінничанин скаржиться на надуманий борг, через який опломбували трубу (ОНОВЛЕНО)
Роман Франчук скаржиться, що газовики не хочуть шукати квитанцію про оплату за 2014 рік. Бо обсяги газу, які йому вказують до сплати, були оплачені ще вісім років тому
  • Останні кілька років Роман Франчук «воює» з газовиками через борг, з яким він не погоджується.
  • «Вони мені виставили до сплати ті куби, які я заплатив у 2014 році! — запевняв чоловік. — І ще рахують доставку, хоча труба в мене опломбована. Газ мені повернуть тільки за умови сплати цих дописаних боргів. Хіба це не шантаж?».
  • Намагалися розібратися в нюансах цієї скандальної історії.

У спадок від матері Романові Франчуку дістався її будинок в селі Балин Літинського району (нині це Вінницький район - авт.). Він там не живе, а відвідує цей сільський будинок пару днів на рік, щоб перевірити чи все в порядку. Тоді ж від сусідів й отримує платіжки з нібито «надуманим боргом» за газ.

«Не хочуть шукати квитанцію про оплату»

Звірку він проходив неодноразово. У газконторі, за його словами, останні показники лічильника будинку в селі Балин значаться як 5617. У останній сплаченій платіжці за 2014 рік вони є. Але як «попередні показники». Поточними вказані 5760.

Відео дня

— У газконторі не врахували те, що цю різницю (143 куби - авт.) я оплатив ще у 2014 році. Три чи чотири роки тому трубу мені опломбували, бо я нібито «боржник». І коли ще газом міг користуватися, напалив два куби за увесь час, — говорив вінничанин.

На підтвердження своїм словам він демонструє фотографію лічильника, яку робив в середині листопада цього року. На ньому показники — 5762.

Розпломбувати трубу можуть лише за умови сплати боргів, з якими Роман не погоджується.

От тільки оскаржити їх Франчукові не вдається. Він каже: його не розуміють ані в літинській газконторі, ані у вінницькій.

— Я казав працівникам газзбуту, щоб ті пошукали в архівах квитанцію про сплату за 2014 рік та порівняли показники. Не хочуть робити. Кажуть, їдьте в Хмільник, де є архіви з квитанціями по вашій дільниці та самі шукайте. У мене, що величезна пенсія, щоб кожного дня по області кататися? Я не поїду! — зауважив чоловік.

«Приписували й 4, і 12 тисяч боргу»

143 куби газу чоловікові у 2014 році коштували всього 70 гривень. В платіжці за жовтень 2022 року за цей же обсяг газу йому виставили рахунок на 1 тисячу 38 гривень.

Актуальна платіжка за жовтень 2022 року. Борг за газ — 1039 грн

— Рік чи два вони мені платіжки за хату в Балині взагалі не присилали. От у 2020 році мені прислали рахунок на 4000 тисячі гривень боргу за газ. Я їх не платив. За жовтень 2022 року прислали, що я винен вже тільки тисячу гривень. А до цього присилали рахунки й на 12 тисяч! Тобто, беруть ці цифри від «фонаря», — розповів Роман Франчук.

Платіжка за червень 2020 року. Тут борг за газ — 4 тисячі 695 гривень

У нього є запитання й щодо плати за доставку. Йому її не мали нараховувати, каже чоловік.

— Постанова про абонплату за газ вийшла за рік після того, як мені опломбували трубу! За що я маю платити, якщо я фізично не можу користуватись газом і мені нічого не доставляють? А за доставку мені вже нарахували 1479 гривень боргу, — каже вінничанин.

У підсумку всю цю ситуацію він назвав «споживацьким тероризмом».

— Газовики кажуть мені сплатити ті обсяги газу, які я вже оплатив у 2014 році. Бо інакше підуть до суду. А ще нараховують доставку, хоча в мене труба опломбована, — говорить Роман Франчук. — І єдине, що мені порадили, якщо я не погоджуюсь платити за доставку, то тоді треба фізично відрізати трубу. І це не шантаж? Я вважаю, що це споживацький тероризм.

Що кажуть газовики

Щоб розібратися в ситуації Романа Франчука ми звернулися за коментарями до «Вінницягазу» та «Вінницягаз збута». 

Перша, нагадаємо, нараховує та збирає плату за доставку газу. Друга — збирає плату суто за спожитий газ. Точніше, стягує з вінничан борги попередніх періодів. Адже усіх побутових споживачів з 1 червня перевели на постачання газу від «Нафтогазу». 

То чи справді Романові Франчуку виставили до сплати газ, який він уже оплатив у 2014 році? Спочатку з’ясувати це не вдалося.

«Після того, як побутових клієнтів компанії було автоматично переведено на постачальника «останньої надії», відбулося значне скорочення персоналу. Наразі, прес-секретаря зараз у «Вінницягаз Збут» немає. Ви можете надіслати питання на електронну адресу компанії», — пояснили на facebook-сторінці «Твій Газзбут». 

Тому залишили електронне звернення по ситуації з боргом Романа Франчука. Як тільки отримаємо відповідь — додамо її у цей матеріал.

ОНОВЛЕНО. У «Вінницягаз збуті» нам не змогли підтвердити, що борг Франчука складається з вже оплаченого ним обсягу газу в 2014 році. Однак там зауважили, що заборгованість в сумі 1038 грн 72 коп. утворилася в період з жовтня 2019 року по серпень 2020-го.

— У цей період було спожито 144,25 кубометра. З 25 серпня 2022 року постачання газу споживачу припинено за борги. Вартість спожитого природного газу по цьому домогосподарству склала 1035 грн 51 копійка, плюс пеня у сумі 3,21 грн за несвоєчасну сплату заборгованості. Оплата боргу по 21 листопада відсутня, — повідомили журналістові в збуті.

А от з «необґрунтованим нарахуванням плати за доставку» виявилося все однозначно: пломба на трубі та навіть нульове споживання протягом кількох років не є підставою для ненарахування плати за розподіл газу. Про це журналістові розказала речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Газова труба до будинку в Балині запломбована вже 3-4 роки, говорив Роман Франчук.

— Ми не нараховуємо плату за розподіл газу тільки в тому випадку, якщо споживач фізично від'єднаний від мережі. Якщо він з тих чи інших причин тимчасово газ не споживає — це не підстава не нараховувати плату за розподіл. Цими ж правилами, які встановлені постановою НКРЕКП, керуються всі оператори ГРМ, — пояснила Логінова.

Питаємо, як тоді йде розрахунок плати за доставку, якщо споживання газу в цей рік та попередні, складало нулі?

— У такому випадку нараховується мінімальний платіж за розподіл газу, — відповіла Логінова. — За постановою Нацрегулятора він складає: 39 кубометрів на рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі; 126 кубометрів на рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі; 314 кубометрів на рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.

— Якщо людина не погоджується сплачувати доставку газу, то єдиний вихід — це? — спитав журналіст.

— Фізично від'єднатися від мереж. Але, якщо людина знову захоче потім приєднатися до мереж, то це буде відбуватися в загальному порядку. І коли люди дізнаються, скільки потім буде коштувати приєднання — а на це потрібно виготовити проектну документацію, а не просто приварити назад шмат труби — то, зазвичай, відмовляються від цього наміру та сплачують плату за розподіл, якщо хочуть мати газопостачання й надалі, — сказала речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що родини загиблих воїнів можуть отримати допомогу на оплату комуналки.

 

Читайте також:

Укриття, яке витримало обстріл 14 липня. Як його облаштувати — ділиться досвідом голова ОСББ

Субсидії під час воєнної зими: які зміни чекають на вінничан

Запасайтесь водою та будьте готові до відключень світла: де шукати графіки?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Мария Затайдух

    Погоджуюсь, це справжній шантаж.
    Доставка коштує більше ніж сам газ.
    Я вже кілька років не використовую газовий конвектор через високу вартість газу, але нарахування роблять, виявляється!!!, не на кількість спожитого газу, ( я використовую до 50м.куб на рік), а на кількість приладів!? Уявімо собі, що нам ел.енергію так
    нараховуватимуть.
    Вважаю, що це мародерство і шантаж.
  • Cheshik Polek

    А ще споживачам варто взяти до уваги таке. Коли проводиться повірка лічильника і його визнають непридатним до експлуатації, то потрібно уважно читати підпункт 3 пункту 4 глави 8 розділу X "Кодексу газорозподільних систем"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15#n760

    Якщо коротко, то побутовий споживач НЕ повинен за власний рахунок ремонтувати або купувати новий лічильник газу, якщо під час періодичної повірки він буде визнаний непридатним до подальшої експлуатації.

    Оператор ГРМ ("Вінницягаз") має робити це за власний рахунок.

  • Volodymyr Kysil

    Рекетири узаконені.
  • Ашас Гай

    Цей хворобливий абсурд не влазить в нормальну голову і можливий тільки в нас.ніякої логіки в діях газовиків.

keyboard_arrow_up